SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  TENIS DE MASĂ

CORESPONDENȚĂ GSP Cum văd Adina Diaconu, Cristi Romanescu și Viorel Filimon tablourile olimpice de la tenis de masă

Adina Diaconu la antrenamente FOTO Raed Krishan +16   FOTO
Adina Diaconu la antrenamente FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat joi, 25 iulie 2024 10:10 / Actualizat joi, 25 iulie 2024 10:14

România visează la o medalie la tenis de masă, iar drumul spre acest obiectiv s-a conturat miercuri, atunci când a avut loc tragerea la sorți a celor patru tablouri în care tricolorii” sunt implicați. ♦ Echipa feminină urmează să întâlnească în primul tur India, o echipă atipică, așa cum o descriu Cristi Romanescu, președintele federației, Viorel Filimon, antrenorul lotului feminin, și Adina Diaconu, jucătoare.

Miercuri după-amiază, într-o sală mică, oficialii federațiilor implicate în turneul olimpic de tenis de masă au trecut prin emoții.

Laolaltă cu jurnaliștii, ei au aflat care le va fi traseul la Paris. Mai întâi s-a tras tabloul de la dublu mixt, apoi cele de la simplu și într-un final cele pe echipe.

Cum văd Adina Diaconu, Cristi Romanescu și Viorel Filimon tablourile olimpice de la tenis de masă
Sala în care a avut loc tragerea la sorți FOTO Raed Krishan

Adversarii românilor în turneul olimpic de tenis de masă

  • Echipe feminin: România-India
  • Simplu feminin: Bernadette Szocs- Jingyi Zhou, Elizabeta Samara-Solomiya Brateyko (Ucraina)
  • Simplu masculin: Ovidiu Ionescu-Andrej Gacina (Croația), Eduard Ionescu-Quadri Aruna
  • Dublu mixt: Ovidiu Ionescu și Bernadette Szocs- Nicholas Lum/Minhyng Jee (Australia)

Cristi Romanescu, președintele FRTM, a vorbit despre fiecare în parte. „La dublu mixt e o tragere bună. Acum contează foarte mult cum abordează Ionescu și Szocs meciurile. Întotdeauna există un stres oarecare. Este și proba de debut și, ca orice debut, e mai dificil”.

Apoi a trecut la simplu feminin: „Bernadette Szocs a fost în postura de favorită, lucru care a ajutat-o. Eliza Samara are o tragere un pic mai grea, dar văzându-le cel puțin în ultima perioadă la antrenament și în competiții pot spune că își doresc foarte mult să aibă un parcurs bun la această competiție.

Proba de simplu e cea în care se întâmplă cele mai multe surprize și sperăm ca sportivii noștri să fie cei care vor performa- Cristi Romanescu

Cum văd Adina Diaconu, Cristi Romanescu și Viorel Filimon tablourile olimpice de la tenis de masă
Bernadette Szocs la antrenamente FOTO Raed Krishan

Despre tabloul masculin a spus: „Băieții nu au avut clasament bun și au primit jucători mai bine cotați. Vor avea o misiune mai grea, știam, ne așteptam la lucrul acesta, dar nu se știe niciodată.

Așteptăm o evoluție bună, cel puțin de la Ovidiu Ionescu, un jucător experimentat, știe ce are de făcut. Eduard Ionescu vine și el din spate, îl văd încrezător pentru a trece măcar de unul-două tururi”.

„Sunt convins că vom trece de primul tur”

Despre întâlnirea cu India, președintele a spus: „Cred că avem o tragere bună. Primul meci e cu India, ne-am mai întâlnit cu ea, sunt jucătoare experimentate și indiencele, dar sunt convins că că vom trece de primul tur, asta înseamnă automat în primii opt.

După aceea, Germania sau Statele Unite, noi spunem că Germania are prima șansă. Știm Germania foarte bine. De fiecare dată am avut un meci disputat la Jocurile Europene, am câștigat, apoi la Campionatele Europene am pierdut finala.

Acum zicem că a venit rândul să câștigăm, astfel ajungem în semifinale, unde am putea întâlni Japonia sau Coreea. Suntem bine, China este pe partea cealaltă de tablou. Fetele vor da totul pentru acea medalie”.

Moralul sportivilor este foarte bun. Suntem aici din 21, de când am venit facem două antrenamente pe zi. Ne-am antrenat în toate sălile, am avut antrenamente și în sala de joc, unde luminile sunt diferite, de asemenea mingile sunt importante. Ne-am pregătit pe aceleași mese, cu aceleași mingi, deci n-am avea de ce să spunem că nu suntem pregătiți - Cristi Romanescu

Viorel Filimon: ”Meciul cu India se anunță dificil”

Viorel Filimon, antrenorul lotului feminin, spune că întâlnirea cu India este una dificilă.

- Domnule Filimon, cum vi se pare tragerea la sorți?
- E o tragere destul de delicată. Jucăm cu India, cu o formație cu niște jucătoare atipice, având materiale pe paletă, deci fețe diferite, ne-au pus probleme de foarte multe ori. Să sperăm că găsim cea mai bună tactică. Fetele se vor mobiliza la maximum și sperăm să nu facem nicio greșeală.

Tenisul de masă a progresat

- Cum este în probele de simplu?
- Nu este chiar rău, dar nici foarte ușor. Totul este să ne concentrăm să găsim cele mai bune mijloace pentru a a evita surprizele. E bine și la mixt, nu am picat pe partea Chinei și a Japoniei de prima dată, de abia în semifinale, eventual, avem o parte cu coreeni pe care i-am mai bătut.

Deci asta normal ar trebui să le dea încredere jucătorilor, dar știți cum e, nu trebuie să vedem prea departe, trebuie să vedem fiecare meci pas cu pas, pentru că tenisul de masă actual a progresat foarte mult.

Toate țările joacă foarte bine și în situația asta important este ce vom face noi. Trebuie să ne bazăm pe propriile forțe, nu pe pașii greșiți ai adversarului.

Cum văd Adina Diaconu, Cristi Romanescu și Viorel Filimon tablourile olimpice de la tenis de masă

„Toți de dorim o medalie”

- Le-am tot auzit pe fete că vor o medalie. Dumneavoastră cum priviți acest concurs?
- Toți ne dorim medalie, având în vedere că s-a cam obținut de foarte multe ori locul cinci. O medalie se obține foarte greu, pentru că spre deosebire de alte competiții, când e suficient să ajungi în semifinală pentru a lua medalie, de data aceasta se joacă și pentru locul trei.

Mi-aș dori, dacă ajungem în semifinala cu Japonia, să o învingem ca să nu mai avem apoi emoții. Dar încă o dată spun că meciul cu India se anunță destul de dificil și nu numai! După aceea am avea meci cu Germania, posibil, mai mult ca sigur de fapt!, o echipă care chiar dacă nu beneficiază de aportul lui Han Ying, care este accidentată, rămâne totuși o forță în în tenisul de masă mondial.

- Sunteți de câteva zile aici. Cum v-ați adaptat?
- Condițiile de cazare, de masă sunt OK. Cu transportul avem probleme, pentru că distanța e destul de mare, aer condiționat nu prea e în autobuze, ferestrele sunt toate sigilate.

Miercuri am venit într-o căldură și într-o aglomerație foarte mari. Sperăm să se rezolve. Facem cam 40 de minute de la Satul Olimpic, dar condițiile de antrenament sunt bune. Am făcut pregătire și în sala de concurs, unde va avea loc competiția.

Adina Diaconu, poze cu Nadal și Alcaraz

Adina Diaconu (24 de ani), componentă a echipei naționale feminine, se află la prima participare la o ediție a Jocurilor Olimpice. „Am intrat un pic în atmosferă, bineînțeles, chiar de când am pășit în Satul Olimpic. Am simțit o atmosferă specială. Bineînțeles că este o tensiune cumva în aer”, a spus ea.

Cum i se pare adversara din primul tur? ”India este o adversară nu foarte confortabilă, dar noi am mai jucat contra Indiei, am câștigat data trecută, am jucat și individual contra indiencelor, deci cumva le știm stilul.

Ele au un altfel de stil, au palete cu altfel de fețe cu care ne pot încurca, dar noi încercăm să ne adaptăm. Acum avem și foarte mult timp și încercăm să facem o tactică adecvată pentru ele”.

Cum văd Adina Diaconu, Cristi Romanescu și Viorel Filimon tablourile olimpice de la tenis de masă

„Participarea la Jocurile Olimpice este o experiență unică, o experiență pe care mi-am dorit încă de când m-am apucat de acest sport să o trăiesc. Mă bucur la maximum că sunt aici și încerc să dau tot ce am mai bun”.

Dar viața din Satul Olimpic? „Este foarte frumos. Bineînțeles că sunt diferite trăiri, diferite emoții, întâlnești sportivi, campioni olimpici, campioni mondiali, este de nedescris. Am reușit să-i întâlnesc pe sportivii de la tenis de câmp. Am făcut poză cu Nadal și cu Alcaraz. Mi-aș dori foarte mult să-i întâlnesc și pe Djokovic și LeBron James”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (1)
MaxiP
MaxiP  •  25 Iulie 2024, 11:34

Cred ca e iluzoriu sa credem ca Samara poate trece de turul 2, in schimb Bernadette chiar are un culoar accesibil pentru sfertul de finala. Acolo... fie face sau nu meciul si rezultatul vietii, a dat semne ca ar putea. Ce e putin frustrant e ca nici macar o calificare in semi-finale nu i-ar asigura medalia, jucandu-se inclusiv meci pentru medalia de bronz. Poate o paine de mancat ar fi la dublu mixt, tragerea nu pare rea, insa nu au aratat o forma grozava inainte de competitie, ca echipa, Szocs cu Ionescu. E foarte greu si acolo insa sa te gandesti la o medalie, la fel, o eventuala calificare in semi-finale nefiind suficienta. Iar pe echipe... tragerea nu cred ca putea fi mai buna. E foarte buna si Germania, insa e clar ca e printre echipele cu care ne putem bate, fata de ce alte variante ar fi putut exista.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează