SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

Trio strălucitor la malul mării » Medaliații olimpici ai României de la Paris au promovat la Constanța o probă care se află în programul de la Los Angeles 2028

Gianina Van Groningen, Marian Enache, Roxana Anghel având ca fundal Marea Neagră FOTO Ionuț Coman
Gianina Van Groningen, Marian Enache, Roxana Anghel având ca fundal Marea Neagră FOTO Ionuț Coman

Articol de - Publicat vineri, 30 august 2024 17:37 / Actualizat vineri, 30 august 2024 22:24

Roxana Anghel (argint la dublu rame, aur la cu barca de 8 plus 1), Gianina Van Groningen (argint la dublu vâsle, categorie ușoară) și Marian Enache (aur la dublu vâsle) au venit cu medaliile la gât la deschiderea Campionatelor Naționale de canotaj pe mare.

Plaja din Constanța a strălucit vineri, chiar dacă norii plumburii au dominat atmosfera de sfârșit de august. Două medalii de aur și alte două de argint au luat ochii tuturor. Trofeele prețioase au stat la gâtul unora dintre performerii României la Jocurile Olimpice de la Paris.

Roxana Anghel (argint la dublu rame, aur la cu barca de 8 plus 1), Gianina Van Groningen (argint la dublu vâsle, categorie ușoară) și Marian Enache (aur la dublu vâsle) trei dintre sportivii care ne-au adus atâta bucuria la competiția din capitala Franței au venit împreună cu Elisabeta Lipă, șefa sportului românesc, să ia parte la startul Campionatelor Naționale de canotaj pe mare, o probă nouă, care va intra în familia olimpică peste patru ani, la Los Angeles.

Vacanță întârziată

De altfel, toți trei recunosc că nu au avut ocazia de a veni la malul mării de la revenirea în țară. Ba chiar nu au avut timp de odihnă sau relaxare. „Am ajuns acasă după abia după Campionatele Naționale și am avut o săptămână plină. Toată lumea voia să mă întâlnească, să-și facă poze cu mine. Am mers și la familie, să mă văd și cu ei. Plus alte lucruri de rezolvat, pentru că în vacanță te ocupi de tot ce înseamnă părți administrative. Așa că a tot trebuit să fug în stânga și-n dreapta. Vacanța va fi la finalul lunii septembrie, probabil va fi puțin mai scurtă decât a colegilor mei, dar nu-i nicio problemă”, povestește Roxana.

„Nu am apucat să am o vacanță a mea, să mă relaxez, a fost nevoie de mine peste tot în țară. Chiar am umblat cam peste tot. Mă bucur că sunt invitat pe la evenimente, că lumea îmbrățișează și primește cu brațele deschise canotajul. Și o să profit la maximum de acest lucru, chiar dacă nu o să am deloc vacanță. Cine o să vrea să promoveze sportul, o să accept cu drag invitația. Momentan, trăiesc clipa. Eu sunt mai spontan și încerc să profit de puținele zile libere”, adaugă Marian.

„Am trecut printr-o scurtă o perioadă de relaxare, pentru că aveam nevoie să petrec puțin timp acasă, să-mi văd familia. Încă nu am avut însă timp de vacanță, voi pleca săptămâna viitoare în afara României. Au tot fost evenimente la care trebuit să mergem, în fiecare capăt al țării”, completează Gianina.

Performanțele de la Paris le-au acaparat viața în ultimele săptămâni, dar nu tocmai acest lucru îi bucură. Atenția și recunoștința cu care sunt primiți și priviți reprezintă o răsplată pe măsura muncii depuse de-a lungul anilor. “Încă sunt în euforia de la Paris, nu-mi vine să cred că am cucerit două medalii. Am muncit foarte mult acești ani și, chiar dacă a fost greu, sunt foarte fericită că au ieșit rezultate bune în ambele probe. Eram mândră oricum, pentru că participarea la Jocurile Olimpice și intrare în finală sunt o performanță în sine”, mărturisește Roxana.

Mă simt bine și cumva sunt eu, cel dinainte să cuceresc medalia, pentru că deja a devenit parte din viața mea. Am cam dat-o uitării, o mai scot când am ceva evenimente sau la interacțiuni cu presa. Îmi face plăcere să o port, mă simt bine când o port, deoarece mă emoționez atunci și realizez că este cu adevărat a mea. Și, în sfârșit, am obținut-o după toți acești ani de muncă. Sunt 16 ani care nu au fost ușori, dar această medalie a șters tot, nu-mi mai amintesc nici măcar o zi din cele grele, doar adun recunoștința”, dezvăluie Marian.

„Euforia continuă să vină, însă în doze mai mici. S-au mai liniștit apele se vede totul la rece, dar încă sunt lucruri frumoase care vin odată cu această medalie și mă bucur de ele. Nu se compară nimic cu o medalie olimpică. Și sentimentul pe care-l ai pe podium, și cel interior că ți-ai împlinit palmaresul ca performanță, dar și lucruri care vin după. Toată agitația este una frumoasă. Mișună oameni pe lângă noi și îi primim pentru că, de obicei, canotajul nu este în prim-plan. Dar chiar dacă suntem mai în umbră, noi reușim să performăm”, concluzionează Gianina.

Obiective diferite

Viitorul sună însă diferit pentru cei trei. Roxana începe pregătirea cu gândul deja la Los Angeles: „Începe un nou ciclu olimpic. Resetăm ultimii patru ani și o luăm de la zero, să clădim următorii patru ani, pentru Los Angeles”. Marian are un obiectiv mai apropiat și clar: „Aștept să mă întorc în cantonament, deoarece îmi mai lipsește o medalie din palmares și va fi obiectivul principal. Voi fi la fel de motivat să o obțin, așa cum am fost și pentru aurul de la Paris”. El se referă la aurul mondial, pe cel european l-a cucerit tot anul acesta la Szeged, alături tot de Andrei Cornea în barca de dublu vâsle.

În schimb, Gianina se desparte de competiții ca sportiv: “Mă bucur de prezent și ce înseamnă acest lucru. Probabil că voi rămâne tot în familia canotajului, chiar dacă mai din umbră. Simt că pot să ajut și din altă parte, nu doar din barcă. Dar îmi este greu să vorbesc pe termen lung, pentru că lucrurile se pot schimba și te poți duce pe orice cărare la orice pas”.

Șansă pentru viitor

Aflate la a doua ediție, Campionatele Naționale de canotaj pe mare atrag destul de multă atenție, mai ales că pe viitor, începând chiar cu Los Angeles, vor oferi șansa prezenței la Jocurile Olimpice. „Este o experiență nouă, doar prietenul meu, Florin Horodișteanu, a mai participat, el știe cu ce să mănâncă acest sport. M-au întrebat dacă nu vreau și eu și m-am gândit să încerc, chiar dacă fac iar antrenamente și nu mă odihnesc. Am venit să văd cum este și mă distrez”, spuse Roxana Anghel, care va participa și la Campionatele Mondiale de la Genova la această disciplină.

Trio strălucitor la malul mării » Medaliații olimpici ai României de la Paris au promovat la Constanța o probă care se află în programul de la Los Angeles 2028
Roxana Anghel ajutând la punerea bărcii pe mare FOTO FR Canotaj

Ce au făcut cu mașinile de la Ion Țiriac?

Medaliile cucerite la Paris le-au îmbogățit parcul auto celor trei, fiind răsplătite cu autoturisme electrice de către Fundația Țiriac. “Nu prea am loc acasă, curtea un pic cam îngustă. Dar nu-i problemă, mai duc la mătușa-mea, importante este că există. Îi mulțumesc domnului Țiriac pentru acest cadou minunat.

Eu m-am dus acolo cu gândul că primesc o mașină electrică, nu două. Am rămas surprinsă!”, spune Roxana. „Mă bucur foarte mult că domnul Ion Țiriac a luat această inițiativă, să premieze sportivii, pentru că merită după aceste rezultate. Mi-aș dori să fie mai mulți ca dânsul, care să ne recompenseze. Îmi pare rău că nu au fost și mai mulți medaliați, pentru că muncim foarte mult cu toți”, declară Marian.

„Suntem foarte recunoscători pentru acest gest, chiar înseamnă foarte mult noi, că suntem apreciați. Nu sunt numele pe mașini, sunt doar personalizate, și asta este bine. Deja oamenii ne claxonează pe stradă, mașinile noastre au apărut pe social media. Am fost în Suceava să-mi vizitez surorile și deja era pa paginile de Facebook că au venit campionii la noi. Este totuși un sentiment plăcut și vrea să-i mulțumesc domnului Țiriac și Fundației dânsului”, povestește Gianina.

(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Cea mai modernă bază sportivă din România” a primit undă verde! Va fi al doilea cel mai mare stadion din țară
Liga 3
„Cea mai modernă bază sportivă din România” a primit undă verde! Va fi al doilea cel mai mare stadion din țară
Moment de necrezut în Superliga! Gică Hagi l-a dat afară după doar o lună, jucătorul s-a întors la fosta echipă
Superliga
Moment de necrezut în Superliga! Gică Hagi l-a dat afară după doar o lună, jucătorul s-a întors la fosta echipă
Cum l-a primit Dan Șucu pe Boupendza, ultimul transfer de la Rapid » Fotografie de colecție pe Internet
Superliga
Cum l-a primit Dan Șucu pe Boupendza, ultimul transfer de la Rapid » Fotografie de colecție pe Internet

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

„N-o spun la modul emoțional!” » Gheorghe Tadici, pe șleau despre Cristina Neagu. A numit 5 capitole la care a excelat și a inclus-o într-un top internațional world-class: „De excepție de la «Mama Natură»”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează