Articol de Roxana Fleşeru - Publicat duminica, 05 iulie 2015 00:00
Ea a învins-o pe Krystina Pliskova cu 6-3, 7-5, salvînd cinci mingi de set al doilea. După US Open 2011, aceasta este a doua ”optime” de Mare Șlem din carieră.
Pentru Monica Niculescu lucrurile au venit greu în tenis. Cu un stil diferit pentru care a fost de multe ori criticată, ea a trebuit să nu plece urechea, să-şi urmeze instinctul şi să joace aşa cum știe ea. Fără a se conforma cerinţelor actuale. La 27 de ani, e pentru a doua oară în optimile de finală ale unui turneu de Mare Şlem, după US Open 2011 a venit Wimbledon 2015.
O calificare într-o zi cu cer senin la Londra. O calificare pe Terenul 18, acolo unde s-a jucat în 2010 meciul recordurilor dintre John Isner şi Nicolas Mahut. Unul cu o peluză oblică şi cu flori pe margini. O calificare venită împotriva Krystinei Plyskova, campioană la juniori pe iarba de la Wimbledon în 2010.
Pentru că nu se mai întîlniseră, cehoaica în vîrstă de 23 de ani şi de pe locul 134 WTA a fost surprinsă de Monica. Stîngace, blondă şi înaltă de 1,84. Kristyna şi-a găsit imediat fani în tribune. Acolo, unde a stat şi sora sa geamănă Karolina, numărul 11 mondial, eliminată încă din primul tur.
Fani împărțiți
Monica a fost cea care a pus prima minge în joc. A servit bine, a venit la fileu şi s-a folosit de atuurile sale, cu slice-uri adînci pentru a nu-i da ritm adversarei.
Fiecare lovitură a Pliskovei era însoţită de un "nice", de un "beautiful" din partea fanilor cehoaicei. Monica a fost aplaudată şi ea, dar doar atunci cînd lovtura fusese de o fineţe rară. A cîştigat multe puncte la fileu, ştiind că de pe linia de fund nu are nici o şansă cu Pliskova, mult mai puternică.
Echilibrul l-a rupt tot Monica, atunci cînd a reuşit să facă break la 4-3. Apoi a servit pentru set, pe care l-a încheiat cu 6-3.
Game-ul imens al meciului
În timp ce pe lîngă Terenul 1 treceau avioane, românca s-a distanţat la 2-0 în partea a doua. Chiar dacă a avut două şanse de 3-1, apoi s-a văzut egalată la 2. "Nimic nu faci. Nimic!", s-a certat ea. A făcut ceva, un alt break pentru a conduce cu 4-3, însă Pliskova a reuşit nişte retururi devastatoare şi a egalat din nou la 4.
Dramatismul avea să atingă cele mai mari cote în game-ul al zecelea, cînd au fost şapte egalităţi, cu Pliskova avînd cinci mingi de set. Românca a alergat, nu s-a panicat, s-a agăţat de fiecare minge şi a reuşit să scoată game-ul. Krystina a rămas acolo, cu gîndul la şansele ratatate, iar Monica a consfinţit break-ul cu un lob magnific: 6-5.
În timp ce cîţiva spectatori serveau prînzul din caserolele aduse de acasă, Monica începea cu o dublă greşeală, recuperată însă imediat. A concretizat prima posibilitate de a încheia meciul. 6-3, 7-5 şi parcă nu-i venea să creadă.
Krystina a părăsit terenul în lacrimi pe care le-a ascuns sub prosopul colorat. "A fost un meci urît, un tenis îngrozitor. A fost epuizant atît psihic, cît şi fizic. Ea nu loveşte puternic şi a trebuit eu să generez forţă", le-a spus Pliskova jurnaliştilor cehi. Însă e acesta e doar adevărul Krystinei. Adevărul Monicăi e că şi-a cîştigat şansa de mai juca un meci. Iarba londoneză zîmbește tot mai frumos.
127.000 de lire sterline și-a asigurat Monica Niculescu prin calificarea în ”optimile” de la Wimbledon
Urmează Bacsinszky
Monica Niculescu, 48 WTA, o va întîlni luni în optimile de finală pe Timea Bacsinszky, 15 WTA. Elveţianca, semifinalistă la Roland Garros anul acesta, a învins-o ieri pe Sabine Lisicki cu 6-3, 6-2. De vîrste apropiate, Timea şi Monica s-au întîlnit de cinci ori pînă acum, cu românca avînd avantaj de 4-1. Nici una dintre dispute nu s-a jucat însă pe iarbă. Ultima confruntare avînd loc în 2011, la Australian Open. De atunci, în viaţa elveţiencei care are tată român s-au întîmplat multe. A vrut să renunţe la tenis, dar pînă la urmă n-a făcut-o, iar acum are rezultate foarte bune.
A jucat şi la dublu
A stat pe teren 102 minute la simplu, însă nu i-a fost de ajuns. După o oră, românca a schimbat terenul 18 cu 8. Ea şi Olga Savciuk au fost învinse de Timea Babos şi Kristina Mladenovic cu 6-4, 6-4. Încă 78 de minute.
Măcar ”optimi” mereu
Anul acesta, la fiecare dintre turneele de Mare Șlem disputate sau aflate în desfășurare – Wimbledon adică, măcar o româncă a fost de fiecare dată în optimile de finală. Nici una nu a dublat însă performanța. La Australian Open, Irina Begu a atins în premieră această fază într-un concurs major, iar Simona Halep a avansat pînă în ”sferturi”. La Roland Garros, a venit rîndul Andreei Mitu să urce între primele 16, cu cea mai bună performanță a carierei. Acum, la Wimbledon, Monica Niculescu s-a calificat în turul 4, rezultat ce poate fi îmbunătățit.