SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARATIR CU ARCUL

Povestea zguduitoare a unei sportive paralimpice americane » Înjunghiată, împușcată și violată de fostul iubit!

Tracy Otto (SUA), la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024 Foto: Getty Images
Tracy Otto (SUA), la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024 Foto: Getty Images

Articol de - Publicat luni, 02 septembrie 2024 11:33 / Actualizat luni, 02 septembrie 2024 13:29

Tracy Otto este o sportivă paralimpică americană, care a fost adusă în stare de paralizie de un fost iubit, care a împușcat-o și a înjunghiat-o. La 28 de ani, ea și-a reprezentat țara în competiția paralimpică pe echipe mixte de tir cu arcul, alături de Jason Tabansky, dar și în concursul individual.

„Aveam mâncare în gură când iubitul meu, Ricky. mi-a spus că am obținut calificarea la Jocurile Paralimpice”, povestește Tracy. „Mâncam și plângeam de fericire și erau camere de filmat peste tot”.

Otto locuiește în Tampa, Florida, și a văzut moartea cu ochii, așa că drumul de acolo până la Paris 2024 i se pare incredibil.

„E o nebunie. Sunt absolut uimită de mine însămi și de echipa mea”, a adăugat Tracy, care nu minte cu nimic când amintește de experiența ei vecină cu moartea.

Povestea zguduitoare a unei sportive paralimpice americane » Înjunghiată, împușcată și violată de fostul iubit!
Tracy Otto, înainte de atac

În luna octombrie a anului 2019, tânăra a fost atacată, în propria-i casă, de fostul ei iubit. A rămas paralizată de la torace în jos, nemaiputându-și să-și folosească decât limitat brațele și mâinile, și și-a pierdut vederea la un ochi.

De la acel atac violent, americanca nu mai transpiră și nici nu-și mai poate regla temperatura corporală.

Cu toată că momentul acela oribil i-a schimbat întreaga viață, după care Tracy a trebuit să reînvețe să înghită, să mănânce și să stea în capul oaselor, sportiva povestește de fiecare dată, cu lux de amănunte, tragedia prin care a trecut.

„Vreau ca toate femeile din lume care au suferit în urma actelor de violență domestică să știe că nu sunt singure”, spune Tracy Otto.

O despărțire transformată în tragedie pentru Tracy Otto

În septembrie 2019, Otto s-a despărțit de fostul ei iubit, Francpiero Del Medico. Cu o lună mai devreme, acesta fusese arestat pentru că o atacase în locuința pe care o împărțeau în Riverview, Florida.

Otto era pe punctul de a merge mai departe și cunoscuse deja pe altcineva.

„Tocmai începusem să mă văd cu Ricky”, a declarat ea pentru BBC. „Ne-am cunoscut pe 26 septembrie 2019 și ieșisem deja de câteva ori în oraș împreună”.

Tracy își dăduse deja afară fostul partener, iar după plecarea lui Tracy schimbase toate încuietorile casei.

„În acea seară, ne-am urcat în pat. Îmi amintesc că de-abia ațipisem. Dintr-odată am auzit niște zgomote foarte puternice și am văzut o străfulgerare care mi-a trecut pe dinaintea ochilor. Eram absolut confuză”, povestește sportiva.

„Apoi i-am auzit vocea și mi-am dat seama că e fostul meu iubit. Își parcase mașina în fața casei mele, se dusese în spate și se uita pe geamul dormitorului.

Noi dormeam liniștiți, iar el tocmai își cumpărase o armă cu aer comprimat”, își reamintește americanca.

Nu doar pușcă, ci și cuțit

Nu era o armă adevărată, dar era o armă care putea distruge un om. Fostul iubit al sportivei mai avea asupra lui un cuțit și o pereche de cătușe.

„A intrat în casă, ne-a trezit, urlând să ne dăm jos din pat. Ne-a spus că o să ne omoare și că, dacă nu se va sinucide, va chema poliția. Practic, ne-a spus direct ce avea de gând să facă”, spune tânăra.

Din acel moment, Tracy Otto recunoaște că totul s-a învălmășit în mintea ei, pentru că totul s-a petrecut foarte repede. Atacatorul a lovit-o de mai multe ori pe Tracy, apoi l-a împușcat de două ori în față și l-a înjunghiat în spinare pe Ricky Riessle, provocându-i un pneumotorax.

Apoi a împușcat-o și pe Otto în ochiul stâng și a înjunghiat-o la nivelul cefei, lăsând-o paralizată. Ca și cum toate acestea nu ar fi fost o poveste destul de îngrozitoare, fostul ei iubit a și molestat-o sexual.

La final, a sunat la Poliție, autodenunțându-se, cu nume, prenume și adresa unde săvârșise oribilele fapte.

„La început, a susținut că sunt iubita lui, dar apoi a recunoscut că ne despărțiserăm”, spune Tracy Otto. Le-a zis, pur și simplu: «Tocmai mi-am omorât prietena și pe noul ei iubit»”.

În ianuarie 2023, fostul iubit a pledat vinovat la acuzațiile de jaf cu violență, tentativă de omor cu premeditare și violență sexuală. Sentința pe care a primit-o: 40 de ani de închisoare.

Tracy Otto riscă să facă infarct sau AVC în orice moment

După acea noapte desprinsă parcă din filmele de groază, existența lui Tracy Otto nu a mai fost niciodată aceeași. La aproape cinci ani după acel atac sălbatic, sportiva încă își învață corpul să funcționeze așa cum trebuie.

