SPORTURI  »  TENIS  »  CAZUL SINNER

3 experți au încercat să arate de ce Jannik Sinner e NEVINOVAT: „Explicația lui e foarte plauzibilă” + Răspuns la marea întrebare: i-a fost îmbunătățită performanța sportivă?

Jannik Sinner se află în mijlocul unei controverse de amploare / FOTO: Imago Images +13   FOTO
Jannik Sinner se află în mijlocul unei controverse de amploare / FOTO: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 20 august 2024 21:18 / Actualizat miercuri, 21 august 2024 10:10

Cazul lui Jannik Sinner, cel care a picat două teste doping în primăvară, italianului fiindu-i depistată în proba de urină o cantitate infimă de clostebol, face valuri în lumea tenisului. Deoarece ITIA a considerat că italianul nu a manifestat vreo intenție în a utiliza respectiva substanță interzisă, actualul lider mondial a continuat să joace, fără a fi nevoit să ispășească vreo suspendare. Cazul a rămas secret până astăzi.

Dincolo de controversa care-l va urmări inerent pe Sinner în perioada următoare, o întrebare incomodă planează asupra italianului. Avea cum să îmbunătățească respectiva substanță, mai exact cantitatea ei, evoluțiile lui Jannik Sinner?

David Cowan, reputat expert toxicologic, specializat în analiza substanțelor interizise, e de părere că perfomanțele lui Jannik NU au fost influețate de cantitatea infimă de clostebol care a ajuns în corpul său.

Mai exact, ar fi vorba, conform raportului ITIA, de o milionime de gram (n.r. un microgram) cu care italianul s-ar fi contaminat accidental, în timp ce fizioterapeutul Giacomo Naldi, care folosise un produs ce conținea substanța respectivă pentru a-și trata rana de la un deget, îi aplica un masaj jucătorului. O explicație cu caracter ambiguu, dar care a făcut ca Sinner să-și poată continua nestingherit activitatea.

3 experți au analizat cazul lui Jannik Sinner: „Chiar și intenționat, cantitățile administrate n-ar fi avut niciun efect asupra performanței jucătorului”

Alături de profesorul David Cowan, ceilalți doi experți care au analizat cazul delicat de dopaj al lui Sinner au fost, potrivit The Tennis Gazette, directorul laboratorului acreditat WADA din Montreal, profesorul Jean-François Naud, alături de vice-directorul științific al laboratorului acreditat WADA din Roma, Dr. Xavier de la Torre.

Așadar, cum vede David Cowan întreaga polemică? În raportul ITIA, la punctul 65, profesorul Cowan, fost șef al Laboratorului acreditat WADA de la King’s College, Londra, a susținut că nivelurile urmelor de clostebol identificate în corpul lui Sinner făceau ca orice efect potențial de îmbunătățire a performanței să fie improbabil, inclusiv dacă Sinner ar fi apelat intenționat la substanța respectivă!

„Chiar dacă administrarea ar fi fost intenționată, cantitățile infime care ar fi fost administrate nu ar fi avut niciun efect relevant asupra dopajului sau îmbunătățirii performanței jucătorului”, a punctat profesorul Cowan, potrivit raportului menționat.

3 experți au încercat să arate de ce Jannik Sinner e NEVINOVAT: „Explicația lui e foarte plauzibilă” + Răspuns la marea întrebare: i-a fost îmbunătățită performanța sportivă?
Opiniile experților chestionați pe marginea situației lui Jannik Sinner

„Explicația lui Sinner e foarte plauzibilă”, mai spun specialiștii

În același timp, profesorul Jean-Francois Naud a concluzionat astfel: „Concentrația estimată, cea de aproximativ de 100 pg/mL (n.r. 100 picograme pe mililitru, unitatea de măsură utilizată pentru a exprima concentrația unei substanțe într-un lichid) este o concentrație mică și ar putea fi obținută prin «contaminare încrucișată», așa cum este publicat în literatura de specialitate”.

👉 Explicația științifică: 100 picograme reprezintă 100 trilioane de grame. Astfel, 100 pg/mL înseamnă că într-un mililitru de lichid sunt prezente 100 picograme ale substanței respective. Această unitate de măsură este adesea folosită în contextul analizei chimice și biologice pentru a indica concentrații extrem de mici ale unor substanțe.

Tot Jean-Francois Naud a fost de acord că explicația lui Sinner, conform căreia contaminarea ar fi provenit dintr-un transfer accidental de clostebol, e „foarte plauzibilă”.

Jannik Sinner - noul lider ATP Foto: Imago
Jannik Sinner - noul lider ATP Foto: Imago
Jannik Sinner - noul lider ATP Foto: Imago
Jannik Sinner - noul lider ATP Foto: Imago
Jannik Sinner - noul lider ATP Foto: Imago
+8 FOTO

De ce au existat două rezultate pozitive, două teste picate? Profesorul Naud consideră că „e posibil ca cel de-al doilea rezultat AAF să provină din aceeași administrare [sau] din contaminarea similară cu cea a primului rezultat AAF raportat”. (n.r. AAF, „Adverse Analytical Finding” - Rezultatul Analitic Advers - semnalează că testul a detectat o substanță care nu ar trebui să fie prezentă în organismul sportivului conform regulilor agenției antidoping).

Ultimul specialist chestionat, doctorul De la Torre, a opinat că respectiva contaminare a fost „provocată de activitățile fizioterapeutului”.

„Voi lăsa acum această perioadă plină de provocări și profund nefericită în urmă”, a scris Sinner într-o declarație. „Voi continua să fac tot ce pot pentru a mă asigura că voi continua să respect programul anti-doping al ITIA și am o echipă în jurul meu care este meticuloasă în felul cum abordează lucrurile”.

90,6 %e procentajul raportului victorii/înfrângeri înregistrat de Sinner în 2024, 48-5, cel mai bun din circuit. A cucerit 5 titluri pe durata sezonului

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit un şoc: „Nebunesc! Nu am mai văzut aşa ceva vreodată”
Superliga
Logodnica titularului de la Rapid a venit din Australia în România şi a trăit un şoc: „Nebunesc! Nu am mai văzut aşa ceva vreodată”
Fotbalistul care a zis despre Gigi Becali că e „bolnav de Alzheimer” și-a anunțat retragerea, la 9 zile după transfer! „Am încercat să mă ridic, dar fără succes”
Superliga
Fotbalistul care a zis despre Gigi Becali că e „bolnav de Alzheimer” și-a anunțat retragerea, la 9 zile după transfer! „Am încercat să mă ridic, dar fără succes”
Prima reușită din noul format al Ligii Campionilor nu va fi uitată! Execuție senzațională a noului star de la Juventus
Liga Campionilor
Prima reușită din noul format al Ligii Campionilor nu va fi uitată! Execuție senzațională a noului star de la Juventus

Real Madrid - Stuttgart 3-1 » Chin blanco la start! Courtois și pedigriul european o scapă pe Real Madrid de rușine

Cum a apărut fiica lui Șumudică pe Giulești: „Mi se pare mie sau duduia o copiază pe Teodora Stoica?”


Comentarii (9)
Freyya
Freyya  •  21 August 2024, 14:23

dopATP # 1. n-are rusine "nevinovatul". stiu "expertii" ce cantitate avea in corp niste zile inainte de testare si cat atunci cand nu a fost testat. rusine!

papora
papora  •  21 August 2024, 13:53

Întrebare: Cine poartă răspunderea când este depistată o substanţă interzisă în corpul sportivului? a. Medicul sportivului b. Antrenorul sportivului c. Sportivul d. Depinde de persoana care i-a dat sportivului substanţa Răspunde: c. Sportivul Explicaţie: Sportivul este întotdeauna responsabil pentru prezenţa oricărei substanţe interzise în corpul său, chiar dacă substanţa interzisă a fost utilizată din greşeală sau chiar dacă altcineva i-a furnizat substanţa prezentând-o drept sigură. Acest aspect este cunoscut drept principiul răspunderii obiective. În cazul în care sportivul nu este 100% sigur de ingredientele sau de statutul unei substanţe – nu ar trebui să o consume înainte de a consulta Lista de substanţe interzise sau înainte de a se adresa Federaţiei Internaţionale (IF) sau Organizaţiei Naţionale Antidoping (NADO).

papora
papora  •  21 August 2024, 13:48

păiii...a fost găsit DOPAT cu clostebol, un steroid anabolizant, cazul a fost ţinut sub o "tăcere" suspectă, i-au fost retrase(oare de ce??) punctele ATP și premiul în bani de la Indian Wells, deci după părerea "specialiştilor" nu a fost dopat...regulamentul WADA zice că...sportivul este responsabil de substanţele aflate în corpul lui, nu masorul, bucătăreasa, amanta, vecinul....

Vezi toate comentariile (9)
Comentează