SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CONTROVERSĂ

„Ne cerem iertare!” » Creatorii ceremoniei de deschidere de la Paris s-au scuzat în fața tuturor creștinilor ofensați de parodia după „Cina cea de taină”

Articol de - Publicat duminica, 28 iulie 2024 16:19 / Actualizat duminica, 28 iulie 2024 16:54

Organizatorii ceremoniei de deschidere a JO de la Paris și-au cerut scuze pentru parodia după pictura „Cina cea de taină”.

Creatorii spectacolului care a deschis Jocurile Olimpice de la Paris 2024 și-au cerut scuze în fața catolicilor și a altor grupuri de creștini care și-au exprimat revolta în fața schimonisirii faimoasei fresce murale pictate de Leonardo da Vinci, „Cina cea de taină”.

Scena inspirată de celebra pictură cuprindea câteva drag queens, un model transgender, un cântăreț aproape dezbrăcat întruchipându-l pe zeul grec Dionisos și un copil.

Momentul a provocat furie în rândul reprezentanților Bisericii. Prezența acestei scene în cadrul show-ului de vineri seară, de pe Sena, a fost explicată de organizatori prin dorința de a sensibiliza privitorii și de a face un apel global la toleranță.

Matteo Salvini, viceprim-ministrul Italiei, a catalogat scena drept „insultătorare și degradantă”, adăugând: „Organizatorii ceremoniei au pășit cu stângul, imaginându-și că pot deschide Jocurile Olimpice insultând milioane de creștini”.

„Ne-am dorit o ceremonie de deschidere în care să arătăm lumii valorile și principiile noastre, așa că am transmis un mesaj foarte tranșant”, a spus Tony Estanguet, președintele Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024.

„Ideea era să-i facem pe oameni să reflecteze. Voiam ca mesajul să fie cât mai puternic cu putință. Trebuia să ne gândim la o comunitate internațională.

Este o ceremonie franceză pentru o ediție franceză a Jocurilor Olimpice, așa că am avut încredere în directorul nostru artistic. În Franța, prețuim libertatea de exprimare și ținem mult s-o protejăm”.

Anne Deschamps, purtătoarea de cuvânt a Comitetului de Organizare, a declarat: „În mod clar, nu am avut intenția de a jigni nicio comunitate religioasă.

Credem că ne-am atins această ambiție. Dacă oamenii s-au simțit jigniți, ne pare foarte, foarte rău”.

Thomas Jolly, regizorul întregii ceremonii, a afirmat că este uluit de aceste reacții negative.

„Ideea noastră era cea a incluziunii”, a spus Jolly. „Este normal să se ridice anumite întrebări atunci când vrem să includem pe toată lumea și să nu excludem pe nimeni.

Nu ne-am dorit să fim subversivi. Ne-am dorit să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă să fim toți împreună.

În Franța, avem ceea ce se numește libertate artistică. Suntem norocoși că trăim într-o țară liberă”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dan Șucu și Gică Hagi au bătut palma! Rapid, primul mare transfer pentru Șumudică
Superliga
Dan Șucu și Gică Hagi au bătut palma! Rapid, primul mare transfer pentru Șumudică
„Să ne faceți statuie!” » 26 de ani mai târziu, dorința lui Gică Hagi a fost îndeplinită! Monumentul a fost inaugurat astăzi
Nationala
„Să ne faceți statuie!” » 26 de ani mai târziu, dorința lui Gică Hagi a fost îndeplinită! Monumentul a fost inaugurat astăzi
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (44)
tictictic
tictictic  •  29 Iulie 2024, 12:12

Mda... Iata cum arata pe scurt istoria homosexualitatii in raport cu evolutia sociala a umanitatii: In trecut, prin lege, homosexualitatea era interzisa, blamata, ostracizata, infierata, condamnata si pedepsita cu excluziunea sociala totala, cu ani grei de temnita si chiar cu pedeapsa capitala. Ieri, prin lege, a devenit inteleasa, tolerata, acceptata, respectata si ocrotita. Azi, prin lege, este promovata, mediatizata si incurajata agresiv si consecvent. Maine, tot prin lege, va deveni obligatorie pentru toti!!!

Heiheiargesul1987
Heiheiargesul1987  •  29 Iulie 2024, 10:53
Postat de Stradivarius pe 28 Iulie 2024, 22:32

Ma intreb ce ar fi fost daca ar fi facut o parodie inspirata de istoria lui Mahomed. Ca tot au p minoritate semnificativa de musulmani. Ar fi avut acekeasi argumente de diversitate? Si aceeasi acceptare tacita?

Aveti dreptate :)) As adauga ca ar fi avut parte de o reactie si mai spectaculoasa, gen dezastrul care s a intamplat candva in Franta la acea publicatie care facea caricaturi. Intotdeauna francezii au fost un popor de...va las pe toti sa completati cu ce cuvinte doriti.

jos_cenzura
jos_cenzura  •  29 Iulie 2024, 00:47

Comentariul meu a fost cenzurat pentru că am menționat religia și orientarea politică a domnului care a regizat partea aceasta a spectacolului. Invit pe cititori să se intereseze cine e regizorul și cine e doamna mai plinuță din centrul imaginii.

Vezi toate comentariile (44)
Comentează
Close