SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN / DEZVĂLUIRI

Dezvăluirile fostului preparator fizic al lui Novak Djokovic: „Nu au fost doar inimioare și flori, știam când să-i spunem ceva, când să tăcem”

Novak Djokovic discutând cu cei din loja sa Foto: Imago +50   FOTO
Novak Djokovic discutând cu cei din loja sa Foto: Imago

Articol de - Publicat sambata, 31 august 2024 15:00 / Actualizat sambata, 31 august 2024 15:04

Novak Djokovic a ieșit din cursă la US Open în turul al treilea, învins de australianul Alexei Popyrin, recentul câștigător al Masters-ului Canadian, 6-4, 6-4, 2-6, 6-4  ♦ Marco Panichi (59 de ani), preparatorul fizic al lui Novak din 2017 până în primăvara lui 2024, a oferit detalii inedite despre colaborarea cu cel mai titrat jucător din istorie, rezumând însă totul prin „a fost un mare privilegiu să lucrez cu el”.

Au colaborat împreună 7 ani, dar pe 30 aprilie, în mod surprinzător pentru multă lume, Novak Djokovic a anunțat despărțirea de preparatorul fizic Marco Panichi. Italianul în vârstă de 59 de ani nu a intrat la momentul respectiv în măruntaiele separării de cel mai titrat jucător al tuturor timpurilor, mărginindu-se să explice cât de dificil a fost sezonul 2023 pentru Nole.

Zilele trecute însă, Panichi s-a destăinuit într-o conversație amplă pentru presa sârbă, inclusiv Sportal, revelând aspecte inedite ale colaborării cu Djokovic.

De când a închis capitolul „ND”, italianul și-a găsit un alt angajament, lucrând cu jucătorul chinez Juncheng Shang, cel care a avansat la ediția actuală a US Open-ului până în turul 3, fiind învins foarte greu, 6-7 (1), 3-6, 6-0, 6-3, 6-1, de finalistul din 2022, Casper Ruud, cap de serie 8.

Între timp, Djokovic a ieșit și el din cursă tot în turul al treilea, învins de australianul Alexei Popyrin, recentul câștigător al Masters-ului Canadian, 6-4, 6-4, 2-6, 6-4.

2017este cel mai recent an în care Novak Djokovic nu a cucerit niciun titlu de Grand Slam

Marco Panichi: „Lângă un jucător cu statura lui este mereu presiune”

Dublu campion al Italiei la săritura în lungime, Panichi are o diplomă în „Sport Coaching & Sport Psychology” la Universitatea NSU din Florida, el ajutând de-a lungul anilor sportivi precum Daniela Hantuchova, Fabio Fognini sau Philipp Kohlschreiber.

Piscul cel mai înalt l-a atins însă, fără îndoială, alături de Novak Djokovic. Chestiune pe care a evidențiat-o din primele momente ale confesiunii sale. „A fost o experiență incredibilă, o călătorie extraordinară. Am învățat mult în fiecare zi – cum să fiu și mai profesionist și mai implicat în ceea ce fac”, a detaliat el.

Cu sportivi precum Novak, se întâmplă multe lucruri dincolo de ceea ce se vede la suprafață, trebuie să fii pregătit mereu pentru schimbare de planuri în ultimul minut. Cel mai mare dar însă este relația grozavă cu o persoană deosebită”, a adăugat.

Întrebat despre nivelul de stres pe care l-a presupus cooperarea lor profesională, Panichi a admis imediat că „lângă un jucător cu statura lui este mereu presiune. Nu ai treabă doar cu el, ci cu toată organizație, un om ca el este o industrie. Apoi, un sportiv de elită împinge mereu să faci mai mult, mai mult”.

12 titluride Grand Slam din totalul său de 24 a cucerit Novak Djokovic în perioada colaborării cu Marco Panichi

Marco Panichi: „Noi știam că nu e ceva personal”

Dezvăluirile fostului preparator fizic al lui Novak Djokovic: „Nu au fost doar inimioare și flori, știam când să-i spunem ceva, când să tăcem”
Novak Djokovic și Marco Panichi în martie 2024, cu o lună înaintea încheierii colaborării Foto: Imago

În timpul partidelor, fostul lider ATP, eliminat anul acesta în turul al treilea la US Open, poate deveni dificil în dialogul cu loja sa, descărcându-și nervii asupra persoanelor apropiate. Și nu este singurul de-a lungul anilor care are sau a avut asemenea reacții. „Noi știam că nu e ceva personal, că are nevoie de așa ceva uneori pentru a ajunge la nivelul maxim.

Știam cum îi funcționează mintea – când să-i spunem ceva, când să tăcem. E genul de jucător care are nevoie când și când să se elibereze”, a dezvăluit Panichi.

Care a fost însă cel mai greu moment al colaborării lor? „Clipele în care presiunea crește, iar Novak devine o oală sub presiune din care curge apa, așa că trebuie să ridici repede capacul”, a spus italianul râzând. „Nu au fost doar inimioare și flori, desigur, însă, per total, un privilegiu de a lucra cu el”, a încheiat Panichi.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rapid obține un rezultat mare în Liga Campionilor la handbal feminin » Prestație remarcabilă în fața triplei câștigătoare a competiției
Handbal
Rapid obține un rezultat mare în Liga Campionilor la handbal feminin » Prestație remarcabilă în fața triplei câștigătoare a competiției
„Cea mai modernă bază sportivă din România” a primit undă verde! Va fi al doilea cel mai mare stadion din țară
Liga 3
„Cea mai modernă bază sportivă din România” a primit undă verde! Va fi al doilea cel mai mare stadion din țară
Moment de necrezut în Superliga! Gică Hagi l-a dat afară după doar o lună, jucătorul s-a întors la fosta echipă
Superliga
Moment de necrezut în Superliga! Gică Hagi l-a dat afară după doar o lună, jucătorul s-a întors la fosta echipă

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc


Comentarii (1)
Van_Basten
Van_Basten  •  31 August 2024, 15:40

Asta n-a lucrat cu Simona.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează