SPORTURI  »  RUGBY  »  INTERVIU

EXCLUSIV Din Franța, un nume mare al rugby-ului românesc sună adunarea: „E momentul să arătăm că și noi știm să jucăm!” » Confesiune pentru GSP: „Abia atunci vom mai fi unde am fost”

Hari Dumitraș, în perioada în care era președintele Federației / Sursă foto: www.FRR.ro
Hari Dumitraș, în perioada în care era președintele Federației / Sursă foto: www.FRR.ro

Articol de - Publicat sambata, 09 septembrie 2023 07:00 / Actualizat sambata, 09 septembrie 2023 09:03

Hari Dumitraș, fost selecționer al naționalei și ex-președinte al Federației de Rugby, vorbește într-un amplu interviu acordat Gazetei despre perspectivele „stejarilor” la Cupa Mondială din Franța ♦ O apariție rară a unuia dintre personajele cu greutate din rugby-ul românesc și o confesiune direct de la sursă despre cum „consumă” francezii un sport tot mai invizibil în România.

Aventura naționalei României la Coupe du Monde 2023 începe astăzi, la Bordeaux, cu un meci teribil: un debut cum nu se putea mai dificil pentru „stejari”, în fața celei mai valoroase națiuni a momentului în rugby, Irlanda. 

Ceva mai la sud de Bordeaux, la aproximativ două ore de mers cu mașina, în comuna Pau, situată în mijlocul Pirineilor, e stabilit de mai mulți ani Haralambie Dumitraș, fostul număr 8 din „perioada de aur” a naționalei și un nume-reper din istoria „stejarilor”. 

Hari Dumitraș promovează rugby-ul în Franța

Hari a luat drumul Franței după ce a încheiat-o cu Federația de la București, iar astăzi își pune pe tavă experiența de peste patru decenii în promovarea rugby-ului și formarea antrenorilor din Ligue d'Occitanie, o divizie regională, organism al federației franceze. 

Oricum, legăturile lui cu Franța erau bine definite în timp: ca jucător, a evoluat mai bine de 10 ani în Hexagon, unde a revenit ulterior și în postura de antrenor.

Din Franța, un nume mare al rugby-ului românesc sună adunarea: „E momentul să arătăm că și noi știm să jucăm!” » Confesiune pentru GSP: „Abia atunci vom mai fi unde am fost”
Hari Dumitraș, în perioada în care era președintele Federației / Sursă foto: www.FRR.ro

După „tatonări” care au durat câteva zile, programul plin al lui „Harry” întârziind puțin momentul dialogului convenit, Gazeta a luat într-un final legătura cu reputatul fost rugbyst, selecționer și conducător de Federație. 

Parolist și fidel principiilor care ghidează „sportul de golani practicat de gentlemani”, Dumitraș a revenit de fiecare dată cu câte un update al agendei sale aglomerate: „Cu stimă, putem sta la un pahar de vorbă astăzi la prânz” sau „Pot discuta cu dumneavoastră la 17:15, seara am reuniune de la 17:30 până la 22:00”, au fost două dintre replicile pline de respect cu care a abordat apelurile ziarului.

Odată setată convorbirea și nu înainte de a mai mulțumi o dată pentru invitația lansată, fostul căpitan al „stejarilor” a atins pe larg fiecare dintre temele de discuție propuse de Gazeta. Cu un ușor accent franțuzesc în voce, bărbatul masiv, ajuns la 63 de ani, a oferit detalii despre actualul său rol, a dezvăluit cum au pregătit francezii cea de-a zecea ediție a Cupei Mondiale și a făcut o radiografie onestă a rugby-ului românesc de astăzi.

„Departe de România, dar ce să fac?”

„Când am plecat prima oară în Franța, am jucat în regiunea de Sud, după care m-am plimbat peste tot prin țară și am revenit tot aici, în Pau, care are și o echipă în prima ligă. Dar eu lucrez în Departamentul 65, la Ligue Occitanie, care depinde de Toulouse. 

Sunt consilier tehnic. Am 13 cluburi de care mă ocup să se dezvolte, mă ocup să creez proiecte sportive, să-i acompaniez în misiunile de promovare a rugby-ului, de formare a cadrelor, toate chestiile astea... Fac din pasiunea mea o meserie (râde)”.

Se strecoară imediat o remarcă: „Însă vă faceți meseria departe de România...”. Răspunsul vine pe loc: „Departe de România, da. Dar ce să fac? Așa este viața”. 

Din Franța, un nume mare al rugby-ului românesc sună adunarea: „E momentul să arătăm că și noi știm să jucăm!” » Confesiune pentru GSP: „Abia atunci vom mai fi unde am fost”
Hari Dumitraș (încercuit), în rolul de pedagog pe terenurile din Franța / Sursă foto: Facebook

1987 și 1991sunt edițiile Cupei Mondiale la care Hari Dumitraș a participat din postura de jucător al naționalei

Rugby-ul ca mod de viață în Franța

Dumitraș vorbește cu lux de amănunte despre expunerea masivă de care rugby-ul se bucură în Franța, în special în contextul turneului final întins pe șapte săptămâni. 

„[Cupa Mondială] e un eveniment extraordinar, foarte bine pregătit, cu multă atenție la toate nivelurile.

Noi am făcut multă promovare la nivelul școlar, la nivelul cluburilor, și așteptăm o mare afluență de copii la școlile de rugby. Am făcut multe intervenții în școli și chiar avem, la nivelul Comitetului Departamental, foarte multe acțiuni care se petrec în școli. 

De exemplu, o «Cupă Mondială a Școlilor», unde fiecare școală va purta numele unei națiuni care participă la această ediție. Evenimentul va avea loc în ziua finalei, pentru ca toată lumea să profite de marea finală. E o sărbătoare extraordinară!”

Din Franța, un nume mare al rugby-ului românesc sună adunarea: „E momentul să arătăm că și noi știm să jucăm!” » Confesiune pentru GSP: „Abia atunci vom mai fi unde am fost”
Capitala Franței a „respirat” toată vara „parfum” de Cupă Mondială: Arcul de Triumf din Place de l'Étoile a fost iluminat deseori în așa fel încât să promoveze evenimentul / FOTO: Remus Dinu (Paris)

Bineînțeles, în Franța s-au făcut multe eforturi pentru dezvoltarea sportului la nivel școlar, la nivel universitar, s-a promovat foarte mult sportul feminin. Totul începe de la bază! Nu numai Federația de Rugby, și Guvernul francez a creat o prioritate pentru sport, pentru sănătatea sportivilor, acestea sunt lucruri importante.

- Hari Dumitraș

Îndemnul lui Hari Dumitraș: „Sportul, sănătatea și educația să fie prioritate la nivel de guvernare!”

Comparația cu situația din România e dureroasă și-l întristează pe Hari Dumitraș. Fostul selecționer al „stejarilor” își continuă discursul:

„Atât timp cât sportul, sănătatea, educația nu sunt o prioritate națională la nivel de guvernare, e o problemă! Degeaba ne aruncăm pe federații, pe ministere... e complicat! Problema noastră e mult mai profundă. 

Și uitați-vă ce se întâmplă în celelalte țări. În Anglia, care a investit foarte mult să dezvolte sportul... Chiar și Franța are o problemă, ați văzut că la atletism au luat doar o medalie și s-au pus multe întrebări acolo, pentru că anul următor sunt și Jocurile Olimpice. 

Noi am avut misiune în cadrul Federației (n.r. - franceze) să promovăm rugby-ul la toate nivelurile și a fost o creștere importantă la nivelul școlilor de rugby, la nivelul copiilor și juniorilor, o creștere de peste 20% în ceea ce privește nivelul regional. Dar asta cu acțiuni, cu mulți oameni implicați, suntem 30 de cadre tehnice în regiunea Occitanie, deci ne ocupăm de tot ce este în jurul orașului Toulouse, în jurul Montpellier. 

Suntem prezenți pe teren, în cluburile amatoare, în cele mici, și-i ajutăm pe acești oameni să creeze proiecte. Facem foarte multe acțiuni societale, pentru că acesta este cel mai important lucru: educație prin sport, reintegrare în societate, reconversiuni profesionale, sport pentru sănătate, sport pentru toți. De aici începe totul!

În timpul COVID-ului (n.r. - pandemiei), federația de rugby a fost printre cele care și-au continuat activitatea, respectând normele... Făceam diverse acțiuni, cu distanță între noi, făceam circuite motrice, iar foarte mulți copii au găsit acel cadru pe care-l căutau

Importante sunt valorile jocului de rugby... Copiii își caută un cadru și găsesc până la urmă cadrul care le convine”, spune Haralambie Dumitraș. 

Hari Dumitraș: „E momentul să arătăm că și noi știm să jucăm!”

Conștient că naționala are o misiune imposibilă în grupa în care a fost repartizată la Cupa Mondială, Hari Dumitraș vorbește despre obiectivul real al „stejarilor”:

„A fost acel accident din urmă cu patru ani (n.r. - descalificarea)... Anul acesta, cred că cea mai importantă e comportarea, fiindcă foarte mulți se vor uita la sărbătoarea Cupei Mondiale, vor fi foarte mulți suporteri la meciuri și totul va fi analizat prin prisma comportamentului, volumului de joc, capacității de a te bate... 

Avem ocazia, o dată la patru ani, să ne întâlnim cu națiunile mari din lume, deci este momentul să arătăm și noi că știm să jucăm! Pe urmă, noi încă nu putem emite pretenții să ne batem de la egal la egal [cu alte naționale], dar putem să arătăm o față frumoasă și să facem lumea să vorbească despre noi”. 

Din Franța, un nume mare al rugby-ului românesc sună adunarea: „E momentul să arătăm că și noi știm să jucăm!” » Confesiune pentru GSP: „Abia atunci vom mai fi unde am fost”
Hari Dumitraș rămâne devotat echipei naționale a României / Sursă foto: Facebook

O să merg să văd naționala României, dar voi putea merge la un singur meci, la Bordeaux (n.r. - cu Africa de Sud). În rest, sunt foarte ocupat, fiindcă acțiunile Cupei Mondiale se petrec și în regiunea mea.

- Hari Dumitraș

„Trebuie să facem multe investiții pentru a spera că vom mai fi unde am fost”

Harry își întărește ideea:

„Oricum, va fi complicat pentru naționala României. Joacă împotriva unei echipe clasate în ranking-ul mondial pe locul 1, Irlanda, cu campioana mondială Africa de Sud, cu Scoția, care e foarte puternică...

Aici, noi facem formare continuă, suntem invitați din când în când la acțiunile echipei Franței și observăm felul în care se lucrează, e ceva la nivel înalt. Este ceva științific, un nivel extraordinar, se investesc foarte mulți bani, totul este analizat, calculat. Deci, noi (n.r - România) trebuie să facem multe investiții pentru a putea să sperăm că, într-o zi, vom reveni acolo unde am mai fost.

Dar nu trebuie să trăim cu trecutul, vremurile s-au schimbat și această Cupă Mondială poate să ne dea ocazia să se vorbească despre rugby-ul românesc. Nu numai în România, ci peste tot”. 

E o presiune foarte mare, probabil a fost o pregătire foarte intensă. Și-n echipa Franței s-au întâmplat accidentări. 

Să știți că, de-a lungul timpului, mulți jucători au pierdut Cupa Mondială din cauza aceasta, pentru că e o pregătire aparte, tensiune mare, presiune mare, toată lumea își dorește să participe. Totuși, sper ca Macovei să se recupereze pentru meciurile următoare.

- Hari Dumitraș, despre accidentarea lui Mihai Macovei, cel mai titrat jucător din lot

2014a fost anul în care Hari Dumitraș a devenit președintele Federației Române de Rugby

„Unele națiuni au făcut eforturi să progreseze, noi am rămas la aceleași condiții”

De ce am fost întrecuți și de națiuni pe care „stejarii” le surclasau în trecut? Hari Dumitraș are un posibil răspuns:

„Ceea ce este important e că unele națiuni precum Georgia, Spania sau Portugalia au făcut foarte multe eforturi pentru a progresa, iar noi am rămas la aceleași condiții, poate și mai rău... 

Vorbesc la nivel național, vorbesc în ceea ce privește copiii, importanța sportului în viața societății. Acestea sunt lucruri în care noi am fost depășiți! În toate aceste țări, vorbim despre o masă mare de practicanți, iar de acolo, din acel punct, e ușor să-i alegi pe cei care vor urma filiera de nivel înalt”. 

Hari Dumitraș, despre bătaia pe „Arcul de Triumf”: „Suntem atât de săraci încât n-ar mai trebui să ne «împungem»”

Gazeta i-a cerut o opinie lui Hari Dumitraș și pe marginea bătăliilor văzute și nevăzute pentru „Arcul de Triumf”, casa rugby-ului românesc la care echipele de fotbal din București - cele orfane de stadion - au făcut coadă vara aceasta.

„E polemică multă... Iar eu îmi asum ce spun! În momentul în care s-a făcut acest proiect, eu eram președintele Federației. Am avut șansa să fim aleși pentru a beneficia de această bază modernă, pe care ne-am dorit-o pentru a practica rugby-ul la nivel înalt.

Se jucau acolo turnee importante, IRB Nations Cup, World Rugby Nations Cup, meciuri internaționale și cred că acea instalație (n.r. - se referă la stadion) e un lucru bun pentru toți copiii din Sectorul 1, plus că «Templul Rugby-ului» se găsește aproape de Arcul de Triumf, în buricul Bucureștiului. 

Eu am știut de atunci că vor fi multe probleme după aceea, s-au investit foarte mulți bani... Dar e o chestiune de organizare. Atât timp cât o iei din avans... Și eu, când eram antrenor, mergeam la Izvorani și eram în concurență cu echipe de fotbal care veneau acolo. Dar ne-am organizat și ne-am înțeles foarte bine, am făcut de la început un planning foarte precis. 

Din Franța, un nume mare al rugby-ului românesc sună adunarea: „E momentul să arătăm că și noi știm să jucăm!” » Confesiune pentru GSP: „Abia atunci vom mai fi unde am fost”
Hari Dumitraș pe „Arcul de Triumf”, cu mult înainte de modernizarea stadionului / FOTO: Raed Krishan

Și atunci, chiar dacă ne antrenam la 09:00 dimineața sau 09:00 seara, toată lumea avea un loc. Suntem atât de săraci încât eu cred că n-ar mai trebui să ne «împungem». E complicat să judec de la distanță, dar mă doare sufletul să văd că se întâmplă acele lucruri. Cred că fiecare sport are locul lui pe un teren”, spune Hari Dumitraș. 

Nu vreau să «înțep» de departe, dar Ghencea stă, nu văd multă lume care să joace pe acel teren de fotbal. 

Îmi pare rău că se ivesc astfel de lucruri, mai ales că rugby-ul este recunoscut pentru faptul că nu creează multă polemică în jurul lui și că sunt niște valori, oamenii își văd de treabă, există respect, încredere, fair-play,  unele lucruri care primează.

- Hari Dumitraș

Fostul căpitan al naționalei încheie într-o notă optimistă: „Urez echipei României mult succes, iar suporterilor le doresc să se bucure de prestația naționalei. Să fim alături de ei, fiindcă au multă nevoie! Sper ca o bună comportare a naționalei la această Cupă Mondială va mai aplana anumite dureri și suferințe”.

47 de selecțiiși 30 de puncte înscrise a adunat Hari Dumitraș în prima reprezentativă, pentru care a evoluat între 1984 și 1993

2012a fost anul în care Hari Dumitraș a antrenat naționala României, aceea fiind și ultima sa experiență în antrenorat

Programul României la Cupa Mondială

  • Irlanda - România (9 septembrie, ora 16:30) Stade de Bordeaux (Bordeaux)
  • Africa de Sud - România (17 septembrie, ora 16:00) Stade de Bordeaux (Bordeaux)
  • Scoția - România (30 septembrie, ora 22:00) Stade "Pierre Mauroy" (Lille)
  • Tonga - România (8 octombrie, ora 18:45) Stade "Pierre Mauroy" (Lille)
  • Televizare: DigiSport, OrangeSport

VIDEO Eugen Apjok, selecționerul „stejarilor”, declarații înainte de startul Cupei Mondiale: „Obiectivul realist este să obținem o victorie și să facem jocuri bune”

Citește și alte știri din rugby:

Franța, lecție de rugby în deschiderea Cupei Mondiale » Moment istoric: primul eșec suferit vreodată de Noua Zeelandă în grupe

România începe parcursul la Cupa Mondială împotriva Irlandei: „Pentru noi este o bucurie să jucăm cu cei mai buni din lume, ne vom bucura de fiecare moment”

Moment spectaculos la Cupa Mondială! 80.000 de fani au amuțit la Franța - Noua Zeelandă pentru celebrul ritual Haka

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„«Ești tâmpită!», apoi dădea cu bățul în cap!” » GSP publică 5 mărturii ȘOCANTE din lotul olimpic de gimnastică ritmică! Traume, bătai, acuze GRAVE la adresa președintei Irina Deleanu și a antrenoarei Maria Gîrbă: „M-a băgat în perete!”
Gimnastica
„«Ești tâmpită!», apoi dădea cu bățul în cap!” » GSP publică 5 mărturii ȘOCANTE din lotul olimpic de gimnastică ritmică! Traume, bătai, acuze GRAVE la adresa președintei Irina Deleanu și a antrenoarei Maria Gîrbă: „M-a băgat în perete!”
Și-a dat DEMISIA! Înjurat în Giulești, pleacă după 5 ani de la Rapid
Superliga
Și-a dat DEMISIA! Înjurat în Giulești, pleacă după 5 ani de la Rapid
Gigi Becali s-a răzgândit! Revine în lotul FCSB: „Mai ai nevoie de el”
Superliga
Gigi Becali s-a răzgândit! Revine în lotul FCSB: „Mai ai nevoie de el”

Dan Șucu achiziționează al 3-lea club de fotbal! Vestea momentului: „Lucrăm pe mai multe planuri”

Gigi Becali l-a deconspirat pe Călin Georgescu: „Dacă nu le spun... eu trebuie să îmi repar acum greșeala”


Comentarii (8)
X01Y
X01Y  •  11 Septembrie 2023, 06:46

Plin de remarci care corectează articolul, cum că e o comună care nu e comună etc etc. Dar o remarcă la lipsa proiectelor sportive din cadrul minusterului sportului, lulu. Păi, cine să le facă? Firea? Sau ...... dracu mai știe cine e ministru?!? *** Stejarii ? Fost-ai lele, când ai fost. Acum vreo 40 și ceva de ani, când am învins Franța cu 9-6 , la București care tocmai câștigase turneul celor 5 națiuni. Iar TVR - ul, in loc să transmită meciurile de la un asemenea eveniment, ne bombardează cu programele în limba ucraineană sau cu imagini de la nunta lui Ciolacu. Jalnic !!!!!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

opinez
opinez  •  09 Septembrie 2023, 14:45

H Dumitras si rugby-ul in general sunt printre putinele lucruri care ne pun intr-o lumina favorabila in Franta.

penultimul
penultimul  •  09 Septembrie 2023, 12:11

Draga jurnalistului, Pau este o comună , ceea ce în accepțiunea franceza înseamnă o circumscripție administrativă. Ceea ce n-ai citit dumneata in articolul wiki este că Pau e o comună urbana care in românește se traduce oraș: și adaug reședința departamentului Pirinei Atlantici. Are 77000 de locuitori si castel in care s-au născut un rege al Franței. Deci stimați cititori, când citiți cum scrie jurnalistul că Pau e comuna, nu vă gândiți că Dumitraș lucrează într-o chestie gen Poplaca., mai curând gândiți-va la ceva ce seamănă cu Bistrița. De așa urare a domnului Dumitraș, sa ne bucuram de prestațiile echipei naționale, mai bine lipsa. Incertitudinea pe care o am este daca Irlanda (jucând cu rezervele) va face peste 100 puncte cu noi. Poate daca jucau cu maseurii și bucătarul sa fi avut și noi parte de un meci strâns. Mi-ar place sa.ma înșel aici că speranța moare ultima De ce nu lucrați in Romania, așa e viața s-ar traduce . Nu e loc la federație de Dumitraș din cauza lui Petrache, a lui Gabriel Oprea.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează