SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  INEDIT

Unul dintre cele mai populare sporturi din lume NU e inclus pe lista pentru următoarea ediție a Jocurilor Olimpice, Los Angeles 2028

Tom Cruise a coborât de pe acoperișul Stade de France, a preluat steagul olimpic de la Simone Biles și a plecat pe motocicletă, simbolic, spre Statele Unite ale Americii. E așteptată o ediție specială, dar controversele deja o înconjoară. +21   FOTO
Tom Cruise a coborât de pe acoperișul Stade de France, a preluat steagul olimpic de la Simone Biles și a plecat pe motocicletă, simbolic, spre Statele Unite ale Americii. E așteptată o ediție specială, dar controversele deja o înconjoară.

Articol de - Publicat luni, 12 august 2024 20:31 / Actualizat luni, 12 august 2024 20:37

Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, a confirmat că boxul nu apare pe lista provizorie a sporturilor pentru Jocurile Olimpice din 2028, organizate de Los Angeles.

Duminică seară, Parisul a predat ștafeta către Los Angeles. A făcut-o într-un mod spectaculos. Tom Cruise a coborât de pe acoperișul Stade de France, a preluat steagul olimpic de la Simone Biles și a plecat pe motocicletă, simbolic, spre Statele Unite ale Americii. E așteptată o ediție specială, dar controversele deja o înconjoară.

Competiția de box de la Paris a fost organizată de Comitetul Olimpic Internațional. Federația Internațională de Box a fost deposedată de acest drept din cauza unor reforme promise, dar nepuse în aplicare.

Boxul ar putea lipsi de la Los Angeles

Neînțelegerile dintre cele două entități continuă. Boxul nu apare pe lista provizorie a competițiile de la următoarea ediție a Jocurilor Olimpice.

Într-o conferință de presă susținută la Paris, Thomas Bach, președintele CIO, a transmis că anul 2025 va fi decisiv pentru soarta boxului olimpic: „Așteptăm schimbări rapide, dar nu putem sta mai mult de un an”.

Conflictul dintre CIO și IBA a izbucnit în 2019, din cauza unor nereguli legate de finanțe, probleme de etică și arbitraj.

Imane Khelif, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
Imane Khelif, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
Imane Khelif, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
Imane Khelif, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
Imane Khelif, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
+33 FOTO

A existat o dispută și la Paris între cele două foruri. Federația Internațională le-a exclus pe sportivele Imane Khelif și Lin Yu-ting în timpul Mondialelor de la Istanbul, în 2023.

Rezultatele medicale ale analizelor de sânge, şi laboratoarele spun acest lucru, arată că cele două pugiliste sunt bărbaţi. Problema este că avem două analize de sânge cu cariotipuri masculine. Acesta este răspunsul laboratorului

- Ioannis Filippatos, fostul director al Comisiei Medicale din cadrul IBA

CIO a avut altă opinie. A permis participarea, iar algerianca Imane Khelif (25 de ani) a învins-o pe chinezoaica Yang Liu (32 de ani) și a câștigat medalia olimpică de aur în competiția feminină, categoria 66 kilograme

Boxul românesc e în declin

România a avut o singură reprezentant la Jocurile Olimpice de la Paris. Lăcrămioara Perijoc (30 de ani) a pierdut în primul meci, în optimile de finală, în fața lui Enkhjargal Munguntsetseg din Mongolia, decizie 4-1 în favoarea pugilistei asiatice.

De-a lungul anilor, boxerii „tricolori” au adus 25 de medalii olimpice: una de aur, 9 de argint și 15 de bronz.

GALERIE FOTO. Cele mai tari 20 de imagini de la Jocurile Olimpice: ipostaze-SF, instantanee curioase și eroi neașteptați

Gabriel Medina, în proba de surfing / FOTO: Imago
Remco Evenepoel, aur în fața Turneului Eiffel în competiția pe șosea / FOTO: Imago
Steph Curry i-a trimis pe francezi la culcare în finala competiției de baschet masculin / FOTO: Imago
Mihaela Cambei, portdrapelul României la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
David Popovici și Dragoș Ghile, îmbrățișați după cursa de aur olimpic / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
+16 FOTO
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Să nu vă mire!” » A deconspirat planul lui Mircea Lucescu pentru următoarele meciuri
Nationala
„Să nu vă mire!” » A deconspirat planul lui Mircea Lucescu pentru următoarele meciuri
Rezultat șocant în preliminarii! A fost 0-5 la pauză, ce a urmat în repriza secundă
Campionate
Rezultat șocant în preliminarii! A fost 0-5 la pauză, ce a urmat în repriza secundă
Firma care se ocupă de mentenanța stadionului Steaua a rupt tăcerea: „Problemele sunt complexe”
Nationala
Firma care se ocupă de mentenanța stadionului Steaua a rupt tăcerea: „Problemele sunt complexe”

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (21)
clllaude29
clllaude29  •  14 August 2024, 15:46

Din punctul meu de vedere boxul nici nu e un sport si are trebui interzis la JO. Si să fim sinceri, nici nu mai e la fel de popular, ca acum 40 de ani de exemplu. In schimb Karate e un sport practicat de foarte multi oameni peste tot si totusi, nu a fost inclus printre sporturile olimpice. Aici se văd interesele si ambițiile prostești ale unor frustrați care au ajuns "mari" conducatori de foruri internationale. Ca să nu mai vorbim și de toată "incluziunea" asta care se încearcă a ne fi băgată pe gât cu forța.

Karkaleki
Karkaleki  •  13 August 2024, 15:24

Olimpiada a ajuns ca Eurovizionul. Total neinteresanta si inutila. Boxul e corupt? Care versiune? Aaaaa, aia "de stat". Pai ... ce treaba are boxul real (profesionist) cu mascarada aia? Pai da, dar olimpiada e un competitz de amaaatoooori. Aoau, Djokovici saracu' o fi amator!

MaxiP
MaxiP  •  13 August 2024, 15:07
Postat de Dan19861986 pe 12 August 2024, 22:04

Boxul este unul dintre putinele sporturi olimpice care genereaza interes si in afara olimpiadelor evident nu boxul asta amator dar tot box este . Sa scoti box si sa bagi breakdance dupe ce deja ai skateboarding si tot felul de imbecilitati care nici macar sport nu se pot numii e chiar trist doar ca asa cum bine a spus cineva Olimpiada nu mai are nici un prestigiu este un fel de Eurovision trist si pentru woke numai. Problema majora care cultura woke o are este faptul ca in momentul in care infecteaza o competitie oamenii normali nu se mai uita la conpetitia aia si atunci numarul astora din woke ramane acelasi , la fel si faima lor ramane aceiasi pentru ca e simplu baiatu cu par roz apare restul planetei dispare si degeaba ai adus baietelul fetita in competiti de mare prestigiu ca in loc sa ii creasca lui popularitatea scade el popularitatea competitiei de asta woke nu poate evolua si de asta nu mai stiu astia cum sa il promoveaze ei saracii incearca cum pot dar baietelul roz cu aere de fetita nu prinde la public ultima incercare a fost cu femeia barbat dar nici asta nu le-a iesit

Pai ce, fotbalul crezi ca n-a fost imbecilitate odata? Ba a fost, nu era sport, niste talambi fugind dupa o minge. Nu arata forta, viteza, precizie, nimic, parea o talambitate de sport. Pana s-a vazut ca e un joc atractiv, greu de "manuit", tactic. Si asa au aparut sporturile de echipa. Care, ce sa vezi, sunt tari. Ca nu ti se par tie sporturi anumite ramuri... sigur, nu suntem obisnuiti cu ele, nu au popularitate. Totusi, daca tot zici de skateboarding, bai, e sport. Chiar e. Nu unul usor. Breakdance.... sigur ca ai dubii cand auzi. Dar a creat atmosfera. A fost ceva nou, chiar interesant de privit. Nu zice nimeni, nu scoti sporturile clasice, dar orice sport la un moment dat parea imbecilitate, ca era nou. S-au dezvoltat si acum sunt sporturi cat se poate de serioase. Problema boxului e clara, nu e o problema ca sport in sine, ci ca organizare. Da, oricat ar nega lumea, e corupt. Arbitrajele par de cele mai multe ori ca se stie castigatorul din start, de multe ori impotriva unor sportivi ai sanse doar daca reusesti sa-i faci KO. Aceleasi probleme ca si cu halterele. Un sport superb de privit, parerea mea, dar cand ai prins 80% din participanti ca nu respecta regulile, asta in conditiile in care nu i-ai exclus neaparat nici pe ceilalti, doar ca nu i-ai prins... cred ca si halterele depinde foarte mult de cati sportivi au fost curati la editia de la Paris, altfel sunt toate sansele sa dispara de la JO, nu pentru ca nu ar fi un sport apreciabil.

Vezi toate comentariile (21)
Comentează