Articol de Sergiu Alexandru - Publicat miercuri, 26 martie 2025 14:05 / Actualizat miercuri, 26 martie 2025 14:07
Uniunea Europeană se pregătește să introducă noi reguli pentru a spori siguranța în trafic. Cea mai importantă schimbare care se pregătește: dacă un șofer rămâne fără permis într-o altă țară, el nu va mai putea conducea nici în țara de rezidență.
Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord cu privire la mai multe reguli care urmează să fie implementate în perioada următoare privind siguranța rutieră.
Ce trebuie să știe viitori șoferi
Plecând de la faptul că aproximativ 20.000 de oameni mor anual în accidente rutiere, membrii Parlamentului European au decis să adopte o serie de noi măsuri pentru ca viitori șoferi să fie mai bine pregătiți și să fie cât mai conștienți de pietoni, bicicliști, copii și alți participați vulnerabili la trafic.
Astfel, pentru a obține carnetul de conducere, un viitor șofer trebuie învețe despre consecințele utilizării telefonului, despre riscul produs de unghiul mort, despre sistemele care ajută la condus, despre deschiderea portierelor în siguranță și despre condusul pe zăpadă și pe carosabil alunecos.
Mai mult, șoferii începători vor fi supuși unor reguli mai stricte în primii doi ani de la obținerea permisului, în ceea ce privește condusul sub influența alcoolului sau a drogurilor. Mai mult, UE va încuraja statele să aibă zero toleranță față de șoferii care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor.
Aplicație pentru permis
În următorii ani, până în 2030, statele UE trebuie să implementeze permisul de conducere digital, care va fi disponibil într-o aplicație pentru smartphone. Șoferii pot opta și pentru varianta clasică de permis, ambele având aceeași valoare în fața autorităților.
O nouă regulă: permis suspendat în orice țară
În prezent, dacă un șofer rămâne fără permis într-o altă țară, el poate conduce în continuare restul țărilor. De exemplu, dacă un șofer român rămâne fără permis în Italia, el poate conduce în continuare în România sau în alte țări. Dar asta se va schimba în anii următori.
Noua lege va impune suspendarea permisului în orice țară, nu doar în cea care s-a săvârșit infracțiunea, țările UE fiind obligate să se anunțe între ele dacă un șofer încalcă legea și îi este suspendat carnetul.
Noile reglementări trebuie să fie adoptate de Parlamentul European şi de Consiliul UE, dar va fi o simplă formalitate. Apoi, fiecare țară va trebui să înceapă să implementeze noua legislație.