SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

Sfâșiată de rechin! » O americancă a câștigat argintul la paraînot la mai puțin de un an și jumătate de la atacul feroce

Alexandra Truwit (SUA), la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024 Foto: Getty Images
Alexandra Truwit (SUA), la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024 Foto: Getty Images

Articol de - Publicat vineri, 06 septembrie 2024 12:17 / Actualizat vineri, 06 septembrie 2024 13:30

Șansa să fii mușcat de rechin este de unu la 3,75 de milioane! Americanca Alexandra Truwit a transformat acest teribil ghinion într-o medalie de argint la Jocurile Paralimpice de la Paris 2024.

Când nu-și pierduse încă parțial piciorul stâng, Ali Truwit (24 de ani) înota la nivel înalt pentru universitatea Yale. Acum, la un an și patru luni după accidentul desprins parcă dintr-un thriller, Ali a cucerit argintul în cursa de 400 m liber - S10.

În 2023, americanca a fost victima atacului unui rechin în apele oceanului Atlantic, undeva, în largul insulelor Turks and Caicos.

A reușit să-și salveze viața, înotând 70 de metri până la o ambarcațiune, dar și-a pierdut în schimb o parte din piciorul stâng.

Ali Truwit a fost mereu pasionată de sport

Când trupul nu-i fusese încă sfâșiat, Truwit practicase dintotdeauna tot felul de sporturi - alergare, înot, sărituri, reușind chiar să ducă la bun sfârșit un maraton.

Era mai 2023 când Ali a plecase în vacanță cu prietena ei, Sophie, ca să sărbătorească faptul că absolviseră universitatea. Voiau să se relaxeze - să facă plajă și scufundări.

Excursia s-a terminat cum fetele nu visau mai urât. După atacului rechinului, Sophie i-a oprit hemoragia cu un garou improvizat, iar barca pe care se aflau le-a dus la țărm.

Acolo, medicii s-au luptat să-i salveze tinerei viața. Apoi au operat-o, amputându-i piciorul chiar de sub genunchi.

După acest episod violent venit din senin, Ali a descoperit că trebuie să se lupte cu pierderea unui membru, dar și cu pierderea existenței sale, așa cum și-o imagina de-atunci înainte.

Sportiva a povestit cum a experiementat, mai ales în timpul nopților, atât dureri reale, cât și dureri-fantomă, simptom des-întâlnit în cazul pacienților cu membre amputate.

Pe lângă acestea, AlexandraTruwit a început să se teamă de apă. Însă, la numai patru luni după atac, tânăra l-a abordat pe fostul ei antrenor de înot, James Barone, rugând-o să ajute din nou.

În octombrie 2023, Ali înota la prima ei competiție pentru sportivi cu dizabilități fizice, unde a cunoscut alți oameni care, ca și ea, trecuseră prin drame greu de imaginat.

Acum, la Jocurile Olimpice de la Paris, Ali a cucerit argintul, clasându-se în urma canadiencei Aurélie Rivard.

Ali Truwit trăiește în continuare cu fobia de apă

Ali Truwit își explică puterea de refacere prin educația primită. „Părinții mei ne-au crescut, pe mine și pe cei trei frați ai mei, în spiritul adaptabilității. Ne-au învățat să privim partea plină a paharului și să apreciem lucrurile pe care le avem”, a declarat sportiva.

„Când am avut de trecut peste o traumă care i-a schimbat întreaga existență, m-am străduit să văd lucrurile pozitive. M-am simțit recunoscătoare că trăiesc și m-am adaptat la noua situație”, a explicat înotătoarea.

„Am văzut moartea cu ochii și am înțeles ce înseamnă să te naști a doua oară. Așa că vreau să profit la maximum de viața pe care am ocazia s-o trăiesc”, a adăugat Ali Truwit.

Apa încă îi trezește amintirea celei mai îngrozitoare zile din viața ei de până acum.

„În fiecare zi, ceva îmi trezește amintirea atacului, pentru că am fost tot timpul conștientă. Zi de zi, trebuie să-mi depășesc acea frică.

Am parcurs un drum lung în încercarea de a alunga spaima de apă și acum pot spune că, în proporție de 90 de sută, o iubesc din nou”, a spus Ali Truwit.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Louis Munteanu, „aroganță” la microfon: „Ei doi de la FCSB n-au cum să fie inteligenți ca mine”
Superliga
Louis Munteanu, „aroganță” la microfon: „Ei doi de la FCSB n-au cum să fie inteligenți ca mine”
„M-ai sunat să faci mișto?” » Gigi Becali, supărat. Nu i-a convenit egalul cu CFR Cluj: „Am greșit că l-am impus pe el în echipa de start”
Superliga
„M-ai sunat să faci mișto?” » Gigi Becali, supărat. Nu i-a convenit egalul cu CFR Cluj: „Am greșit că l-am impus pe el în echipa de start”
Trupul lui Gheorghe Mulțescu va fi depus la Muzeul CS Dinamo » Soția dezvăluie de ce nu poate să-l înmormânteze unde și-ar fi dorit
Superliga
Trupul lui Gheorghe Mulțescu va fi depus la Muzeul CS Dinamo » Soția dezvăluie de ce nu poate să-l înmormânteze unde și-ar fi dorit

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close