„Nu e vorba doar despre paralizie, despre scaunul rulant și despre ceea ce se vede la suprafață. Înăuntrul meu sunt foarte multe lucruri care nu mai merg”, mărturisește americanca.

„Am și diafragma paralizată, așa că organismul meu nu-mi mai poate regla temperatura. Asta înseamnă că nici nu mai transpir. Așa că dacă stau în soare, de exemplu în poligon, temperatura mea corporală crește foarte mult, așa că trebuie să am grijă și să nu supraexpun”, explică Tracy, care nu mai are funcționale nici intestinele, nici vezica urinară.

„Creierul meu nu mai comunică deloc cu restul organismului meu, așa că, dacă se întâmplă ceva mai jos de locul unde am fost rănită, eu nu simt. Nu simt nimic.

Nu simt dacă-mi vine să mă duc la toaletă, dacă am o unghie încarnată sau dacă am hainele prea strâmte”, spune sportiva.

Dacă trupul ei detectează însă un stimul nedorit, tensiunea arterială îi crește imediat și asta îi poate cauza convulsii, infarct sau accident vascular cerebral, lucru care ar putea s-o ucidă pe loc.

Dispozitiv special care o ajută pe Otto să tragă la țintă

Tracy Otto și-a dorit însă să redevină activă imediat după ce a început să-și revină, deși totul se schimbase.

Până atunci practicantă de fitness, din martie 2021 s-a apucat de un sport pe care nu-l încercase niciodată - paratir cu arcul

„Eram cu Ricky în mașină, gândindu-mă că am mult timp liber și că nu mai pot avea nicio ocupașie tradițională. Și mi-am zis, dece nu tir cu arcul? Ricky tot îmi spunea că mâinile mele nu mai funcționează, dar eu am zis că o să mă descurc cumva”, povestește Tracy Otto.

Peste o săptămână, trăgea la țintă pentru prima oară, într-un poligon pentru persoane cu dizabilități.

Din cauza invalidității sale, Otto folosește arcul și săgețile cu ajutorul unui ham special. La început lansa săgețile de pe umărul drept, dar acum le lansează cu ajutorul gurii.

„Am un dispozitiv la încheietură. Are un cablu care-mi intră prin pălărie. La capătul acestui e un mic aparat pe care-l mușc atunci sunt gata să trag la țintă”, spune Tracy. ”Am o pălărie și o mănușă adaptate, care-mi permit să ridic și să țin arcul ca să nu-l scap când eliberez săgeata”.

Paratirul cu arcul - dragoste la prima vedere

Otto spune că a nimerit ținta cu prima săgeată pe care a tras-o vreodată și s-a îndrăgostit imediat de acest sport.

Tracy Otto și-a dorit de la bun început să ajungă la Jocurile Paralimpice

La scurt timp după ce s-a apucat de paratir cu arcul, americanca și-a stabilit ca obiectiv să ajungă la Jocurile Paralimpice.

„Întrebam mereu cum e competiția aceea”, spune Otto, care a început în scurt timp să ia parte la turneele naționale de calificare. Trebuia să atingă un barem - 520 de puncte din 720 posibile, cu 72 de săgeți.

În vara lui 2023, a făcut acest barem și visul i s-a împlinit.

Otto e foarte deschisă când povestește despre ceea ce i s-a întâmplat și despre provocările pe care trebuie să le învingă în fiecare zi.

Dar sportiva refuză să cedeze în fața omului care a încercat să-i răpească întreaga existență.

Tracy Otto: „Acum duc o viață mai bună”

„Am avut mereu sentimentul că trebuie să scot ceva bun din această situație. Mi-am dorit dintotdeauna să-mi las amprenta asupra lumii, să fiu o lumină călăuzitoare.

E atât de mult întuneric, atât de multă ură. Trebuie să fiu o inspirație pentru oamenii care au suferit cum am suferit eu”, spune Tracy.

„Ceea ce fac eu e extrem de obositor. Am noroc cu Ricky care mă ajută, dar totul e greu și totul îmi reamintește de clipele prin care am trecut.

Dar am învățat multe și viața mea e mai bună acum decât înainte - mai colorată, mai plină de râs și de iubire”, încheie Tracy Otto.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dănuț Lupu a agresat un arbitru la meciul de astăzi » Reacția dinamovistului: „Nu s-a întâmplat nimic. Lumea rea vorbește...”
Liga 3
Dănuț Lupu a agresat un arbitru la meciul de astăzi » Reacția dinamovistului: „Nu s-a întâmplat nimic. Lumea rea vorbește...”
Scene incredibile în Petrolul - Farul » Alibec s-a dus glonț către coechipier! Hagi a privit uimit: „Ce faci?!”
Superliga
Scene incredibile în Petrolul - Farul » Alibec s-a dus glonț către coechipier! Hagi a privit uimit: „Ce faci?!”
„Cea mai modernă bază sportivă din România” a primit undă verde! Va fi al doilea cel mai mare stadion din țară
Liga 3
„Cea mai modernă bază sportivă din România” a primit undă verde! Va fi al doilea cel mai mare stadion din țară

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc


Comentarii (2)
Jean202
Jean202  •  02 Septembrie 2024, 15:25

in romania era cercetat in stare de liberate si scapa cu 5 ani pentru ca a fost in legitima aparare

marchizu2
marchizu2  •  02 Septembrie 2024, 13:54

Ce dramă! Nefericita! Lui i-au dat 40 de ani de inchisoare! Nu-i rau, dar ***!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează