SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ISRAEL

CORESPONDENȚĂ GSP DIN PARIS „Terorism psihologic”! » Israelul acuză, după amenințările primite de medaliatul cu aur la Jocurile Olimpice: „Nu vor ca noi să fim aici”

Tom Reuveny a adus Israelului primul aur de la Jocurile Olimpice / Sursă foto: Imago Images
Tom Reuveny a adus Israelului primul aur de la Jocurile Olimpice / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat miercuri, 07 august 2024 21:14 / Actualizat joi, 08 august 2024 02:43

Tom Reuveny, 24 de ani, sportiv israelian care a câștigat o medalie de aur la windsurfing la Jocurile Olimpice, acuză tratamentul pe care unii dintre sportivii din Israel prezenți la Paris l-ar fi îndurat pe durata competiției. „Nu cred că politica ar trebui să fie amestecată în sport, mai ales la Jocurile Olimpice”, a transmis Reuveny, cel care susține că a devenit, la rândul său, o țintă a amenințărilor online.

În ultimele zile, delegația olimpică a Israelului a reclamat că mai mulți sportivi din „Țara Sfântă” au primit amenințări în timp ce concurau la Paris, în contextul tensiunilor tot mai accentuate provocate de războiul în desfășurare din Fâșia Gaza.

Oficialii israelieni acuză un „terorism psihologic” la Jocurile Olimpice

Yael Arad, președintele Comitetului Național Olimpic Israelian, a declarat, marți, într-o declarație oferită celor de la Associated Press, că membrii echipei au primit amenințări „centralizate”, menite să genereze „terorism psihologic” în rândul sportivilor, fără a oferi însă detalii suplimentare.

Săptămâna trecută, procurorii din Paris au deschis o anchetă în legătură cu amenințările cu moartea trimise prin e-mail unor sportivi israelieni. Cazul e anchetat de „Organismul național Anti-ură online”, o instituție guvernamentală responsabilă cu combaterea discursului urii din mediul online.

De asemenea, se investighează incidentele de la meciul de fotbal dintre Israel și Paraguay, unde suporterii israelieni ar fi fost ținta unor scandări antisemite. Tot atunci, în tribune, în dreptul unor spectatori ce afișau steagurile Palestinei, a apărut un banner imprimat cu mesajul „Olimpiada Genocidului”.

„Terorism psihologic”! » Israelul acuză, după amenințările primite de medaliatul cu aur la Jocurile Olimpice: „Nu vor ca noi să fim aici”
Israelienii din tribune ar fi fost ținta unor scandări antisemite / Sursă foto: Imago Images

Tom Reuveny: „Politica ar trebui lăsată deoparte în timpul Jocurilor”

Prezent la o ceremonie de comemorare a celor 11 sportivi israelieni uciși în timpul Jocurilor Olimpice din 1972, de la Munchen, Tom Reuveny, cel care a adus prima medalie de aur a Israelului la Paris, a declarat că „politica ar trebui lăsată deoparte în timpul Jocurilor”.

„Nu cred că politica ar trebui să fie implicată în sport, mai ales la Jocurile Olimpice. Din păcate, există multă politică implicată, nu din partea Jocurilor, ci dinspre cei care nu vor ca noi să concurăm și să fim aici. Am primit destul de multe mesaje și amenințări”, a afirmat Tom Reuveny, conform France 24.

„Fratele meu este soldat combatant de la începutul războiului, ceva mult mai important decât faptul că eu am câștigat acest concurs.

A fost atât de greu să merg la antrenamente în timp ce toată lumea îi plângea pe cei pierduți, morți. A fost greu, dar a trebuit să-mi țin capul plecat și să continui antrenamentele”, a mai spus navigatorul, potrivit The Times of Israel.

Tensiuni tot mai mari între Israel și Palestina

Contextul amenințărilor pe care sportivii din „Țara Sfântă” susțin că le-au primit? În ultima perioadă, Israelul a fost criticat la nivel internațional din cauza numărului mare de pierderi omenești înregistrate în timpul războiului și a crizei alimentare pe care o îndură civilii din Fâșia Gaza.

Recent, echipa olimpică a Palestinei a solicitat Comitetului Internațional Olimpic să interzică participarea Israelului la Jocurile Olimpice, acuzând că țara a încălcat Carta Olimpică. Solicitarea nu a primit un răspuns din partea CIO.

6 medaliiau cucerit sportivii din Israel la Jocurile Olimpice: una de aur, patru de argint și una de bronz

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ultima oară pe „Dinamo”: tur de onoare cu sicriul lui Gigi Mulțescu » Imagini tulburătoare: fostul lider din anii '80, venit în baston, a izbucnit în lacrimi
Superliga
Ultima oară pe „Dinamo”: tur de onoare cu sicriul lui Gigi Mulțescu » Imagini tulburătoare: fostul lider din anii '80, venit în baston, a izbucnit în lacrimi
Obsesiv! Cuvântul pe care Șumudică l-a rostit de 28 de ori în 6 minute, după prima înfrângere pe banca Rapidului
Superliga
Obsesiv! Cuvântul pe care Șumudică l-a rostit de 28 de ori în 6 minute, după prima înfrângere pe banca Rapidului
ȘOCANT: Aici vrea UEFA să se joace la Euro 2028! Mesaj sumbru la porțile arenei: „Moartea nu este neagră, ci doar bleumarin mai închis”
Campionate
ȘOCANT: Aici vrea UEFA să se joace la Euro 2028! Mesaj sumbru la porțile arenei: „Moartea nu este neagră, ci doar bleumarin mai închis”

Real Madrid - Stuttgart, prima etapă din Liga Campionilor » Cum arată echipele probabile și cotele

Cum a apărut fiica lui Șumudică pe Giulești: „Mi se pare mie sau duduia o copiază pe Teodora Stoica?”


Comentarii (3)
Ubi_Mortus
Ubi_Mortus  •  08 August 2024, 07:22

"Țara Sfântă" ar trebui rasă nuclear de pe fața pământului (după ce sunt scoși oamenii de acolo), să vedem după aia pe ce se mai bat arabii și iudeii.

Atunci
Atunci  •  08 August 2024, 06:23

Jucătorul turc care a marcat în penultimul meci al Turciei a sărbătorit golul ridicând mâna iar degetele formau un cap de lup . Cică e semnul unei grupări de extremă dreapta și l-au interzis pe motiv că politica nu are ce căuta în sport. Ziua următoare la interviuri,Mbappe îndemna francezii să iasă la vot și să gândească de 2 ori înainte de a pune ștampila... Nu s-au sesizat organizațiile sportive, UEFA nici atât. Staff-ul gimnastei noastre Sabrina pe bună dreptate au contestat minusul notei scăzut de arbitrii. Nu au fost băgați în seamă. După 2 min staff-ul sua a făcut contestație pt eleva lor și totul s-a rezolvat cât ai zice "pește ". Mi-e silă

idunic_cel_mic
idunic_cel_mic  •  07 August 2024, 22:29

Când e vorba de israelieni sa nu se vorbească de politica, dar când sunt ruși, sa die interziși. Dublu standard

Vezi toate comentariile (3)
Comentează