SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON 2024

Se lansează o nouă carte despre Novak Djokovic » Autorul a făcut câteva dezvăluiri despre septuplul campion de la Wimbledon

Novak Djokovic la WImbledon FOTO Imago Images
Novak Djokovic la WImbledon FOTO Imago Images

Articol de - Publicat luni, 01 iulie 2024 23:11 / Actualizat luni, 01 iulie 2024 23:50

Novak Djokovic (37 de ani) va debuta la Wimbledon marți, deși nimeni nu credea că va putea juca la al treilea turneu de Mare Șlem al anului, având în vedere că sârbul a suferit o accidentare serioasă la Roland Garros. ♦ Pe 4 iulie se va lansa o nouă carte despre cel care s-a impus de șapte ori pe iarba de la Wimbledon și de 24 de ori în turneele de Mare Șlem. ♦ „În spatele enigmei. Căutându-l pe Novak Djokovic” este numele acesteia, iar autorul său, Mark Hodgkinson, a dezvăluit câteva lucruri despre ce vor găsi cititorii când vor parcurge manuscrisul.

Novak Djokovic debutează la această ediție a turneului de la Wimbledon împotriva cehului Vit Kopriva (123 ATP), partida dintre cei doi fiind programată a doua pe Terenul Central. După ce a suferit o accidentare la genunchi și a fost supus unei operații luna trecută, sârbul vrea să facă imposibilul.

Întrebat de ce a ținut neapărat să joace la All England Club, el a răspuns: „Nu e teama de a rata ceva, doar o dorință incredibilă de a juca, de a concura. Mai ales că este vorba despre Wimbledon, turneul care a fost întotdeauna un vis pentru mine. Simpla idee de a rata Wimbledon nu era corectă. Nu am venit aici să joc câteva tururi, vreau să câștig trofeul”.

O minte pe care jurnalistul britanic Mark Hodgkinson a încercat să o descifreze în cartea „În spatele enigmei. Căutându-l pe Novak Djokovic”, care se va lansa pe 4 iulie. Autorul a vorbit cu mulți dintre apropiații lui Novak și a dezvăluit câteva dintre lucrurile pe care le-a aflat pentru site-ul turneului de la Wimbledon.

Iată câteva dintre ele:

1. Simte ritmul

The Beatles și o trupă rock sârbă numită Električni Orgazam (Electro Orgasm) l-au ajutat pe Novak Djokovic să devină cel mai bun jucător la retur din istoria tenisului.

Când Djokovic era copil, antrenorul său de atunci, Bogdan Obradovic, a adus o chitară pe terenul de antrenament și a interpretat piesa „Everyone in Yugoslavia is Playing Rock 'n' Roll" a trupei Electro Orgasm. Obradovic a vrut să îi arate lui Djokovic că returul are multe în comun cu cântatul și ascultatul muzicii: totul este despre ritm.

„Ascultă, Novak, trebuie să urmezi ritmul melodiei", i-a spus Obradovic lui Djokovic. „Și apoi vei simți ritmul în returul tău, în mișcarea ta, în tot. Este ca un cântec. Totul este conectat". Ca parte a acestei lecții de tenis muzical, Obradovic i-a prezentat lui Djokovic și „Yesterday" și multe alte melodii ale celor de la Beatles.

Se lansează o nouă carte despre Novak Djokovic » Autorul a făcut câteva dezvăluiri despre septuplul campion de la Wimbledon
Novak Djokovic - Carlos Alcaraz, finala de la Wimbledon 2023

2. Alarmă pentru ciocolată

Odată, Djokovic și-a setat o alarmă pe telefon pentru a ști - la minut - când a trecut un an de când a mâncat ultima oară o bucată de ciocolată.

3. Primire călduroasă

Atunci când un tânăr jucător se alătură circuitului, Djokovic face tot posibilul să îl facă să se simtă binevenit. „Novak îi întâmpină prietenos pe cei tineri care sunt noi în circuit", a apus Dusan Lajovic, jucător de tenis sârb.

„Îi invită la antrenamente și încearcă să le dea sfaturi. Este greu când ești tânăr și intri în circuit și nu cunoști pe nimeni și totul este nou, dar apoi Novak îi abordează și le spune: «Hei, totul este în regulă, ești aici acum». Acesta este unul dintre lucrurile pe care oamenii nu le văd pe cameră"

4. Marea întrebare

Înainte de a lua orice decizie - și aceasta ar putea fi ceva monumental sau o alegere mică și aparent fără consecințe - Djokovic se va întreba: „Cum îmi va ajuta asta tenisul?"

Așa cum Djokovic i-a spus odată prietenului său Janko Tipsarevic: „Când îți stabilești un obiectiv și ești hotărât să îl atingi, de la început trebuie ca fiecare decizie pe care o iei să aibă ca scop final atingerea acelui obiectiv."

5. Ca un vin fin

„Experiențele proaste" din afara terenului l-au ajutat pe Djokovic să devină un jucător mai bun. „Una dintre marile întrebări pe care le-am discutat împreună cu mult timp în urmă a fost cum să facă față vieții", a declarat Igor Cetojevic, confidentul său și fost consilier pe probleme de nutriție.

Se lansează o nouă carte despre Novak Djokovic » Autorul a făcut câteva dezvăluiri despre septuplul campion de la Wimbledon
Novak Djokovic cu trofeul de la Wimbledon (foto: Guliver/Getty Images)

„Novak avea nevoie de maturitate. Este ca și cu vinul, are nevoie de timp pentru a se maturiza și a se așeza, iar un om este la fel. Experiențele proaste sunt acolo cu un motiv, pentru a te ajuta să te maturizezi. Dacă poți supraviețui unei perioade grele - dacă suferi și apoi treci peste ea - vei fi mai puternic decât înainte. Acesta este motivul pentru care Novak este un mare jucător".

6. Nu e vorba de bani

Lui Djokovic nu-i pasă prea mult de bani. „Nu am întâlnit niciodată pe cineva care a realizat atât de multe în viața sa și care are toate posibilitățile și practic lumea în palmă, și care este atât de modest și cu picioarele pe pământ", a spus Tipsarevic.

„Novak este cea mai puțin materialistă persoană pe care ai putea să o întâlnești care se află în poziția lui". Un fost antrenor a spus: „Novak nu o face pentru bani, pentru case mari, iahturi și avioane private".

7. Beneficiile apei piramidale

Djokovic a băut „apa de piramidă" vindecătoare găsită în tunelurile de sub „piramidele bosniace”. „Novak apreciază foarte mult apa din piramide. El vede că îi aduce beneficii", a declarat Sam Osmanagic, care a anunțat lumea în 2005 că a descoperit piramidele. „Când Novak vine aici, întotdeauna se aprovizionează cu apă".

8. Utilizarea „inat”

Există un cuvânt sârbesc, „inat", care nu este ușor de tradus, dar care explică impulsul și determinarea lui Djokovic. „Inat este atunci când ești furios și ai această motivație foarte puternică de a dovedi oamenilor că greșesc", a declarat Jelena Jankovic, fost număr 1 mondial feminin din Serbia. „Cred că Novak a avut acest sentiment întreaga sa carieră".

Se lansează o nouă carte despre Novak Djokovic » Autorul a făcut câteva dezvăluiri despre septuplul campion de la Wimbledon
Novak Djokovic

9. Trăiește sub presiune

Djokovic vorbește deschis despre ambițiile sale pentru că are nevoie să simtă acea presiune și așteptări suplimentare, care îl energizează și îl determină să își îmbunătățească jocul. „Novak și-a dat seama că, chiar dacă riscă să pară arogant sau ceva de genul ăsta - ceea ce nu este - trebuie să pună presiune pe el însuși", a spus Vemic.

„Novak trebuie să aibă așteptări de la el însuși și de la oricine și de la toată lumea, deoarece atunci poate avea acel foc și poate continua să împingă și să găsească un motiv pentru care ar trebui să continue să trăiască viața unui sportiv de clasă mondială. De ce vrea Novak mai multă presiune? Pentru că se bucură de ea. Asta îi dă acea scânteie și acel foc. Atunci când este sub presiune, atunci joacă cel mai bun tenis al său."

10. Îmbrățișarea calmului

Djokovic a devenit mai relaxat în ultimul an sau cam așa ceva. „Cea mai mare schimbare pe care am văzut-o la Novak a fost atunci când Roger și Rafa nu au mai fost în peisaj, iar Novak a devenit mai relaxat și mai liber să fie cine este și să spună ce vrea", a spus Chris Evert. „Novak este liderul acum și aceasta este etapa lui".

11. Dezlănțuirea bestiei

Djokovic a lucrat la dezvoltarea a ceea ce alții numesc „modul său de bestie". „Novak are un mod bestial pe teren, dar forța sa mentală nu este ceva cu care s-a născut", a spus vechiul său prieten Viktor Troicki. „Când era mai tânăr, a avut multe probleme în unele momente cu concentrarea, cu energia, cu totul. Dar a lucrat foarte mult la mintea și concentrarea sa, iar acum aproape că a perfecționat această parte."

Se lansează o nouă carte despre Novak Djokovic » Autorul a făcut câteva dezvăluiri despre septuplul campion de la Wimbledon
Novak Djokovic la Wimbledon Foto: Imago

12. Privire spre viitor

Când Djokovic avea 21 de ani, privea deja aproape 20 de ani în viitor. Primul lucru pe care i l-a spus lui Gebhard Gritsch, preparatorul său fizic, a fost că vrea să fie sănătos la 40 de ani. „Novak mi-a spus că nu vrea să se antreneze într-un mod în care corpul său să sufere prea mult, deoarece dorea să fie în formă maximă la 40 de ani", își amintește Gritsch.

13. Viitor star de jazz?

Când Djokovic se va retrage din tenis, el va continua să fie „un student al vieții", potrivit fostului său antrenor Vemic, ceea ce ar putea însemna să cânte la saxofon în cluburile de jazz.

„Dacă Novak ajunge la 50 de ani și decide că vrea să cânte jazz, de exemplu, puteți fi siguri că va încerca să învețe, să cânte la saxofon la un nivel de top. Novak va continua să crească și să încerce să devină un om mai bun".

Citește și:

Cosmin Contra a semnat » Clubul a făcut anunțul spectaculos pe „Made in Romania”, hitul momentului în fotbal
Stranieri
Cosmin Contra a semnat » Clubul a făcut anunțul spectaculos pe „Made in Romania”, hitul momentului în fotbal
Eugen Trică se întoarce! Tehnicianul a semnat primul său contract de „principal” în străinătate
Stranieri
Eugen Trică se întoarce! Tehnicianul a semnat primul său contract de „principal” în străinătate
Elias Charalambous mai vrea un jucător la FCSB: „Îl cunosc, e bun”
Superliga
Elias Charalambous mai vrea un jucător la FCSB: „Îl cunosc, e bun”

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (2)
Trandafir
Trandafir  •  02 Iulie 2024, 11:59

UN SPORTIV EXTRAORDINAR. UN PRIETEN AL ROMANILOR.

ionelvancea74
ionelvancea74  •  02 Iulie 2024, 04:00

Nole, no. 1! Bravos!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează