Articol de Luminiţa Paul - Publicat joi, 26 mai 2016 00:00
"Vandeweghe pierde meciul cu o eroare forțată pe voleu de rever". Punct. Așa se încheie descrierea disputei, minge cu minge, pe site-ul oficial al turneului.
În acele câteva cuvinte seci se scurge, ca dintr-un balon înțepat, toată tensiunea acumulată în aproape 4 ore de încleștare. Atât de dens, de pasionant, de pe muchie a fost totul.
La final, când a convertit a doua minge de meci avută, Irina eliberează un strigăt de bucurie și de ușurare, lăsând afară emoțiile pe care le-a ținut închise în interior pe toată durata disputei.
Rar a sărbătorit vreun punct, a preferat să stea acolo, înghițind minut cu minut și game cu game, sperând, revenind, conducând, ratând, reușind, ținând cu dinții, necedând nici o clipă o confruntare al cărei final era la fel de incert precum orizontul într-o zi cețoasă.
Pauză de respirație
După ce a avut 5-2 în primul set și a servit la 5-3 pentru a-l câștiga, s-a ajuns la tie-break. Unul cedat de româncă.
În al doilea act, la 5-4 pentru americancă, aceasta vine la 40 egal după ce Begu avusese 40-0. Adică la două puncte de victorie. Cedezi, Irina? Nu. Lupt. E lecția pe care a învățat-o și a tot repetat-o în această primăvară, începând cu turneele din America de Nord.
Nu cedează, câștigă setul la tie-break, tot 7-4. Deja se adunaseră ore bune de joc, 2h09, jucătoarele au cerut pauza de vestiar, s-au întors cu haine noi, dar cu aceleași mâini și picioare, doar că mai obosite.
Tensiune maximă
Și a început decisivul. Unul cu tie-break interzis. Fiecare game are povestea lui, mai complicată sau mai expeditivă. Se trece de pragul unui finiș normal, apar prelungirile. Dar numai după ce CoCo a avut 5-4 și a servit pentru meci. De fapt, acolo Begu a returnat pentru supraviețuire.
Pericolul e prezent la fiecare punct, Vandeweghe pocnește cu serviciul ca un băiat, dă și trei ași la rând, nu e nimic, Irina stă acolo, lovește tare la rândul ei, mai strânge pumnul la piept, se ajunge la 9-8, ratase o minge de meci, simte acum că poate forța, că e momentul. Și vine a doua șansă, sfera galbenă trimisă tare spre americanca aflată la fileu, racheta ei se crispează, dă în fileu. E gata!
O epopee de 3 ore și 37 de minute. Istovitoare, pline, nebune pe alocuri. O epopee care o duce pe româncă în turul al 3-lea la Roland Garros, deși a fost întâi la două puncte, apoi la un game de eliminare. Pentru că acum știe că doar așa poate ajunge sus: dacă nu cedează, indiferent de adversară, de turneu, de moment. De efort, de lungimea meciului. Și pentru că poate.
Prima întâlnire
Irina Begu se va duela vineri pentru un loc în optimi de finală cu Annika Beck. Germanca, 39 WTA, se simte foarte bine la Roland Garros. În 2012 ea se impunea la Paris în turneul destinat junioarelor.
Beck a avut și ea parte de un meci plin de adrenalină, după ce ieri a învins-o pe Katerina Bondarenko revenind de la 0-1 la seturi. Scorul final a fost 4-6, 6-3, 7-5. Begu, 25 de ani și Beck, 22 de ani, nu s-au mai întâlnit niciodată până acum.
31 de lovituridirect câștigătoare a reușit Irina Begu, în timp ce adversara sa a ajuns la 50
35 de greșelineforțate a comis Irina Begu, în timp ce Vandeweghe a adunat 55
Ce a făcut Irina Begu la Roland Garros
2011 | turul 2 |
2012 | turul 2 |
2013 | turul 1 |
2015 | turul 3 |
2016 | ? |
Alte știri de la Paris:
Debut cu victorie
Florin Mergea și Rohan Bopanna s-au calificat în turul al doilea la turneul de la Roland Garros, după ce ieri au trecut de perechea franceză Stephane Robert/Alexandre Sidorenko cu 6-2, 6-2. În turul următor, perechea româno-indiană îi va întâlni altă pereche din Franța Gregoire Barrere/Quentin Halys.
"La băieți e diferit"
Garbine Muguruza s-a calificat ieri în turul al treilea la Paris. Jucătoarea din Spania a trecut ieri de franțuzoaica Myrtille Georges cu 6-2, 6-0. La conferința de presă, ea a fost întrebată de ce se întâmplă atât de multe surprize în circuitul feminin.
"La băieți e diferit pentru că atunci când se întâlnesc cu cineva de genul lui Djokovici imediat se scufundă. În circuitul feminin toate cred că sunt în stare să treacă de numărul unu sau de numărul doi", a spus ea.
În minimum de seturi
Stan Wawrinka, elvețianul care s-a impus anul trecut pe zgura de la Paris, s-a calificat ieri în turul al treilea. El a trecut în minimum de seturi de japonezul Taro Daniel 7-6 (7), 6-3, 6-4.
"Mi-am creat multe oportunități de break, nici nu știu câte au fost, dar nu am reușit să le valorific. Cea mai importantă este victoria, mai ales că a fost în trei seturi. Sper să joc din ce în ce mai bine și să merg cât mai departe în turneu", a spus Stan.
În primul tur, Wawrinka a avut nevoie de cinci seturi pentru a trece de Lukas Rosol.