SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ÎNOT

EXCLUSIV Singurul antrenor care a adus o medalie olimpică înotului masculin românesc despre David Popovici: „Un adevărat fenomen, alții cedează la primul obstacol” + Marea întrebare: „Au o secretomanie ca la ambasadă”

David Popovici, campion european cu un timp fantastic la 100 metri liber / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro), de la Belgrad
David Popovici, campion european cu un timp fantastic la 100 metri liber / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro), de la Belgrad

Articol de - Publicat luni, 22 iulie 2024 00:06 / Actualizat luni, 22 iulie 2024 09:33

Tavi Tileagă, fostul antrenor al lui Răzvan Florea, unicul medaliat olimpic din înotul masculin românesc, este convins că David Popovici va cuceri cel puțin o medalie de aur la Paris.

La aproape 75 de ani, Tavi Tileagă rămâne la fel de activ. Descoperă în continuare tinere talente pe care își dorește să le ducă la cel mai înalt nivel.

Acolo unde a mers cu fostul său elev, Răzvan Florea, singurul medaliat olimpic din istoria înotului masculin românesc.

În urmă cu 20 de ani, la Atena, cei doi stabileau o premieră pentru sportul tricolor. Împreună aduceau medalia de bronz la 200 metri spate după o cursă senzațională.

Mă rog de ceva timp să nu mai fiu singurul antrenor român cu o medalie olimpică din înotul masculin. Generație lui Răzvan Florea a fost una de excepție, cu mulți sportivi care erau în topurile mondiale.

Adevăratul este și că am beneficiat de cele mai bune condiții, nu ni se refuza nimic. Acum îl avem pe David Popovici, dar speră să nu fie unicul, pentru că material există", spune venerabilul antrenor. Care este convins că după Jocurile Olimpice nu va mai fi unicul, ci doar primul antrenor tricolor cu sportiv pe podiumul olimpic.

Singurul antrenor care a adus o medalie olimpică înotului masculin românesc despre David Popovici: „Un adevărat fenomen, alții cedează la primul obstacol” + Marea întrebare: „Au o secretomanie ca la ambasadă”
Octavian Tileagă

„David Popovici se află într-o revenire totală!"

Cu o experiență uriașă, Tavi Tileagă l-a caracterizat în culori strălucitoare pe David: „Opinia mea pur personală: acest băiat este un extraterestru. Un adevărat fenomen, care renaște mereu din propria cenușă. Când zici că e mort, face niște performanțe care te uimesc".

Iar părerea sa despre forma în care se află starul înotului mondial i-a împărtășit-o și tatălui sportivului. Cei doi au avut o discuție amicală la Campionatele Naționale de la Otopeni, din luna aprilie.

„Primul lucru pe care l-am constatat este că reînvie, că se întoarce la viața lui normală, după eșecul, în ghilimele, de la Mondiale. Are pur și simplu o atitudine de extraterestru. Dă totul din el și vrea să fie primul până în ultima clipă.

Mulți sportivi își doresc același lucru, dar, când ajung la punctul mort, cedează. El trece de acest punct și înoată și mai tare. Se află într-o revenire totală. Și am observat acest lucru pentru că înoată mai puternic pe a doua parte a cursei, așa cum ne obișnuise", dezvăluie fostul antrenor al lui Răzvan Florea.

Când concurează David Popovici la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 » Toate informațiile
PARIS 2024
Când concurează David Popovici la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 » Toate informațiile

„Țările puternice din natație au o secretomanie ca la ambasadă”

- Domnule Octavian Tileagă, câștigă David aurul olimpic la Paris?
- Orice este posibil, însă David are valoarea și forța să câștige titlul olimpic și la 100 de metri, și la 200 de metri. Singurul semn de întrebare îl am în privința adversarilor, pentru că nu știm ce se întâmplă cu ei.

Țările puternice din natație au o secretomanie ca la ambasadă, și țin sportivii la cutie, unii nici măcar nu-i trimit la competițiile importante. Așa a apărut peste noapte și chinezul care i-a luat recordul mondial lui David la 100 metri liber, Pan Zhanle.

În probele de sprint, nu poți fi sigur niciodată, pentru că diferențele sunt de doar câteva sutimi. Orice gest greșit, o întoarcere de exemplu, contează enorm. Dar David se va bate cu ei.

- Faptul că are cel mai bun timp al anului îl transformă în favorit?
- Timpii nu contează atât de mult, dar îți pot arăta două lucruri. Primul, dacă sportivul este pe drumul cel bun. Al doilea, dacă a intrat prea repede în formă. În cazul lui David, sunt convins că este vorba de primul, pentru că timpii lui au fost din ce în ce mai buni. Iar la Paris va înota și mai rapid și sunt convins că este capabil să stabilească un nou record mondial.

- Există totuși acel moment delicat de la Mondialele de anul trecut.
- Cred că a fost o greșeală de echipă, nu a lui, pentru că David este mult prea talentat ca să te gândești că nu a făcut ceva bine. Și nu mă refer la antrenorul lui, care este foarte meticulos, ci la cineva din cadrul echipei. Poate a fost o problemă de comunicare, poate nu au fost la un moment pe aceeași lungime de undă. Dar a trecut totul și se vede acest lucru.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Scenografia agresivă afișată de ultrașii din Kosovo, în startul meciului cu România: „Atenție!”
Nationala
Scenografia agresivă afișată de ultrașii din Kosovo, în startul meciului cu România: „Atenție!”
Haos sub ochii vedetelor din Premier League » Doar militarii înarmați au putut opri furia fanilor, după ce naționala lor a suferit un eșec istoric
Campionate
Haos sub ochii vedetelor din Premier League » Doar militarii înarmați au putut opri furia fanilor, după ce naționala lor a suferit un eșec istoric
Trei transferuri dintr-o lovitură! Clubul din Superliga trece pe filiera africană
Superliga
Trei transferuri dintr-o lovitură! Clubul din Superliga trece pe filiera africană

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (4)
maddad
maddad  •  25 Iulie 2024, 17:09

Băi, sunteți orbi cu toții?!! Acest individ umflat cu pompa, cum este obiceiul la români, care spun despre niște looseri că sunt generație de aur, este un ratat. Nu a câștigat nimic semnificativ în viața lui, adică un titlu Olimpic. Restul sunt competiții de mâna a doua, cum este și el ca sportiv.

monika.
monika.  •  23 Iulie 2024, 18:22

Ne bucuram ca exista asemenea oameni. Succes lui David. Va fi foarte greu, are nevoie de liniste, pt concentrare, fiecare sutime conteaza la inot, intervin atatia factori, atatea variabile…Ii tinem pumnii.

MaxiP
MaxiP  •  22 Iulie 2024, 15:18
Postat de dinamo100 pe 22 Iulie 2024, 10:07

Popovici e in crestere de forma, dar concurenta e puternica si in astfel de curse orice este posibil. Totusi, cred ca va obtine cel putin o medalie.

La 100 metri te referi banuiesc. Acolo da. La 200 e cam favorit cat se poate de cert, daca inoata la nivelul sau (cel vazut la European), nu are cine sa-l bata. E mult peste ceilalti.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close