Articol de Marius Mărgărit - Publicat sambata, 10 martie 2018 11:08
Deşi, în ultimii ani, modificările de acte constitutive nu au avut niciodată avizul MTS, cum cere legea, Tribunalul a dat decizii contradictorii în cazul FR Tenis.
Iureşul dintre Federaţia Română de Tenis şi MTS este departe de a fi încheiat, chiar dacă forul condus de George Cosac a câştigat pe 20 februarie, în prmă instanţă, obţinând avizul Tribunalului pentru ultima Adunare Generală de alegeri, din noiembrie 2017.
Intervenienţi în acest caz au fost Marius Vecerdea, unul dintre cei mai vehemenţi contestatari ai conducerii FR Tenis, dar şi MTS, for care nu a dat aviz favorabil acelei Adunări Generale. Acţiunile lor au fost însă respinse de Tribunal, ca neîntemeiate.
Rămâne însă o mare dilemă asupra modului în care a obţinut FR Tenis o sentinţă favorabilă, fără avizul MTS, deşi chiar pe portalul Tribunalului, la obiectul cauzei, apare clar: modificare acte constitutive persoane juridice.
Legea sportului prevede, la articolul 36.4: "Modificarea statutelor sau a actelor constitutive ale federațiilor sportive naționale este supusă procedurilor prevăzute de lege, după ce s-a obținut avizul expres al Ministerului Tineretului și Sportului".
Mai mult, art. 36.6 al aceleiaşi legi subliniază: "Înființarea federațiilor sportive naționale sau modificarea statutelor și a actelor constitutive ale acestora fără respectarea dispozițiilor 36.4 este nulă de drept".
Un "război" vechi
MTS susţine că la FR Tenis nu pot vota decât cele 53 de cluburi afiliate şi înscrise în Registrul federaţiilor. La toate alegerile din 2013 încoace, dar şi înainte, au votat însă mult mai multe cluburi afiliate de-a lungul timpului, inclusiv în mandatele preşedinţilor FRT dinaintea lui George Cosac.
Episodul 2013
În februarie 2013, George Cosac câştiga primul său mandat de preşedinte al FR Tenis. O lună mai târziu, se solicita Tribunalului, tot într-o acţiune care avea ca obiect modificarea actelor constitutive, recunoaşterea alegerilor. Şi chiar dacă nu exista avizul MTS, Tribunalul a admis cererea, deşi la vot au fost 200 de cluburi, şi nu doar cele 53 din Registrul federaţiilor. O situaţie aproape identică cu cea din 2018.
Episodul 2016
În iunie 2016, Adunarea Generală a FR Tenis adoptă iar o modificare a actului constitutiv prin înlocuirea a doi vicepreşedinţi, Ion Moldovan şi Dan Mircea Pescariu, cu Cristian Miholca şi Ion Ţupa. Au votat atunci 102 cluburi. FR Tenis s-a adresat iar Tribunalului pentru aprobarea acestor modificări la actul constitutiv. Tot fără a avea avizul MTS. Iar instanţa, verificând Registrul federaţiilor, unde sunt înscrise doar 53 de cluburi, a respins cererea FR Tenis, motivând că Adunarea Generală din 2016 nu a fost statutară şi nu avea nici avizul MTS.
Obiectul dosarului era acelaşi, "modificare acte constitutive", iar Tribunalul dădea o soluţie diametral opusă celor din 2013 şi celei de acum, din 2018!
Ulterior, în august 2016, şi Curtea de Apel respingea definitiv şi irevocabil recursul FR Tenis.
MTS atacă în instanţă legalitalea AG din noiembrie
În urma deciziei Tribunalului din 20 februarie 2018, MTS a făcut deja recurs la Curtea de Apel. Mai mult, recent, respectivul for a demarat o nouă acţiune în instanţă împotriva FR Tenis, în care contestă legalitatea ultimei Adunări Generale, din 17 noiembrie 2017.
"Asistăm la o justiţie paralelă, dacă Tribunalul dă sentinţe complet diferite în aceleaşi speţe, de modificare a actelor constitutive! Dar, acum, Tribunalul nici nu a judecat legalitatea Adunării Generale din noiembrie şi a trecut modificarea actelor constitutive la alte menţiuni. Normal că am făcut apel!"
Marius Vecerdea, preşedinte club tenis CS Pamira"Am făcut plângere la preşedinta Tribunalului împotriva modului în care instanţa a judecat pe 20 februarie, încălcând grav procedurile"
Marius Vecerdea, preşedinte club tenis CS Pamira"Cosac are dreptate, au fost directoraşi prin MTS care semnau finanţări fără avize, şi probabil li se întorcea ceva înapoi. Dar ce să facem, să lăsăm ca încălcarea legii să devină lege?!"
Marius Vecerdea, preşedinte club tenis CS Pamira
Cosac: "Vor plăti şmecherii ăştia de la MTS"
Preşedintele FR Tenis, George Cosac, este categoric: "De ani de zile, cei din eşalonul doi, unii directoraşi din MTS, îşi bat joc de noi! Îi sfătuiesc prost pe miniştri, să facă jocul lui Marius Vecerdea. Eu nu am fost la procese, dar acum am angajat o firmă de avocaţi mai bună şi am câştigat. Din câte mi s-a spus, actul constitutiv se face o singură dată, atunci când FR Tenis a fost recunoscută de MTS. Şi el nu se schimbă dacă apar modificări în conducerea unei federaţii. Nouă ne-au sistat finanţarea din septembrie, dar ne-au anunţat oficial abia în 29 noiembrie. Dar toţi acei şmecheri de directoraşi din MTS vor plăti! Nu lui Cosac, ci federaţiei, cluburilor şi copiilor care joacă tenis şi au fost afectaţi".
"Statutul FR Tenis a fost votat de 165 de cluburi în 2004, iar MTS l-a recunoscut. Doamna Dragomir a fost aleasă de vreo 200 de cluburi, eu la fel. Abia acum vine MTS şi spune că nu pot vota decât 53 de cluburi?! E bătaie de joc!"
George Cosac, preşedinte FR Tenis"Au fost unii care se bucurau că nu mai primim finanţare ca să nu mai putem organiza meciurile echipelor naţionale la Cupa FED şi Cupa Davis. O parte au fost în sală şi au făcut hepatită văzând că am reuşit"
George Cosac, preşedinte FR Tenis
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen