Articol de Roxana Fleşeru - Publicat miercuri, 13 septembrie 2023 12:08 / Actualizat miercuri, 13 septembrie 2023 13:54
Simona Halep a primit o suspendare de patru ani, dar a anunțat că va merge la TAS pentru a contesta această decizie. Ce verdicte au primit Maria Sharapova, Marin Cilic sau Sara Errani după contestație.
Simona Halep are 21 de zile pentru a contesta suspendarea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. E o cale pe care au urmat-o și alți sportivi. chiar dacă speța este alta, iar cazurile diferă. Iată ce a hotărât TAS în cazurile a patru jucători de tenis.
MARIA SHARAPOVA, suspendare redusă de la doi ani la cincisprezece luni
Cazul Mariei Sharapova a fost gestionat de ITF, rusoaica având două teste pozitive la Meldonium în ianuarie și februarie 2016.
Pe 2 martie a primit scrisoarea de acuzare, iar pe 7 martie a anunțat public că a picat testul doping. După o corespondență asiduă, fostul lider mondial a fost audiată în prima instanță pe 18 și 19 mai, iar pe 6 iunie a venit decizia de suspendare de doi ani.
Sharapova a recunoscut că a utilizat Meldonium pe o perioadă lungă de timp, ea încercând să demonstreze că nu a avut idee despre faptul că acest medicament a fost introdus pe lista interzisă începând cu 2016.
Nemulțumită de sentință, ea a mers la TAS, contestația fiind înregistrată pe 9 iunie. Deși inițial s-a vorbit despre o audiere expeditivă, cele două părți au convenit la una în detaliu, Sharapova aducând martori noi pentru a-și susține povestea.
Pe 7 și 8 septembrie, la New York au avut loc audierile, iar pe 30 septembrie, Sharapova a primit o reducere a pedepsei la 15 luni. Ea s-a întors în circuit în aprilie 2017, la turneul de la Stuttgart. Rusoaica s-a retras din tenis în februarie 2020.
MARIN CILIC, reducere de 5 luni a pedepsei
În 2013, croatul Marin Cilic a fost depistat pozitiv la un metabolit de niketamidă, un stimulent, după un control în timpul turneului de la Munchen în luna mai.
Pe 10 iunie el a fost informat despre problemele cu proba sa, pe 26 iunie a acceptat acuzația, iar pe 26 august a cerut să fie audiat în fața Tribunalui anti-doping al ITF. Pe 13 septembrie s-a întâmplat acest lucru, iar în zece zile a venit și suspendarea de nouă luni.
Cilic a susținut că substanța interzisă a apărut în corpul lui după ce mama sa i-a achiziționat de la Monte Carlo niște pastile de glucoză care conțineau metabolit de niketamidă. Mama sportivului întrebase la farmacie dacă sunt bune pentru sportivii de performanță și primise OK-ul, iar Cilic a susținut că a confundat substanța pe care a citit-o pe pachet cu una care se găsea și în vitaminele pe care le avea.
Pe 24 septembrie a mers la TAS, unde a fost audiat pe 16 octombrie, pe 25 octombrie a venit sentința redusă la patru luni, iar Cilic a revenit în competiții în noiembrie 2013.
SARA ERRANI, suspendare prelungită
Sara Errani, jucătoare importantă a Italiei, care la simplu a ajuns până pe locul 5, iar la dublu a fost lider mondial, a fost supusă unui control doping în afara competiției pe 17 februarie 2017.
În aprilie a fost informată că proba A este pozitivă la letrozol, o substanță aflată pe lista interzisă. Audierea a avut loc pe 19 iunie, iar decizia a venit pe 3 august, două luni de suspendare, care se încheiau pe 2 octombrie, ea evoluând în timp ce era anchetată.
Italianca s-a apărat spunând că a ingerat accidental substanța, conținută în medicamentul Femara, luat de mama ei suferindă de cancer.
Pe 23 august a făcut apel la TAS pentru că nu era de acord cu faptul că i s-au luat punctele și banii câștigați, acest apel a fost contopit și cu cererea Agenției Naționale Anti-Doping din Italia, nemulțumită de durata suspendării.
Audierea a avut loc pe 7 și 9 noiembrie 2017, iar decizia a venit în iunie 2018, Sarei fiindu-i prelungită suspendarea, care a devenit una de zece luni. Ea a revenit în circuit în februarie 2019.
VARVARA LEPCHENKO, de la patru ani la 21 de luni
- test 12 iulie 2021- prima decizie pe 3 martie 2022 (4 ani) - decizia TAS pe 31 ianurie 2023 (21 de luni)
- substanța: modanafil acid, scrisoarea de acuzare pe 25 august 2021, 17 februarie 2022 a fost audiată, decizia a venit pe 3 martie, Lepchenko nu a găsit sursa contaminării
- contestația a fost depusă pe 23 martie 2022, Lepchenko găsise sursa contaminării, niște pastile de Bemetil luate din Ucraina, audierea trebuia să aibă loc pe 16 noiembrie 2022, dar cele două părți au căzut la o înțelegere, care a fost ratificată în ianuarie 2023, 21 de luni de suspendare