SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  TENIS DE MASĂ

CORESPONDENȚĂ GSP DIN PARIS România pierde dramatic cu India și e eliminată din competiția pe echipe de la Jocurile Olimpice, la tenis de masă » Filmul unei confruntări epice

Bernadette Szocs și jucătoarele României au părăsit competiția pe echipe de la Jocurile Olimpice / Sursă foto: ITTF
Bernadette Szocs și jucătoarele României au părăsit competiția pe echipe de la Jocurile Olimpice / Sursă foto: ITTF

Articol de - Publicat luni, 05 august 2024 13:42 / Actualizat luni, 05 august 2024 21:12

Echipa feminină de tenis de masă a României a părăsit competiția pe echipe de la Jocurile Olimpice, după înfrâgerea suferită în „optimi” în fața Indiei, scor 2-3 la general.

  • Româncele au pierdut primele două meciuri, am reintrat în cărți după victoriile reușite de Samara și Bernadette Szocs, dar Adina Diaconu a cedat duelul decisiv cu Manika Batra.
  • Așa s-a încheiat visul olimpic al României, într-o confruntare pe care reprezentantele noastre o porneau din postura de favorite. GSP a asistat la duelul din Paris Sud Arena și prezintă filmul unei confruntări cu accente dramatice.

Încă din momentul tragerii la sorți, stilul incomod al indiencelor a fost o temă de gândire pentru jucătoarele României, detaliu subliniat cel mai bine de Adina Diaconu, aflată la debutul ei olimpic: „India e o adversară nu foarte confortabilă. Ele au un altfel de stil, au palete cu altfel de fețe, cu care ne pot încurca, dar noi încercăm să ne adaptăm”.

Creditate cu șanse bune de a atinge semifinalele, jucătoarele din România au debutat în fața Indiei cu meciul de dublu, perechea „tricoloră” fiind alcătuită din experimenetata Eliza Samara și Adina Diaconu. Un mix generațional, așadar, în fața indiencelor care nu aveau nimic de pierdut.

Început complicat la dublu

Diferența din ierarhia mondială, locul 4 vs. 11 în lume, nu s-a simțit în niciun moment, iar replica oferită de asiatice le-a luat prin surprindere pe românce. Diaconu și Samara nu și-au găsit în niciun moment ritmul, iar jocul le-a fost în dese rânduri scurtcircuitat de erori.

După un prim set pierdut la 9, româncele au ratat o șansă bună în actul secund, unul de mare intensitate, pe care l-au pierdut la micile detalii. Eliza și Adina au irosit o șansă de set, indiencele n-au mai greșit din acel moment, iar tabela nu ne zâmbea. 0-2 și un „munte” de urcat pentru jucătoarele noastre.

Revirimentul nu s-a produs nici în cel de-al treilea set, pe care indiencele și l-au adjudecat fără probleme, 11-7.

Bernadete, eșec în primul meci de simplu: început solid, apoi fără reacție

De la 0-1, româncele nu mai aveau voie să facă pași greșiți. La masă și-a făcut apariția Bernadette Szocs, cu o singură opțiune în fața indiencei Manika Batra: victoria!

Începutul le-a redat speranțele românilor din Paris Sud Arena. Berni a început solid, a condus cu 5-2, dar de acolo a urmat un recul peste care românca n-a mai putut trece până la final. De la adăpostul unui avantaj ce părea liniștitor, încrederea româncei s-a prăbușit precum un castel de nisip.

Punctele consecutive reușite de indiancă - Manika Batra s-a impus cu 11-5 în primul act! - au cântărit în economia meciului, iar Berni n-a mai putut găsi calea pentru o revenire. Au urmat două seturi adjudecate într-o manieră similară de jucătoarea din India, 11-7, iar misiunea României se complica simțitor.

Cu capul plecat, abătută și vizibil marcată de eșec, Bernadette a părăsit terenul, speranțele României „așezându-se” pe umerii Elizabetei Samara.

România pierde dramatic cu India și e eliminată din competiția pe echipe de la Jocurile Olimpice, la tenis de masă » Filmul unei confruntări epice
Bernadette Szocs a avut o zi complicată

Eliza Samara a redat speranțele României

Era nevoie de un parcurs fără greșeală al Elizei pentru ca România să reintre în cărți, dar începutul de meci i-a îngândurat și mai tare pe compatrioții care sufereau pentru Samara și colegele ei în tribune.

Sreeja Akula, atât de incomodă și în meciul de dublu, a găsit soluții la jocul Samarei exact în momentele de maximă intensitate ale setului inaugural, pe care l-a câștigat la opt.

Călită prin atâtea și atâtea bătălii aprige purtate de-a lungul carierei, Eliza nu s-a timorat, din contră, a scos cel mai bun tenis al ei în setul secund, câștigat într-o manieră dominantă, 11-4.

Coordonatele s-au schimbat apoi, cu indianca din nou intangibilă și cu mai puține erori în dreptul ei.

România era pe marginea „prăpastiei”, pe punctul de a fi eliminată din competiție de outsidera India. Răspunsul Elizabetei Samara? Worldclass!

Experimentata jucătoare și-a activat simțurile de mare campioană și a controlat seturile patru și cinci, câștigate la șase, respectiv opt.

Clasa Elizei și-a spus cuvâtul în fața adversității indiencei, acum era rândul lui Berni să facă un pas în față. Pericolul eliminării nu dispăruse, doar fusese estompat de succesul reușit de Samara.

Din nou Berni, acum așa cum ar trebui să fie

Remarcabil a fost felul în care Bernadette Szocs și-a reîncărcat nivelul de energie și încredere pentru confruntarea #4 a duelului româno-indian. Mina abătută de după înfrângerea de mai devreme a rămas în urmă, făcând loc unei jucătoare mult mai hotărâte să-și arate clasa superioară.

N-a fost floare la ureche pentru Berni, dar victoria a venit firesc, 4-1 la seturi, cu emoții experimentate doar în cel de-al doilea act. Și cu publicul încurajând frenetic punctele reușite de româncă.

Se mai juca doar un meci în acel moment, cel dintre România și India, iar peste 3.500 de spectatori urmăreau tot ce mișcă la Masa 4.

La debutul olimpic, Adina Diaconu pierde meciul decisiv! Iar România e eliminată de la Jocurile Olimpice

Soarta confruntării avea să fie, așadar, în paleta Adinei Diaconu, debutantă la Jocurile Olimpice, față în față cu Manika Batra, cea care o „neutralizase” mai devreme pe Berni Szocs. Doza în plus de experiență a indiencei a făcut diferența și a curmat visul olimpic el echipei feminine!

Adina Diaconu nu și-a găsit ritmul în primul set set, iar în cel de-al doilea, când strategia ei a început să dea roade, iar emoțiile s-au risipit, n-a putut ține de scorul inițial favorabil.

Românca a luptat cu toate resursele, dar câștig de cauză a avut jucătoarea din India, care a „îmblânzit” majoritatea momentelor cheie. Meciul s-a încheiat cu o lovitură trimisă mult în aut de Adina Diaconu, drumul României la Jocurile Olimpice oprindu-se aici!

România pierde dramatic cu India și e eliminată din competiția pe echipe de la Jocurile Olimpice, la tenis de masă » Filmul unei confruntări epice
Adina Diaconu în acțiune FOTO: Imago Images

FINAL » Adina Diaconu - Manika Batra 5-11, 9-11, 9-11

  • Indianca se află în avantaj, a dominat destul de clar ultimele schimburi. 8-5 pentru Manika Batra, Adina trebuie să găsească imediat răspunsuri. Time-out!
  • Adina a condus cu 2-0, dar, indianca a găsit din nou calea pentru a răsturna scorul. 2-3.
  • Începe setul trei! Orice pas greșit e sinonim cu eliminarea din competiția pe echipe de la Jocurile Olimpice.
  • Ce păcat! Indianca își adjudecă ultimele două puncte și câștigă și setul secund! Au fost schimburi de mare intensitate, cu un dram în plus de noroc și inspirație în dreptul jucătoarei din India. 0-2 la seturi și o misiune complicată pentru Adina din acest moment.
  • Au urmat momente în care erorile s-au strecurat în jocul româncei. 8-8, de la 8-5, și un final de set pe muchie de cuțit! Presiunea din arenă e palpabilă.
  • Nivelul Adinei Diaconu a crescut simțitor, conduce cu 8-5 în aceste momente, după ce defensiva ei a început să funcționeze mai bine.
  • Adina oprește „furtuna”, intră mai bine n setul secund și se află la conducere, 4-2.
  • E nevoie de mai mult pentru o revenire! Adina Diaconu are în față un set de o imporanță capitală!
  • Din păcate, jucătoarea din India se impune în primul set, complet meritat, ținând cont de cum au decurs ostilitățile.
  • Adina nu găsește antidot la jocul agresiv al indiencei, care domină ostiliățile în actul inaugural. Din tribune, compatrioții încearcă să o încurajeze pe româncă: „Hai, Adina! Punct cu punct! Se poate!”. 5-9. E singurul meci în desfășurare în acest moment, toată sala privește duelul dintre reprezentanta României și Manika Batra.
  • Start mai hotărât pentru jucătoarea din India, care o domină pe Adina Diaconu în schimburile lungi. 1-5.
  • Urmează confruntara decisivă! Adina Diaconu, debutantă pe scena olimpică, se duelează cu Manika Batra, cea care a învins-o mai devreme pe Bernadette Szocs.

FINAL » Bernadette Szocs - Archana Girish Kamath 11-5, 8-11, 11-7, 11-8

  • România egalează India! Victorie mare pentru Bernadette Szocs, care profită de eroarea indiencei și își adjduecă setul patru la 8. Urmează confruntarea decisivă! Publicul a „erupt”, literalmente, după ultimul punct al setului, Berni fiind jucătoarea care a beneficiat de sprijinul spectatorilor.
  • De câtă stăpânire de sine a dat dovadă Berni la 8-8! Extraordinară, românca ia două puncte consecutive și conduce cu 10-8.
  • Replica indiencei e mai puternică începând cu jumătatea setului, dar Berni nu se lasă intimidată și conduce cu 7-5.
  • Starea de spirit s-a schimbat complet în tabăra noastră, antreorul Viorel Filimon simte momentul bun și o încurajează cu brațele în aer pe Berni.
  • Început solid pentru Berni și în setul patru. Cât ai clipi, românca se distanțează la 3-0.
  • România nu se predă! Bernadette Szocs își adjudecă setul trei, deschide perspective încurajatoare pentru România, care speră la revenire în fața indiencelor!
  • Uluitor punctul prin care Berni se desprinde la 9-6. Un schimb de mare intensitate, care ținut sala cu răsuflarea tăiată, s-a încheiat printr-o lovitură direct câștigătoare de toată frumusețea reușit de Berni.
  • Bernadette revine la constanța etalată în primul set, domină actul trei, iar concentrarea sa e la cote maxime. Cu un limbaj al corpului pozitiv, Berni se află la conducere.
  • Mult mai stăpână pe ea, Bernadette pornește cu dreptul în setul trei, conduce cu 2-0.
  • Berni nu găsește drumul spre revenire, pierde un prim set în care a lăsat impresia că nu-și găsește deloc reperele. Egalitate la seturi, în timpce, în pauză, Viorel Filimon și coechipiera Eliza Samara îi oferă indicații lui Szocs.
  • Jocul româncei nu mai are aceeași eficiență, indianca e mai constantă în aceste momente, conduce cu 9-5 și e în pole-position la câștigare setului.
  • Mai mult echilibru în setul secund, cu jucătoarea din India ceva mai ofensivă. Berni a greșit mai mult, iar asiatica se află în avantaj, 5-3.
  • E startul de care aveam nevoie, cu Bernadette dominându-și covârșitor adversara. 11-5 și multe perspective bune pentru jucătoarea noastră.
  • Setul merge într-o singură direcție, Bernadette evoluează fără trac, iar asta se simte pe tabelă. 9-3
  • Berni domină cu multă autoritate începutul de meci, răspunde bine la capcanele puse de indiancă. 4-1.
  • În scurt timp va începe meciul patru al confruntării dintre România și India. Bernadette Szocs rvine pe teren după eșecul din primul meci de simplu, o va înfrunta pe Archana Girish Kamath, o adversară mai puțin experimentată, dar care a făcut un meci solid la dublu. Cele două jucătoare se află la încălzire.

FINAL » Elizabeta Samara - Sreeja Akula 8-11, 11-4, 7-11, 11-6, 11-8

  • VICTORIE PENTRU ROMÂNIA! Echipa noastră rămâne în confruntare cu India, Elizabeta Samara se impune entuziasmant în fața indiencei, terminând meciul printr-o lovitură direct câștigătoare ce i-a ridicat în picioare pe românii din arenă!
  • Bravo, Eliza! Două puncte jucate extraordinar de jucătoarea noastră. De la 6-6, Samara e în avantaj, 8-6.
  • Câteva greșei complică misiunea româncei. Eliza risipește un avantaj ce părea suficient pentru câștigarea setului, conduce acum la un singur punct, 6-5. Time-out!
  • Început mai bun de set decisiv pentru Samara, care se instalează la conducere. 5-1 și perspective mult mai bune pentru jucătoarea noastră.
  • Vom avea set decisiv! Elizabeta se impune fără emoții, 11-6, e jucătoarea mai bună în aceste momente. Urmează o discuție tête-à-tête cu antrenorul Viorel Filimon.
  • Actul patru curge în direcția pe care ne-o dorim, Elizabeta e dominantă în punctele importante, iar câștigarea setului e aproape. 10-6.
  • Formidabil începutul setului trei, cu Eliza lovind curat și cu multă precizie. 4-1!
  • Din păcate, indianca e mai lucidă în ultimele puncte ale setului, iar setul e câștigat de Sreeja Akula, 11-7. În tribune,d delegația Indiei se manifestă zgomotos după actul câștigat de compatrioata lor. India e la un set de câștigarea întâlnirii cu România.
  • Eliza luptă admirabil, conduce cu 7-6 în setul secund, iar experiența ei își face simțită prezența.
  • Cât de mult dor imaginile cu Bernie Szocs, vizibil afectată de piederea meciului de simplu! Berni urmărește meciul Elizei de pe margine, dar înfrângerea de mai devreme și-a pus amprenta.
România pierde dramatic cu India și e eliminată din competiția pe echipe de la Jocurile Olimpice, la tenis de masă » Filmul unei confruntări epice
Elizabeta Samara // foto: Facebook @ Federația Română de Tenis de Masă
  • Bravo, Eliza! Revenirea noastră poate începe din acest punct! Samara dă tonul revenirii pentru echipa feminină a României, se impune într-un set secund dominat cap-coadă, iar speranțele noastre se reaprind.
  • Pe margine, antrenorul Viorel Filimon încearcă să-și impulsioneze eleva, îi oferă acesteia indicații despre tatica pe care s-o aplice în setul secund.
  • Samara nu reușește să salveze mingile de set ale adversarei, trimite în fileu, astfel că primul set e câștigat de indiancă.
  • Prim set cu multe obstacole pentru Samara, care întâmpină aceleași dificultăți pe care le-a avut și în meciul de dublu în care a dat peste Akula. Momente dificile, Eliza e condusă cu 8-10.
  • Urmează meciul Elizabetei Samara. Eliza și Sreeja Akula se află la încălzire, meciul va începe în scurt timp. Doar o victorie a Elizei ne ține în viață!

FINAL » Bernadette Szocs - Manika Batra 5-11, 7-11, 7-11

  • Dezamăgirea se citește ușor pe chipul lui Bernie Szocs. N-a reușit să-și ridice nivelul în fața indiencei, iar finalul a găsit-o cu capul plecat, deziluzionată peste măsură după meciul în care n-a găsit deloc soluții.
  • Pierdem și cea de-a doua confruntare a zilei, cu Bernadette Szocs cedând în minimum de seturi, 5-7, 7-11, 7-11 meciul cu Manika Batra.
  • Berni nu găsește răspunsuri nici în cel de-al doilea act, dominat de la un capăt la celălalt de jucătoarea din India. Manika Batra se impune cu 11-7, iar misiunea jucătoarei noastre se complică teribil.
  • Se încheie un prim set început pozitiv de jucătoarea noastră, misiunea complicându-se pe parcurs. Indianca a fost imbatabilă de la 2-5, a luat nouă puncte consecutive!
  • După un început bun, Bernadette cedează inițiativa, jucătoarea din India se află în acest moment la conducere, scor 8-5.
  • Berni Szocs iese la încăzire, e obligată să câștige meciul cu Manika Batra pentru ca România să rămână în joc.

FINAL » Adina Diaconu / Elizabeta Samara - Archana Girish Kamath / Sreeja Akula 9-11, 10-12, 7-11

  • Nu mai e nimic de făcut! Indiencele își păstrează constanța afișat tot meciul, profită de erorile noastre și se impun și în setul trei, 11-7. Înfrângere cu 0-3 la seturi pentru România, care începe disputa cu India în dezavantaj.
  • Nu găsim antidot la jocul Indiei nici în acest set. Jucătoarele noastre sunt conduse cu 7-5, e momentul unui time-out.
  • În pauză, jucătoarele au discutat cu antrenorul Viorel Filimon, e nevoie de o altă abordare în fața jocului indiencelor! În tribune, câțiva suporteri încearcă să le energizeze pe „tricolore”, încurajându-le puternic pe Diaconu și Samara.
  • Irosim avantajul, iar jucătoarele din India revin, își adjudecă următoarele trei puncte și implicit setul. Misiune dificilă din acest moment pentru Eliza și Adina.
  • Momente de maximă importanță în acest set, jucătoarele noastre câștigă un punct disputat și conduc cu 10-9. Minge de set pentru România!
  • Mult mai bine acum! Româncele conduc ostilitățile în cel de-al doilea set, 5-3 în favoarea Adinei Diaconu și Elizabetei Samara.
  • Jucătoarele din India își adjudecă primul act, în ciuda tentativei de revenire a românelor. Diaconu și Samara au fost conduse cu 6-10, au salvat primele mingi de set ale adversarelor, dar incomodele Kamath și Sreeja s-au impus în cele din urmă cu 11-9.
  • Început mai bun al indiencelor, care greșesc mai puțin și se instalează la conducere. 2-6. Adina Diaconu se află la prima ei participare la o ediție a Jocurilor Olimpice.
  • Nicio surpriză, tribunele din Paris Sud Arena sunt din nou pline, toate privirile sunt îndreptate spre cele patru mese pe care se află meciuri în desfășurare. Fetele noastre evoluează la Masa 4.
  • Jucătoarele noastre au ieșit la încălzire. Acum se efectuează tragerea la sorți, duelul va începe în scurt timp.
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
România - Lituania, în al doilea meci din Liga Națiunilor. GOOOL în minutul 4
Nationala
România - Lituania, în al doilea meci din Liga Națiunilor. GOOOL în minutul 4
Alex Cicâldău a ajuns în România și semnează în Superliga
Superliga
Alex Cicâldău a ajuns în România și semnează în Superliga
Prinși în bar după Kosovo - România » Selecționerul n-a avut milă și i-a exclus din lot: „Nu e drept!”
Campionate
Prinși în bar după Kosovo - România » Selecționerul n-a avut milă și i-a exclus din lot: „Nu e drept!”

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (33)
donqhote
donqhote  •  05 August 2024, 21:14
Postat de mihai_capraru pe 05 August 2024, 17:15

Sigur, nu e un capat de tara daca nu iei medalii. Dar cand iei, te bucuri, cand nu iei, parca iti lipseste ceva si te gandesti la cum merg lucrurile in tara asta. Cauza tuturor esecurilor vine de sus.

nu vad legatura. Sunt atatea tari unde oamenii o duc bine si nu au mari performante pe plan sportiv. Fie vorba intre noi, nu cred ca statul ar trebui sa fie preocupat de sportul de performanta, ci de cel de masa.

Riou
Riou  •  05 August 2024, 18:07
Postat de mihai_capraru pe 05 August 2024, 17:17

Abia astept sa ai dreptate!

Pai la gimnastica doar ce luam un bronz de nu ne faceau americanii contestație ...

mihai_capraru
mihai_capraru  •  05 August 2024, 17:17
Postat de Riou pe 05 August 2024, 15:39

Avem sanse mai mari de medalie la canoe si la haltere, chiar si la gimnastica decat aici.

Abia astept sa ai dreptate!

Vezi toate comentariile (33)
Comentează