Articol de Mitică Docan - Publicat joi, 06 iunie 2024 13:02 / Actualizat joi, 06 iunie 2024 13:34
Mirra Andreeva, 17 ani și loc 38 WTA, s-a calificat în semifinalele de la Roland Garros 2024 și pare un uragan în circuitul WTA. Cine este extrem de ambițioasa rusoaică?
- Cum arată cele două semifinale pe tabloul feminin de la Roland Garros: Mirra Andreeva - Jasmine Paolini, Iga Swiatek - Cori Gauff;
Anul trecut, a ajuns până în turul al 4-lea la Wimbledon, adică optimi, la prima ei participare pe iarbă! Venea după un tur 3 la Roland Garros. Acum, după ce a reușit să treacă și de Aryna Sabalenka, „bestia” care sperie tot circuitul WTA, Mirra Andreeva a ajuns în prima ei semifinală de Grand Slam, la Paris.
Mirra Andreeva, antrenată de Conchita Martinez: „Când văd un spațiu liber, dau acolo”
Rusoaica pare că se simte bine pe suprafețe diverse și e lacomă de succes, mai ales că a fost prezentă pe tabloul principal și la Australian Open și US Open.
Anul acesta, prima victimă importantă a fost Victoria Azarenka, bielorusa dublă campioană la Antipozi și fost număr 1 mondial.
Apoi, Mirra a trecut peste favorita locală, franțuzoaica Varvara Gracheva, și s-a pregătit de marea înfruntare din sferturi cu Sabalenka, bielorusa cu 11 victorii consecutive de Grand Slam. A executat-o în 3 seturi, pe Philippe-Chatrier, scor 6-7 6-4 6-4. Urmează o încleștare cu Jasmine Paolini, italianca de 28 de ani și loc 15 WTA.
La doar 17 ani și 37 de zile, Andreeva a este cea mai tânără semifinalistă de Grand Slam la simplu feminin de la Martina Hingis, care reușise asta în 1997.
Are 1.75 metri de ambiție pură, abordează chirurgical punctele, cu o minte limpede, și impresionează prin stilul ei ultra-agresiv de joc.
Odată cu Roland Garros, este antrenată de Conchita Martinez, fost număr 2 mondial și fosta antrenoare a Karolinei Pliskova și Garbine Muguruza, dublă câștigătoare de Grand Slam. „Nu am un plan. Dacă văd un spațiu, lovesc acolo. Conchita îmi oferă un mare sprijin. Să o am lângă mine este un avantaj uimitor pentru mine”.
3 victoriiîmpotriva jucătoarelor de top 10 WTA are Mirra: Ons Jabeur (Australian Open 2024), Marketa Vondrousova (Madrid 2024) și Aryna Sabalenka (Roland Garros 2024)
Mirra Andreeva, „lacomă” de rezultate astronomice
Născută în aprilie 2007, Andreeva spune că a fost dusă la tenis încă de la o vârstă fragedă de mama ei. Rusoaica are o soră mai mare, care este și ea jucătoare profesionistă de tenis, Erika Andreeva, informează The Independent.
„Într-un fel, nu eu am ales acest sport. Mama a făcut-o. Sunt foarte fericită că a ales acest sport pentru că simt că aparțin cu adevărat acestui sport". Andreeva a făcut salturi mari și rapide în circuitul junioarelor, ajungând până în finala de Australian Open, în 2022, unde a fost învinsă de o compatrioată, Alina Korneeva.
„Sincer, după ce am pierdut finala, am fost devastată. Nu m-am gândit la nimic altceva. Timp de o săptămână am rejucat meciul în capul meu și mă gândeam: ar fi trebuit să schimb asta, ar fi trebuit să schimb asta, ar fi trebuit să schimb asta. Am decis să merg mai departe. Nu este cea mai dureroasă pierdere din viața mea. Voi avea, sunt sigur, o mulțime de meciuri în care voi juca foarte ofensiv, mă voi desprinde la scor, după care voi pierde. Așa e în tenis”, a explicat Andreeva.
Andreeva, care nu prinde top 300 WTA, a urcat în top 100 în 2023. Foarte încrezătoare, a arătat că gândește pe termen lung.
A explicat presei că visul ei în tenis este să „câștige 25 de titluri de Grand Slam”, inspirată fiind de cele 24 de Grand Slamuri pe care și le-a trecut Novak Djokovic în palmares, pe tabloul masculin. Cele 25 de trofee la care visează Andreeva ar face-o cea mai titrată jucătoare de tenis din istorie, egala marei Margaret Court.
Anul acesta, a intrat și în top 50 WTA, fix înainte de Australian Open. A măturat-o la Antipozi pe Ons Jabeur, pe Rod Laver Arena, scor 6-0 6-2 în doar 54 de minute. A fost „cel mai bun meci” din cariera ei. „A fost unul dintre visele mele să joc împotriva ei, pentru că îmi place foarte mult felul în care joacă, sunt inspirată de jocul ei”.
6 turnee ITFare Mirra în palmares