SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024 / PROGRAM

Programul românilor în prima zi oficială de concurs la Jocurile Olimpice » Campioanele de la Tokyo, Simona Radiș și Ancuța Bodnar, intră pe apă

Ancuța Bodnar și Simona Radiș în acțiune FOTO Raed Krishan
Ancuța Bodnar și Simona Radiș în acțiune FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 26 iulie 2024 13:17 / Actualizat vineri, 26 iulie 2024 14:50

Sâmbătă, 27 iulie, întâia zi oficială a întrecerilor olimpice de la Paris, va avea sportivi români în acțiune la canotaj, tenis și tenis de masă. Cinci bărci vor concura în serii, toate cele trei românce de pe tabloul de simplu vor juca, iar la tenis de masă începe asaltul la mixt, iar veterana Elizabeta Samara începe a cincea ediție din cariera ei.

  • Jocurile Olimpice de la Paris sunt transmise în România de TVR și de Eurosport, dar și pe platforma Max

Prima zi de concurs oficială, 27 iulie, va aduce pe apă, pe zgură sau la masa de joc sportivi din delegația României.

Mihai Chiruță este primul canotor care va intra în concurs la această ediție a Jocurilor Olimpice. El a fost repartizat în seria a doua, pe culoarul 4, întâia întrecere fiind programată de la ora 10:00 a României. Sunt șase serii, iar primii trei clasați din fiecare merg în sferturile de finală, restul în recalificări. Proba de schif simplu este una dintre cele mai aglomerate de la Paris, având 32 de sportivi la start.

De la 12:30, intră pe apă participanții de la dublu vâsle masculin. Între cele 13 bărci se regăsește și cea care a cucerit titlul european anul acesta, compusă din românii Marian Enache și Andrei Cornea. Desemnați capi de serie 3, „tricolorii” vor porni de pe culoarul 4 în seria a doua. Primii 3 din cele trei întreceri preliminare merg în semifinale, restul în recalificări.

Campioanele olimpice își încep evoluția

O jumătate de oră mai târziu, de la 13:00, va fi rândul campioanelor olimpice en titre la dublu vâsle, Simona Radiș și Ancuța Bodnar, cele care încă dețin cel mai bun rezultat olimpic, realizat la Tokyo, 6:41,03. Desemnate favorite 4, ele vor evolua în seria a treia pe culoarul 3, și, la fel ca la masculin, primele trei bărci merg în semifinale, restul în recalificări.

De la ora 13:30, barca masculină de 4 vâsle, compusă din Ioan Prundeanu, Florin Horodișteanu, Andrei Lungu și Leontin Nuțescu, va porni în seria 1 de pe culoarul 4. Proba are 9 echipaje la start, iar primele două din fiecare cursă preliminară vor merge direct în finală, celalate în recalificări.

Ultima barcă românească din ziua inaugurală a competiției de canotaj va fi cea de 4 vâsle feminin. De la ora 13:50, Patricia Cireș, Alexandra Ungureanu, Emanuela Ciotău și Ioana Moroșan, vor trage în prima serie, pe culoarul 3. Și aici, ca la masculin, primele două din respectivele curse ajung direct în finală, restul își vor încerca din nou șansa în recalificări.

Ciocniri spectaculoase pe zgura de la Roland Garros

Între timp însă, de la ora 13:00, vor fi început meciurile din Complexul Roland Garros în care evoluează jucătoarele române. Irina Begu, pe Arena Philippe Chatrier, contra liderului mondial, Iga Swiatek, cea mai dificilă tragere la sorți posibilă pentru „tricoloră”, pe teritoriul unde poloneza a triumfat deja de patru ori, inclusiv în 2024. S-au întâlnit o singură dată până acum, la Wimbledon 2021, Iga câștigând cu 6-1, 6-0.

Programul românilor în prima zi oficială de concurs la Jocurile Olimpice » Campioanele de la Tokyo, Simona Radiș și Ancuța Bodnar, intră pe apă
Irina Begu în acțiune la Roland Garros 2024, unde s-a oprit în turul 3 Foto: Imago

„Din punctul meu de vedere, voi trata Jocurile Olimpice ca pe orice alt turneu, îmi voi menține rutina pentru a putea concura la cel mai bun nivel. Ar însemna imens să câștig o medalie, dar e tenis, nu se știe niciodată”, a declarat Swiatek.

În paralel, pe Terenul Suzanne Lenglen, onoare și pentru Ana Bogdan, care se va duela cu jucătoarea care în acest sezon a făcut cel mai mare și spectaculos salt, italianca Jasmine Paolini, finalistă atât la Roland Garros, cât și la Wimbledon într-un interval de ceva mai mult de o lună. Va fi prima lor înfruntare.

Pe aceeași arenă, Jaqueline Cristian va juca în premieră contra unei favorite locale, Caroline Garcia, cap de serie 17, după ce inițial trebuia s-o întâlnească pe Elena Rybakina, dar kazaha s-a retras vineri de pe tablou, suferindă de amigdalită.

De la ora 12:00, în celebra arenă Bercy, încep calificările de la gimnastică masculin, acolo unde Andrei Muntean este singurul reprezentant al României. El va evolua în Subdiviziunea 1, grupa mixtă 4. Pentru sportivul în vârstă de 31 de ani este a doua participare la Jocurile Olimpice, după cea de la Rio de Janeiro 2016.

Primele dueluri cu „tricolori” la tenis de masă

După-amiaza și seara sunt rezervate tenisului de masă. La ora 16:00, Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu îi vor întâlni în optimile de finală pe australienii Minhyung Jee și Nicholas Lum.

Programul românilor în prima zi oficială de concurs la Jocurile Olimpice » Campioanele de la Tokyo, Simona Radiș și Ancuța Bodnar, intră pe apă
Ovidiu Ionescu și Bernadette Szocs

Elizabeta Samara, aflată la a cincea participare olimpică, va mai avea de așteptat, meciul ei cu ucraineanca Solomiya Brateyko fiind programat de la ora 21:00. Și mai târziu, la 23:15, va intra în concurs debutantul Eduard Ionescu (20 de ani) împotriva nigerianului Quadri Aruna. Un adversar experimentat, în vârstă de 35 de ani, care a mai participat la JO din 2012, 2016 și 2020, atingând „sferturile” la Rio de Janeiro.

„Nu este chiar rău, dar nici foarte ușor. Totul este să ne concentrăm să găsim cele mai bune mijloace pentru a a evita surprizele. E bine și la mixt, nu am picat pe partea Chinei și a Japoniei de prima dată, de abia în semifinale, eventual, avem o parte cu coreeni pe care i-am mai bătut”, a spus pentru GSP antrenorul Viorel Filimon, după ce s-a făcut tragerea la sorți.

Program români 27 iulie

  • Canotaj
  • 10:00 » schif simplu (m) » Mihai Chiruță, seria a doua
  • 12:30 » dublu vâsle (m) » Marian Enache, Andrei Cornea, seria a doua
  • 13:00 » dublu vâsle (f) » Simona Radiș, Ancuța Bodnar, seria a treia
  • 13:30 » 4 vâsle (m) » Ioan Prundeanu, Florin Horodișteanu, Andrei Lungu, Leontin Nuțescu, seria 1
  • 13:50 » 4 vâsle (f) » Patricia Cireș, Alexandra Ungureanu, Emanuela Ciotău, Ioana Moroșan, seria 1
  • Gimnastică
  • 12:00 » Andrei Muntean, calificări (m), Subdiviziunea 1, grupa mixtă 4
  • Tenis
  • 13:00 » Teren Philippe Chatrier » turul 1 Irina Begu – Iga Swiatek (Pol, 1)
  • 13:00 » Teren Suzanne Lenglen » turul 1 Ana Bogdan – Jasmine Paolini (Ita)
  • Meciul 3 » turul 1 Jaqueline Cristian – Caroline Garcia (Fra, 17)
  • Tenis de masă
  • 16:00 » optimi » Ovidiu Ionescu, Bernadette Szocs – Nicholas Lum, Minhyung Jee (Aus)
  • 21:00 » turul 1 » Elizabeta Samara – Solomiya Brateyko (Ucr)
  • 23:15 » turul 1 » Eduard Ionescu – Quadri Aruna (Nig)
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (2)
Riou
Riou  •  26 Iulie 2024, 15:50

Nu il avem si pe Andrei Muntean la gimnastica masculina maine ?

Riou
Riou  •  26 Iulie 2024, 13:45

Nu il avem si pe Andrei Muntean maine la gimnastica masculina ?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează