Articol de Cezar Titor - Publicat sambata, 27 iulie 2024 09:59 / Actualizat sambata, 27 iulie 2024 10:01
Deși grandioasă, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris nu a fost lipsită de controverse. În momentul în care delegația Coreei de Sud a fost prezentată pe vaporul de pe Sena, aceasta a fost prezentată ca fiind a „Republicii Democrate Populare Coreene”, denominația oficială a Coreei de Nord, țară care participă la JO pentru prima oară din 2016 încoace.
Nu este vorba de o încurcătură, întrucât de aceeași prezentare a avut parte și țara din extremitatea nordică a Peninsulei Coreene. Cu toate acestea, grafica de pe ecranele televizoarelor a indicat titulatura corectă a țării.
- Jocurile Olimpice de la Paris 2024 încep pe 26 iulie. Gazeta Sporturilor are 4 trimiși speciali - Luminița Paul, Roxana Fleșeru, Remus Dinu și fotoreporterul Raed Krishan - care vor oferi cele mai importante știri, reportaje și interviuri de la fața locului.
Oficialii sud-coreeni cer explicații Comitetului Olimpic Internațional, după ce delegația acestora a fost confundată cu cea din Coreea de Nord
Într-o declarație oficială, Jang Mi-ran, al doilea viceprim-ministru al Coreei de Sud, a spus că „regretă ceea ce s-a întâmplat în timpul ceremoniei de deschidere de la Jocurile Olimpice, unde delegația Coreei de Sud a fost prezentată ca echipa nord-coreeană, notează Reuters.
Jang Mi-ran este o halterofilă sud-coreeană, participând la trei ediții ale JO: Atena 2004, Beijing 2008 și Londra 2012, trecându-și în cont o medalie de aur, una de argit și una de bronz.
Totodată, Comitetul Olimpic Național al Coreei de Sud a cerut o audiență președintelui Comitetului Olimpic Internațional, Thomas Bach, cerând ca eroarea să nu fie repetată.
Delegația sud-coreeană însumează 143 sportivi, distribuiți la 21 evenimente, în timp ce Coreea de Nord va avea 16 participanți. Pe lângă această eroare a organizatorilor, privitorii au criticat aspru un alt moment din timpul ceremoniei de deschidere, unul artistic.
Între defilarea bărcilor delegațiilor țărilor pe Sena, „Cina cea de Taină”, celebra pictură murală a lui Leonardo da Vinci, care înfățișa ultima masă a lui Iisus Hristos și a celor 12 Apostoli, a fost parodiată.
DJ-ul local Barbara Butch, cunoscută pentru activismul LGBTQ+, precum și pentru militantismul acceptării persoanelor cu kilograme în plus, purta o aureolă pe cap.
Alături de ea, pe scenă au fost mai mulți concurenți ai emisiunii de tip reality, „Drag Race France”, un show bazat pe travesti, realizat pe modelul „RuPaul's Drag Race”, celebra emisiune americană.
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen