SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

Confesiunea unei foste jucătoare de Top 10: „M-am săturat să trăiesc într-o lume în care valoarea mea este măsurată în funcție de rezultatele de săptămâna trecută, de clasament sau de erorile neforțate”

caroline Garcia a urcat cel mai sus în turneele de Mare Șlem la simplu până în faza semifinalelor FOTO Imago
caroline Garcia a urcat cel mai sus în turneele de Mare Șlem la simplu până în faza semifinalelor FOTO Imago

Articol de - Publicat vineri, 27 septembrie 2024, 20:56 / Actualizat vineri, 27 septembrie 2024 21:09

Caroline Garcia (30 de ani și 36 WTA), fost număr 4 WTA, a decis să-și încheie sezonul 2024. „Sunt epuizată de anxietate, de atacurile de panică, de lacrimile vărsate înaintea meciurilor”.

Caroline Garcia nu a avut un 2024 cum și-ar fi dorit, a jucat puțin, totalizând 33 de meciuri dintre care 17 victorii și 16 insuccese. Ultimul turneu jucat a fost cel de la Guadalajara, la începutul lunii, unde a pierdut în semifinale.

După câteva săptămâni de reflectat, franțuzoaica a ajuns la concluzie că a venit momentul să pună punct sezonului. „Nu a fost o decizie ușoară, pentru că, în tenis, fiecare săptămână de pauză este ca și cum ai rămâne în urmă - pierzi puncte în clasament și «ratezi» oportunități. Dar știu că este decizia corectă să revin mai puternică în 2025 și să lupt din nou pentru momente importante”, a scris Garcia într-o scrisoare lungă pentru fanii săi.

Ea a argumentat punct cu punct ce a dus-o la această decizie.

  • Din punct de vedere fizic, mi-am forțat umărul la limită, încercând să mă recuperez în timp ce continuam să joc, și pur și simplu nu funcționează. Am nevoie de mai mult timp pentru a mă vindeca.
  • Mintal, am nevoie de o pauză. Trebuie să mă îndepărtez de rutina constantă a tenisului, să iau o vacanță adevărată, să mă reconectez cu familia și cu cei dragi și să-mi permit să respir fără presiunea performanței.

Caroline Garcia: „În unele zile cred. În altele, nu sunt atât de sigură”

Apoi a continuat: „Anul acesta, starea mea de spirit a fost toxică. Am pierdut plăcerea de a fi jucătoare de tenis și am devenit obsedată de clasamente și victorii. Rezultatele mele nu s-au ridicat la înălțimea obiectivelor pe care mi le propusesem sau a așteptărilor pe care le aveam. Munca, sacrificiile, durerea - totul părea la fel ca înainte, dar rezultatele nu erau acolo, iar eu nu eram capabilă să joc la nivelul de care știu că sunt capabilă. Este greu de acceptat”.

Garcia a analizat și în ansamblu cariera sa: „Am 30 de ani și am avut o carieră incredibilă - am câștigat turnee de 1000 de puncte, finale WTA, Grand Slam-uri la dublu, am ajuns numărul 4 mondial. Dar în mintea mea, sunt încă blocată în ceea ce nu am realizat. Nu am ajuns niciodată numărul 1, nu am câștigat niciodată un trofeu de Mare Șlem la simplu, nu am ajuns niciodată pe podiumul olimpic. Am fost inconstantă, incapabilă să rămân în top 10 un an întreg”.

2 trofee de Mare Șlema cucerit Caroline Garcia la dublu, ambele la Roland Garros

Franțuzoaica și-a dezvăluit și una dintre întrebările care o macină „Încă mai cred că pot face aceste lucruri? În unele zile cred. În altele, nu sunt atât de sigură. Nu știu dacă pot continua să mă străduiesc la fel ca înainte”.

„Pentru prea mult timp, am lăsat tenisul să mă consume”

Iar chinul prin care trece a prins și mai mult contur prin în următoarele rânduri:

Sunt epuizată de anxietate, de atacurile de panică, de lacrimile vărsate înainte de meciuri. M-am săturat să pierd timpul petrecut cu familia și să nu am niciodată un loc pe care să-l pot numi cu adevărat acasă. M-am săturat să trăiesc într-o lume în care valoarea mea este măsurată în funcție de rezultatele de săptămâna trecută, de clasamentul meu sau de erorile mele neforțate. Pentru prea mult timp, am lăsat tenisul să mă consume, suferind în urma fiecărui rezultat. Dar eu sunt mai mult decât atât, sunt mai mult decât rezultatele mele la tenis. Sunt o femeie cu valori, talente, pasiuni, defecte și puncte forte. Nu sunt perfectă, dar fac tot ce-mi stă în putință

- Caroline Garcia

Ea a adăugat: „Mi-ar plăcea să fie ușor să mă schimb, să cresc, să adopt o nouă stare de spirit. Mi-ar plăcea să pot intra pe teren, să joc liber, să zâmbesc și să dau cele mai bune lovituri sub presiune. Dar, așa cum spune prietena mea Alizé Cornet, adevărata schimbare necesită timp. Nu poți schimba ani de condiționare peste noapte. În ultima vreme, m-am simțit copleșită pe circuit - presiunea de a performa, ochii care îți urmăresc fiecare mișcare. M-am luptat cu anxietatea, m-am izolat de ceilalți, m-am simțit prinsă pe teren. Victoria nu mai aducea satisfacție; aducea doar ușurarea că s-a terminat”.

Câștigătoarea a unsprezece trofee la simplu a lăsat totuși o ușă deschisă tenisului:

Totuși, în ciuda tuturor acestor lucruri, iubesc tenisul. Mi-a oferit atât de multe lecții, experiențe, oameni incredibili (precum logodnicul meu) și emoții de neuitat. Tenisul m-a făcut ceea ce sunt. Așa că am ales să mă retrag pentru moment. Îmi iau câteva săptămâni libere pentru a-mi reîncărca bateriile, apoi voi începe să mă pregătesc pentru 2025 - să mă pregătesc fizic, mintal și tactic. Când voi părăsi tenisul, vreau să mă pot uita în urmă și să spun că mi-a plăcut aventura, că sunt mândră de mine și că am dat totul. Și, în final, voi fi câștigat câteva lucruri foarte frumoase de-a lungul timpului

- Caroline Garcia

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Simona Halep la 33 de ani » Cu cine și-a petrecut sportiva ziua de naștere
Tenis
Simona Halep la 33 de ani » Cu cine și-a petrecut sportiva ziua de naștere
Cu ce se ocupă acum Anita Gorbicz, legenda handbalului din Ungaria » Tocmai a fost confirmată pe poziție
Handbal
Cu ce se ocupă acum Anita Gorbicz, legenda handbalului din Ungaria » Tocmai a fost confirmată pe poziție
„Nu mă mai uit la meciurile lui!” » Antrenorul care l-a descoperit pe Ștefan Târnovanu, mărturie dureroasă, chiar după FCSB - RFS: „Dacă era un băiat cu bun simț ...”
Europa League
„Nu mă mai uit la meciurile lui!” » Antrenorul care l-a descoperit pe Ștefan Târnovanu, mărturie dureroasă, chiar după FCSB - RFS: „Dacă era un băiat cu bun simț ...”

„Nu mă mai uit la meciurile lui. Îi urez succes!” » Antrenorul care l-a descoperit pe Ștefan Târnovanu, mărturie dureroasă, chiar după FCSB - RFS

Gigi Becali, dezlănțuit după victoria FCSB! 3 jucători remarcați: „Nu doar că-i măresc contractul, îi iau și apartament!” + „Miculescu e jucător de luptă, o să joace cu PAOK”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează