Articol de Luminița Paul - Publicat miercuri, 21 august 2024 13:48 / Actualizat miercuri, 21 august 2024 14:15
Jannik Sinner (23 de ani), liderul ATP, a avut două teste doping pozitive la clostebol, un agent anabolizant inclus pe lista substanțelor interzise a Agenției Mondiale Anti-Doping. Clostebolul a fost folosit masiv în anii 1970-1980 în Germania de Est, iar acum mai este comercializat în farmacii în puține țări, între care și Italia, de unde provin jumătate din cazurile de dopaj.
Clostebolul, substanța la care a testat pozitiv Jannik Sinner, liderul ATP, a furnizat un val de cazuri în sportul italian în ultimii ani, se arată într-o amplă anchetă realizată de jurnalistul Edmund Wilson pe contul său Honest Sport de pe o platformă cu subscripție.
Nu mai puțin de 38 de sportivi au fost descoperiți între 2019 și 2023 cu această substanță, una care se fabrică însă într-o proporție foarte mică de companiile farmaceutice, în formă injectabilă sau de comprimate orale. Între aceștia, fotbaliști din Serie A, jucători de tenis, dar și din alte discipline.
Toți s-au văzut în situația de a explica modul în care clostebolul, un agent anabolizant, a ajuns în corpul lor. Unii au izbutit, alții nu. Investigația Honest Sport relevă însă faptul că aceste cazuri au apărut în cercuri restrânse de sportivi, iar unii experți antidoping exprimă îngrijorare în legătură cu utilizarea substanței sub formă de cremă de către sportivii italieni, în scopul de a obține un avantaj față de ceilalți competitori.
Fotbalul a furnizat primul caz în Italia
Primul caz cunoscut în Italia este al unui fotbalist, Fabio Lucioni, care a primit un an de suspendare în 2018 din partea agenției antidoping naționale. Acesta a fost căpitan al echipei Benevento Calcio într-o perioadă de succes a clubului, când a promovat din Serie C până în Serie A și la care a activat între 2014 și 2018.
Lucioni, care din 2023 joacă la Palermo, a fost prins după numai trei meciuri în Serie A, iar tribunalul italian a acceptat scuza că nu a trișat în mod conștient. Medicul clubului, Walter Giorgione, a fost suspendat însă pe 4 ani, el tratând o tăietură a jucătorului cu un spray din trusa personală, nu cea a clubului.
Acela a fost începutul. La momentul respectiv a stârnit oarecare vâlvă, apoi s-a stins, însă numărul de cazuri a crescut de-a lungul și de-a latul Italiei, implicând jucători de tenis, baschetbaliști și alți sportivi.
La 4 ani după „cazul Lucioni”, a venit rândul a doi jucători de tenis aflați în perioada junioratului – aveau 17 ani la momentul respectiv – să testeze pozitiv la clostebol într-un interval de 3 luni. Matilde Paoletti se pregătea în 2021 la Centrul Olimpic din Formia pe atunci, iar Mariano Tammaro, junior de top, se antrena sub supravegherea antrenorului echipei naționale.
Explicațiile date: Paoletti s-a jucat cu cățelul ei căruia îi fusese administrat clostebol sub formă de spray pentru a trata o rană, iar Tammaro a fost tratat de tatăl lui cu același spray pentru o zgârietură pe genunchi.
Cazuri în baschet, volei și yachting
Trecând la baschet, o situație asemănătoare cu Riccardo Moraschini de la Olimpia Milano. Prietena acestuia s-a tăiat la deget în timp ce gătea, s-a tratat cu clostebol spray, iar când a intrat în contact cu iubitul ei, substanța interzisă a ajuns în sistemul acestuia. Cu doi ani înainte, un alt jucător al clubului de succes în Italia, Christian Burns, fusese găsit pozitiv la aceeași substanță.
Înainte de Jocurile Olimpice de la Rio 2016, doi sportivi calificați pentru a reprezenta Italia, voleibalista Viktoria Orsi Toth și Robero Caputo, concurent la yachting, au testat pozitiv în urma unor controale inopinate și au fost suspendați
Clostebolul și asemănarea cu Meldoniumul
Ancheta lui Edmund Wilson relevă un element statistic interesant: conform Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA), jumătate dintre cazurile de dopaj cu clostebol provin din Italia. Iar una dintre explicații este că Italia este una dintre puținele țări în care clostebolul încă se comercializează în farmacii, și fără prescripție medicală.
Este o situație care ne duce înapoi în timp, în anii 2015-2016, atunci când s-au înregistrat numeroase cazuri pozitive la Meldonium, cel mai răsunător fiind cel al fostul lider WTA Maria Sharapova. Și atunci, mare parte dintre testele incriminatoare veneau din Rusia și țările din apropiere, cele din Europa de Est. Pentru că Meldoniumul era disponibil acolo, nu și în alte zone ale lumii.
Clostebolul a fost folosit însă pe scară mult mai largă în anii 1970-1980, cei ai dopajului sălbatic, în special cu steroizi anabolizanți, un aspect revelat mulți ani mai târziu și care îl implica pe medicul Armin Klumper, care a lucrat pentru cluburile VfB Stuttgart și SC Freiburg.
Pe atunci se vindea în Italia sub numele de Megagrisevit-Mono, sub formă injectabilă. Fabricat inițial în Republica Democrată Germană, a devenit în timp mult mai puțin disponibil. Acum se găsește însă în farmacii în Italia ca Trofodermin, cremă, un tub costând în jur de 12 euro. Este utilizat pentru tratarea diferitelor leziuni cutanate: zgârieturi, arsuri, leziuni, infecții ale pielii.
Dacă doar aplici unguentul respectiv cuiva, riști să testezi pozitiv. Oameni de știință din Roma, arată Honest Sport, au făcut un experiment în 2020 și au publicat o concluzie cu titlul: „Depistarea clostebolului în sport: doping accidental?”. Au reușit să detecteze substanța în urina unei persoane care doar aplicase Trofordermin altcuiva.
Crema este vândută într-un ambalaj care este inscripționat cu avertismentul că produsul conține un agent dopant. De aceea este greu de înțeles de ce unii sportivi sau apropiați ai lor continuă să ignore acest aspect.
De ce ignoră sportivii avertismentul de pe ambalaj?
Un caz celebru este cel al schioarei de fond norvegiene Therese Johaug, care și-a motivat testul pozitiv din septembrie 2016 la steroidul respectiv prin aplicarea de Trofodermin pentru tratarea unei arsuri solare pe când se antrena în Italia. Tribunalul independent i-a acceptat scuza că nu a observat avertismentul de pe ambalaj.
I s-a permis să revină în competiții, iar la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022 a cucerit trei medalii de aur.
Persoane avizate din lumea antidoping sunt îngrijorate însă de o altă latură a cazurilor de dopaj cu clostebol: aceea că Trofoderminul este o variantă la testosteron mai ieftină, mai ușor de obținut decât gelurile cu steroizi folosite de sportivii care trișează, arată Edmund Wilson în investigația sa.
„Rămâne de văzut ce vor face autoritățile anti-doping, cât de serios vor să ancheteze problema din Italia a unei substanțe care cu ani în urmă făcea parte din programele de doping de stat din cele două Germanii”, își încheie el amplul material. Iar cazul lui Jannik Sinner poate fi un declanșator, având în vedere statura sportivă a liderului ATP.
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”