Articol de Marian Ursescu, Roxana Fleşeru - Publicat miercuri, 13 decembrie 2017 09:44
Marius Cozmiuc, vicecampion european în 2017, participant la două ediții ale JO, își dorește să-și încheie cariera la Tokyo, în 2020.
La 14 ani, Marius Cozmiuc a fost selectat pentru canotaj, însă n-a vrut să plece de acasă. Abia după câteva luni, după ce a adunat păreri de la alți băieți plecați la Orșova, a hotărât să o ia și el pe drumul apei. "Eram în clasa a opta. La început nu eram serios, făceam de curiozitate, până au venit și alți colegi de aceeași vârstă cu mine care erau mai serioși și au început să mă bată la unele antrenamente. Am zis gata. Până aici! Mi-am dorit să nu mă mai bată nimeni atunci și am reușit. Așa m-am motivat de la an la an", a povestit canotorul.
La început nu a reușit să prindă vreo barcă pentru a evolua la concursurile internaționale. "La antrenamente eram mereu primul, la întrecerile care decideau cine urcă în barcă la competițiile internaționale aveam o problemă, nu reușeam să-mi fac cursa. De multe ori eram pus sub presiune. Nu știu dacă erau emoții, eu am o problemă, am un picior mai dezvoltat, cred că erau mai mult în capul meu, și simțeam în cursă că mă lasă piciorul drept. Simțeam că un mușchi de acolo mă durea mai tare și cedam de multe ori. Era ciudat că la naționale îi băteam pe cei care erau primii în selecții, dar acolo nu reușeam", a spus Marius.
Juniorii care s-au întrecut cu seniorii
Cu toate acestea, la trei ani după ce a ajuns la Orșova a trecut de aceste probleme. "Am terminat al patrulea cred în selecții și astfel am prins barca de patru fără cârmaci". În componența Marius Cozmiuc, Dragoș Aicoboae, Andrei Gontaru și Răzvan Boguș, barca tricoloră a câștigat medalia de aur la Campionatele Mondiale de juniori de la Racice. Un succes care le-a grăbit debutul la seniori. "Doamna Elisabeta Lipă ne-a propus să venim la Snagov, să facem un concurs cu cei mari, și dacă îi învingem să mergem noi la Europene. Noi mergeam bine atunci, am avut vreo 2-3 curse și i-am bătut de fiecare dată pe cei mari. Și așa am participat noi în locul lor". Au încheiat pe locul patru în finala B la Europenele care s-au desfășurat în Portugalia, la Montemor-o-Velho.
Despre 2011, Marius spune că nu a fost un an reușit. "Eram cu cei mari, mă așteptam să fie o bătălie mai aprigă, însă parcă băieții nu erau așa motivați sau nu-mi plăcea așa mult atmosfera care era, am fost atunci un echipaj care mergea mai bine la juniori, eram dezamăgit. Am participat la un CM de tineret și am luat locul trei tot în finala B". În același an a prins și un loc în barca de 8 plus 1 la seniori cu care a participat la Europenele de la Plovdiv și s-a clasat pe cinci în finală.
2012 avea să-i aducă lui Marius Cozmiuc o frumoasă calificare la Jocurile Olimpice de la Londra cu barca de patru vâsle fără cârmaci, dar și o medalie de argint la Campionatele Europene de seniori. "Atunci a venit Florin Curuea în barcă și el a fost locomotiva noastră. Era cu zece ani mai mare ca noi", a spus canotorul din Suceava. Însă la Londra, Cozmiuc, Curuea, Palamariu și Pîrghie, au încheiat competiția pe 12.
Cariera lui Marius Cozmiuc a continuat să adune momente memorabile, o altă medalie de argint la Europenele de seniori și o medalie de aur la Campionatele Mondiale U23. A urmat o pauză de doi ani în ceea ce privește distincțiile, însă munca a fost la fel de intensă. Răsplata a venit sub forma încă unei calificări la Jocurile Olimpice. Rezultatul n-a fost tocmai cel așteptat, barca tricoloră de patru vâsle fără cârmaci încheind concursul pe ultimul loc.
Dubla din 2017
Anul acesta, Marius Cozmiuc a trăit alte împliniri profesionale, dar și personale. Pe apă, a urcat din nou pe podiumul european pe poziția a doua, iar la Mondiale a făcut parte din barca de 8 plus 1 care s-a calificat în finala A după o pauză de 15 ani. Pe uscat, după întoarcerea de la Mondiale, s-a căsătorit cu Ionela Lehaci, campioană mondială cu barca de două vâsle, categorie ușoară. "Eu și Ionela mereu ne-am susținut unul pe celălalt. Rezultatele fetelor mereu ne-au dat imbolduri, ne motivează și pe noi să reușim. Îmi pare rău că până acum nu a venit aurul la seniori, visez de mult timp și nu vreau să mă las până nu-l obțin", a spus Marius.
Până la Tokyo mai sunt trei ani, iar canotorul în vârstă de 25 de ani visează să bifeze a treia ediție a Jocurilor Olimpice. "Mi -am propus să ajung în Japonia și acolo să-mi închei cariera. Cred că avem mai multe șanse cu barca de patru vâsle fără cârmaci să ajungem acolo, dar și barca de 8 plus 1 are șansele ei", încheie optimist Marius Cozmiuc.
Oboseala care nu se simte pe podium
Canotajul este un sport care cere mult de la corpul unui sportiv și de aceea scenele de epuizare se întâlnesc din ce în ce mai des la festivitățile de premiere. "Simți oboseala atunci când eșuezi, când ești mulțumit de rezultat, nu mai simți nimic. La o premiere eram atât de râcit încât nici nu puteam vorbi, iar picioarele mi-au fost blocate timp de două-trei minute. Am avut nevoie de ceva timp să-mi revin", a povestit Marius Cozmiuc.
Progresul italian
Lotul masculin de canotaj are de la finalul lui 2016 un antrenor italian. Despre Antonio Colamonici toți canotorii vorbesc la superlativ. "E clar o îmbunătățire, simt fizic acest lucru, e mult mai bine ca în trecut. E greu, dar e muncă mai cu cap. Ne-a motivat foarte mult, este un om foarte inteligent, a știut cum să lucreze cu fiecare în parte, a contat, s-au văzut și rezultatele. Îmi place că suntem o echipă numeroasă și puternică'', a spus Cozmiuc.
COSR a lansat "Samurai 2020", programul de asistență specială a sportivilor cu potențial de a obține medalii la cea de a 32-a ediții de vară a Jocurilor Olimpice - Tokyo 2020.
AICI puteți citi toate celelalte prezentări ale sportivilor din programul Samurai 2020
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”