Articol de Remus Dinu, Andrei Furnigă (video) - Publicat duminica, 31 decembrie 2023 13:38 / Actualizat luni, 01 ianuarie 2024 15:14
GSP.ro a publicat în aprilie un tutorial al pașilor necesari pentru a deveni antrenor de tenis cu acte în regulă în România, un tărâm nu foarte cunoscut publicului larg ♦ Bucureșteanca Ana Maria Gavrilovici, fostă jucătoare, a detaliat, din experiența personală, cum poți ajunge instructor și care ar fi beneficiile și obstacolele întregului proces ♦ Tânăra de 25 de ani, care de trei luni oferă lecții de tenis în Dubai, ne-a povestit cum decurge viața unui român plecat în Emirate să-i învețe sport pe influenceri și miliardari.
„Ana The Coach”, supranumele pe care aceasta și l-a construit în social-media, profesează începând din octombrie în locul unde orice orice pasionat de tenis și-ar dori să bată mingea măcar o dată în viață. Printre peisajele postmoderniste din Dubai, bucata de pământ unde timpul trece altfel, soarele-i mai fierbinte, iar grijile-s mai puține.
Deloc de omis, o locație mereu ofertantă pentru sportivi, atrași de clima prietenoasă și condițiile de antrenament peste care dau în orice perioadă a anului.
Capitolul I: Adaptarea și chimia cu noua realitate
Cum s-a adaptat Ana Gavrilovici la noua viață, care-s cerințele și de ce susține că „Dubai nu-i pentru oricine?” Tânăra a povestit cu lux de amănunte realitatea peste care a dat în Emirate.
„Cred că prima lună a fost ceva mai dificilă, din a doua lună am început să mă acomodez foarte bine, iar lucrurile au mers mult mai bine decât mă așteptam. De acum încolo, mă aștept să fie, evident, din ce în ce mai bine.
Cred că Dubaiul nu este pentru oricine pe partea de tenis. Avem români care au încercat să se mute acolo și nu au reușit, dar, per total, sunt extrem de entuziasmată și mândră de această schimbare. Consider că a fost un pas foarte bun pentru cariera mea și pentru viața mea, în general”.
Revine apoi asupra ideii principale și explică de ce le-ar recomanda si de ce nu le-ar recomanda foștilor colegi din țară să dea curs unei cariere de antrenor în Dubai:
„Cred că nu oricine este făcut pentru Dubai. Nu este ușor. Depinde foarte mult dacă ai familie, copii... Dacă trebuie să te muți cu toată familia acolo, cred că e ceva mai dificil. Nu aș recomanda.
Dar unui antrenor tânăr, la început de drum, i-aș recomanda. Merită și din punct de vedere al experienței. Sunt alte condiții, sunt alți oameni, vezi foarte des toți jucătorii care vin să-și facă pre-season-ul acolo... Chiar e minunat. Și le recomand celor care sunt fani căldură”.
„Trebuie să vii cu un adevărat plus de valoare, clienții sunt diferiți”
Unde a trebuit să pluseze pentru a-și ușura existența și a produce o impresie cât mai puternică încă din primele luni? Tânăra dezvoltă:
„Cred că trebuie să reziști, să vii cu un adevărat plus de valoare, mai ales acolo, unde oamenii au facilități extraordinare. În general, cei de acolo au parte de condiții foarte bune... Toate serviciile sunt la un alt nivel și trebuie să te încadrezi, de la atitudine până la ce oferi tu ca antrenor, informații, limbă, tot.
Tot ce poți aduce acolo contează foarte mult. Dacă vrei, pur și simplu, să fii antrenor la un nivel mai basic (n.r - obișnuit), să mergi acolo și să-ți faci treaba... S-ar putea să nu prinzi foarte mult. Dar trebuie să fii extrem de implicat, să le arăți că ai ce să le oferi, iar atunci clienții vor veni. Sunt alt gen de clienți, fiindcă cei de acolo au o situație financiară foarte bună și au niște așteptări.
Sunt niște clienți un pic mai dificili. Cred că sunt foarte mulți oameni cu o situație financiară extraordinar de bună. Dar sunt oameni normali, chiar dacă sunt ownerii unor agenții foarte mari sau unor companii. Sunt oameni importanți”.
Antrenez și copilași acolo, am antrenat și la nivel de performanță, în aceste trei luni chiar am trecut prin absolut orice nivel, orice vârstă. Chiar mi-aș dori să antrenez mai mulți copii, pentru că, în general, am mulți adulți. Lucrând foarte mult pe partea de hoteluri, lucrez mult cu oaspeții acelor hoteluri. Aș vrea să lucrez în continuare și cu copiii, să am o satisfacție, să văd cum creștem împreună. Este frumos, sunt extrem de mulțumită.
- Ana Maria Gavrilovici, instructor tenis
Capitolul II. Banii vin, banii pleacă: „Există niște cheltuieli de început destul de mari”
Discuția despre avantajele financiare, în comparație cu România, generează un discurs chibzuit din partea tinerei antrenoare. Care a știut de la bun început că, cel puțin pentru un beginner, să oferi lecții de tenis în Dubai nu înseamnă neapărat o viață bine mersi pe un munte de bani.
„La început este mai greu. Trebuie să știi, când te duci acolo, că există niște cheltuieli de început destul de mari. Pe termen lung, cu siguranță că merită, în ciuda faptului că este un oraș destul de scump.
În acest moment, și piața imobiliară de acolo este destul de sus. Nu știu ce se va întâmpla în continuare, sperăm că va scădea un pic.
Dar dacă ești ambițios și-ți dorești să muncești, cred că poți s-o duci foarte bine acolo. Avantajul e că ai foarte multe oportunități”.
Cât despre o revenire în România în viitorul apropiat, ea nu exclude total ipoteza:
„Momentan, nu mă gândesc la întoarcere. Dar nici nu știu să zic dacă voi rămâne pentru tot restul vieții în Dubai. Tind să cred că nu. Momentan, îmi doresc să mă dezvolt acolo și să meargă lucrurile foarte bine, dar pe termen foarte lung nu știu.
M-aș întoarce în România cu drag, sunt foarte recunoscătoare pentru tot ce am făcut aici (n.r - în Bucureștiul natal) și mi-aș dori în continuare să fac lucruri și în țară, nu doar acolo”.
Capitolul III. Adoptată de Dubai: „Nu există preconcepții, oamenii sunt foarte deschiși”
„Acolo” înseamnă, în traducere liberă, Dubai, locul care a adoptat-o pe antrenoare. Ana se declară îndrăgostită de noul său oraș de domiciliu și spune că localnicii o tratează ireproșabil.
„Totul a fost foarte bine. Nu am avut niciun fel de problemă. Acolo (n.r - la academia unde lucrează) e foarte bine pentru că suntem foarte diversificați, de peste tot din lume. Nu sunt oameni care au anumite preconcepții, să judece după religie sau după țara din care vii.
Sunt foarte deschiși, iar majoritatea mă întreabă: «Cum este acolo? Îmi recomanzi să vizităm România?» Sunt niște oameni foarte plimbați și deschiși la minte, nu am avut niciun fel de problemă.
Colegii mei sunt foarte drăguți, e foarte frumos să stau printre diverși antrenori, antrenori spanioli, englezi, argentinieni, irlandezi, egipteni, nigerieni, filipinezi, sârbi, armeni. Fiecare are altă școală, lucrează altfel, mi se pare că pot învăța câte ceva de le fiecare”.
Îmi place foarte mult că zona în care lucrez e o zonă foarte curată. Orașul e foarte sigur, foarte curat. Condițiile sunt foarte bune, de la vestiare până la terenuri. Nu a fost ceva care să mă șocheze, am știut de dinainte foarte multe lucruri, venisem în vacanță aici și am văzut locurile în care urma să lucrez, așa că nu a fost niciun șoc.
- Ana Maria Gavrilovici, instructor tenis
Ponturi pentru românii care vor să-și facă vacanța în Dubai: „Să aibă grijă la perioada în care vin, în primul rând”
Până să dezvăluie cum au decurs întâlnirile cu Novak Djokovic, Aryna Sabalenka sau Badosa, peste care a dat chiar în interiorul academiei în care-și derulează activitatea, Ana Gavrilovici a acceptat să le dea câteva ponturi celor care plănuiesc să-și facă următoarea vacanță în Dubai:
„Să vină să-și ia cazare la un hotel de pe Palm (n.r - una dintre insulele artificiale din Dubai), ca să se antreneze cu mine (râde). Apropo, am auzit destul de mulți români în zona în care lucrez eu…
O zonă must (n.r - obligatorie) e cea cu Burj Khalifa. Ceva ce mi-a plăcut foarte mult a fost Global Village, este foarte frumos. Sunt multe activități, poți merge în deșert, sunt foarte multe restaurante care oferă o experiență inedită.
Sunt cu siguranță lucruri de făcut în Dubai, doar să aibă grijă la perioada în care vin, pentru că nu este de venit oricând. Cam asta este perioada cea mai bună (n.r - actuala perioadă a anului)”.
Capitolul IV. Interacțiunea cu Djokovic a fascinat-o de-a dreptul
Poate apogeul șederii ei în Emirate s-a consumat cu puțin înainte de Crăciun, când bucureșteanca a dat nas în nas cu starurile venite în Dubai pentru a se antrena în pre-sezon. Printre ei, Aryna Sabalenka, Paula Badosa și Novak Djokovic însuși!
Și ce interacțiune ar fi mai prețioasă decât cea derulată cu cel mai titrat jucător al tururor timpurilor? Ana Gavrilovici a petrecut câteva zile observându-l la lucru pe jucătorul, respectiv omul Novak Djokovic. Ce impresii i-a lăsat Nole?
„Djokovic a venit cu un vibe mult mai bun, deși în timpul antreamentelor nu-i lipsea focusul. Se juca mult cu echipa volei pe plajă, făceau pregătire fizică pe nisip. M-a rugat să le fac poze, să-i filmeze la antrenamente.
Mi s-a părut mai uman decât fetele, era mult mai sociabil. Chiar a chemat un copil de la noi din academie, l-a invitat să joace cu el, i-a dat diferite [accesorii], șapcă, manșete. Mi s-a părut foarte drăguț cu toată lumea.
A fost foarte relaxat acolo, au venit și copiii la el la antrenament, era o atmosferă foarte drăguță. Era o echipă foarte mare, se distrau destul de mult, dansau pe teren”.
„Imediat cum i se părea că-l doare ceva, chema medicul”
„Mi s-a părut fascinant cât de repede avea grijă de fiecare durere pe care o simțea. Imediat cum i se părea că-l doare ceva, își chema medicul, iar acolo, pe teren, în timpul antreamentului, încerca să rezolve acea problemă.
Și mi s-a părut fascinant că toată săptămâna a avut antrenamente normale, cu «raliuri», cu pregătire fizică pe teren. Era în cote normale, dar, când a început să joace puncte, a fost monstruos! A fost altceva! A jucat puncte incredibile, să nu-l recunosc. Mi s-a părut că brusc își crescuse nivelul cu 30% față de antrenamente. Juca incredibil de bine, se mișca incredibil de bine. Pe puncte era altceva! “
Djokovic s-a antrenat cu juniori, a bătut mingea toată săptămâna cu un băiat de pe locul 300 ATP, ceea ce mi s-a părut foarte drăguț. Era foarte dispus să-i dea sfaturi, foate des vorbea cu el, îl sfătuia la ce mai poate să lucreze. Mi s-a părut interesant.
- Ana Maria Gavrilovici, instructor tenis
„Sabalenka stătea extrem de mult peste program”
Românca a petrecut ceva timp și în compania Arynei Sabalenka, nimeni alta decât campioana en titre de la Australian Open. Ce-a observat în obiceiurile bielorusei?
„Este extraordinar să stai printre jucători, am văzut programul lor de antrenament. Sabalenka a stat trei săptămâni, a fost prima care a venit acolo și s-a antrenat. Este incredibil să le vezi echipele, să vezi cât de mari sunt, cât de mulți oameni au în spate.
Ea a avut mai multe invitate acolo la teren, Badosa a fost de două ori, cred că a fost și Sorana Cîrstea o dată. Sabalenka mi s-a părut extrem de focusată, stătea extrem de mult peste program. Avea rezervate trei ore și stătea și mai mult de atât câteodată. Făcea câte două antrenamente pe zi.
Juca foarte bine. Era mult mai motivată față de Paula, care era în vizită. Împreună aveau un vibe foarte bun, se vedea că sunt prietene.
Aryna stătea foarte mult pe serviciu, am avut ocazia să și vorbesc cu unul dintre antrenorii ei. Îmi spunea că vrea să lucreze mult la lovitura de dreapta a ei, să bage un pic de efect, că joacă mult prea plat, din punctul lui de vedere. A fost foarte interesant ca experiență. Mi-a plăcut că am văzut focusul extrem de mare la ea”.
Eu antrenez la hotelul la care au stat jucătorii. Un detaliu foarte interesant, care mi-a plăcut mult, e că terenurile aveau o anumită suprafață, erau verzi. Cei de la hotel, care e unul dintre cele mai luxoase din lume, au aflat că jucătorii vor veni acolo și au schimbat suprafața terenurilor în așa fel încât să fie cât mai similare cu suprafața din Australia.
- Ana Maria Gavrilovici, instructor tenis
Vezi și:
După 8 luni de pauză, Emma Răducanu revine pe teren și va debuta în noul an contra Gabrielei Ruse