SPORTURI  »  TENIS  »  DOPAJ

Ce spune directorul Agenției Poloneze Anti-Doping în cazul Iga Swiatek: „Testarea depinde foarte mult și de laborator”

Iga Swiatek Foto: Imago
Iga Swiatek Foto: Imago

Articol de - Publicat sambata, 30 noiembrie 2024 19:22 / Actualizat sambata, 30 noiembrie 2024 19:28

Michal Rynkowski, directorul Agenției Poloneze Anti-Doping, a vorbit despre cazul Igăi Swiatek, subliniind că testarea de către sportiv a suplimentelor alimentare sau medicamentelor folosite duce doar la „minimizarea riscului”.

Iga Swiatek (23 de ani, numărul 2 mondial) este aproape să ispășească perioada de o lună de suspendare – se încheie pe 4 decembrie – după ce a fost depistată pozitiv la trimetazidină pe 12 august, în timpul turneului WTA 1000 de la Cincinnati.

Toate detaliile cazului s-au făcut publice pe 28 noiembrie, când s-a aflat și cum a decurs întreg procesul de la prevalarea probei și până la anunțarea sancțiunii. Swiatek a prezentat dovezi care au fost acceptate că a fost vorba o contaminare a unui medicament, Melatonina LEK-AM 1 mg, pe care l-a luat pentru a-și regla problemele de somn legate de schimbarea fusului orar.

Wim Fissette, prima reacție după cazul Iga Swiatek: „Am fost sigur că este nevinovată” » Tehnicianul belgian a comparat-o cu Simona Halep
WTA
Wim Fissette, prima reacție după cazul Iga Swiatek: „Am fost sigur că este nevinovată” » Tehnicianul belgian a comparat-o cu Simona Halep

Întregul caz a stârnit și încă provoacă reacții, explicații, opinii. Directorul Agenției Poloneze Anti-Doping, Michal Rynkowski, și-a expus punctul de vedere într-un interviu pentru Super Express.

„Putea primi chiar și patru ani de suspendare”

Oficialul a început prin a sublinia că fostul lider WTA putea primi „chiar și patru ani de suspendare. Trimetazidina este o substanță interzisă, foarte asemănătoare cu meldonium, care este folosită destul de frecvent dincolo de granița noastră estică. Pe de altă parte, Iga Swiatek a arătat că substanța a intrat în corpul ei într-un produs contaminat, iar atunci sancțiunile posibile variază de la o mustrare la doi ani”.

A fost întrebat de ce, deși sancțiunea este una blândă, nu s-a vorbit în raportul final al ITIA (Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului) de o nevinovăție totală.

„Gradul de vinovăție aici a fost foarte scăzut și ar trebui considerat în categoria neglijenței. De aici și sancțiunea de o lună. Pe de altă parte, s-a întâmplat, ca în cazul lui Jannik Sinner, să se constate o lipsă totală de vinovăție”, a indicat Rynkowski.

Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că pentru Iga Swiatek această sancțiune este benefică, deoarece este aproape cea mai mică dintre cele care ar putea fi aplicate în cazul acestei substanțe. S-a considerat că sportiva a făcut credibile scenariile privind modul în care a utilizat preparatul contaminat, care nu avea pe etichetă substanța menționată anterior”, a mai spus directorul Agenției Anti-Doping.

„Este o abordare ca și cum am funcționa într-o lume ideală”

Ce spune directorul Agenției Poloneze Anti-Doping în cazul Iga Swiatek: „Testarea depinde foarte mult și de laborator”
Iga Swiatek Foto: Guliver/GettyImages

Reporterul a adus în discuție și aspectul obligației jucătoarei și a echipei sale de a verifica dacă nu cumva medicamentul ingerat este contaminat.

„Aceasta este o abordare ca și cum am funcționa într-o lume ideală. Dar nu este ideală”, au fost primele cuvinte din răspunsul oficialului polonez. „Suplimentele alimentare și medicamentele pot fi contaminate cu substanțe interzise și, desigur, este responsabilitatea sportivului și a echipei sale să prevină o astfel de situație, deși, în realitate, este vorba despre minimizarea riscului”, consideră el.

„Se putea face ceva mai mult în acest caz? Poate că da, dar testarea unui lot de medicamente nu garantează că al doilea lot al unui anumit produs nu va fi contaminat. Prin urmare, nu este situația în care testăm ceva o dată și apoi suntem siguri că este în regulă. În plus, depinde foarte mult și de laboratorul utilizat. S-ar putea ca sportivul să meargă chiar la un laborator comercial pentru a analiza medicamentul. Nu ar ieși nimic, dar mai târziu s-ar dovedi că există ceva acolo, deoarece nivelul de detecție este diferit”, a punctat el.

Cât de mult a avansat puterea de detectare a laboratoarelor

Un aspect reliefat și de un alt jurnalist polonez, Pawel Wilkowicz, care arăta într-un amplu text că „s-au ascuțit standardele de sensibilitate ale echipamentelor din laboratoarele anti-doping", care pot detecta concentrații „absurd de scăzute”.

0,05 ng/mla fost cantitatea de trimetazidină depistată în proba Igăi Swiatek

„Lumea laboratoarelor și a analizelor a avansat semnificativ. Acest lucru înseamnă că sunt detectate cantități foarte mici din aceste substanțe. Acest lucru cauzează ulterior probleme în interpretarea acestor rezultate pentru organizațiile anti-doping. Și, de asemenea, uneori o situație incomodă pentru sportivi”, a fost de acord Michal Rynkowski.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali l-a deconspirat pe Călin Georgescu: „Dacă nu le spun... eu trebuie să îmi repar acum greșeala”
Stiri extrasport
Gigi Becali l-a deconspirat pe Călin Georgescu: „Dacă nu le spun... eu trebuie să îmi repar acum greșeala”
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Altele
David Popovici, o nouă achiziție » În ce a investit campionul olimpic
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”
Tenis
Gabriela Ruse și Marta Kostyuk, ipostaze virale la Australian Open: „Îți mulțumesc, partenero! Hahahah!”

Forban reloaded » Steaua trage tare la munte, pe rit vechi: „Calcă pe urmele «viteziștilor»”. George Ogăraru dezvăluie: „E ceva fascinant pentru ei, sunt multe beneficii!”

Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează