SPORTURI  »  TENIS  »  US OPEN

Dominic Thiem și-a luat un adio emoționant de la US Open, mulțumind publicului: „În acel an ciudat 2020, am avut parte de triumf fără voi în tribune”

Dominic Thiem Foto: Imago +30   FOTO
Dominic Thiem Foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 26 august 2024 23:47 / Actualizat luni, 26 august 2024 23:55

Austriacul Dominic Thiem (30 de ani, fost număr 3 mondial) a jucat ultimul său meci la US Open, urmând să se retragă din tenis la finalul acestui sezon. A pierdut, 4-6, 2-6, 2-6, în fața lui Ben Shelton, dar a avut parte de clipe frumoase pe terenul unde a triumfat în 2020, când a cucerit singurul său titlu major.

Ultimul US Open din cariera lui Dominic Thiem s-a terminat repede. Nu doar pentru că a pierdut în primul tur, în fața americanului Ben Shelton, favoritul 13, ci fiindcă au fost doar trei seturi. 6-4, 6-2, 6-2 în o oră și 50 de minute, cu câteva momente în care tenisul frumos, elegant, cu o estetică parcă demodată, dar la fel de seducătoare, al austriacului a ieșit în cercul de lumină.

Înfrângerea nu este o surpriză. Shelton, semifinalist anul trecut la New York, este un jucător care a crescut mult și în timp scurt, iar Thiem a arătat împăcat la final cu acest deznodământ anunțat.

Pentru el a fost important că a putut juca din nou pe uriașul teren Arthur Ashe, acolo unde în 2020 a trăit momentele cele mai importante ale vieții sale sportive, când a cucerit unicul titlu de Grand Slam din palmares.

S-a întâmplat pe o arenă goală, în plină pandemie de Covid-19, la capătul unui meci fantastic cu Alexander Zverev, cel care a condus cu 2-0 la seturi și a fost la două puncte de victorie în decisiv.

Dominic Thiem: „Ceva ce am ratat acum patru ani”

Sursă foto: Pete Staples/USTA
Sursă foto: Pete Staples/USTA
Sursă foto: Pete Staples/USTA
Sursă foto: Pete Staples/USTA
Sursă foto: Pete Staples/USTA
+25 FOTO

„Mulțumesc pentru sprijin, au trecut 10 ani de când am jucat pentru prima dată aici”, a spus Domi, intervievat pe teren în mod excepțional, în ciuda înfrângerii.

„Este un moment important pentru mine fiindcă aici am avut cel mai mare succes al carierei, chiar pe acest teren. În acel an ciudat 2020, în circumstanțe complet diferite, am avut parte de acel triumf fără voi în tribune.

Momente incredibile pentru mine, dar am fost și trist. Acum sunt fericit că am avut ocazia de a juca ultimul meci de la US Open al carierei pe acest teren și de a mai petrece ceva timp alături de voi, ceva ce am ratat acum patru ani”, a spus austriacul, fost număr 3 mondial, adresându-se spectatorilor din tribună, care l-au aplaudat cu căldură.

Anunțase în luna mai, într-un video postat pe Instagram, că acest sezon 2024 va fi ultimul din carieră. „Sunt niște motive în spate. Întâi, încheietura nu este așa cum ar trebui să fie și cum mi-aș dori. Al doilea motiv este ceea ce simt în interiorul meu. M-am gândit mult, de multă vreme, la această decizie și cred că retragerea la finalul sezonului este lucrul corect de făcut”, a transmis atunci Thiem.

Dominic Thiem: „Vreau, bineînțeles, să rămân în tenis, voi fi ocupat”

Cu câteva zile înainte de startul US Open, într-un scurt interviu pentru USTA, a evaluat situația actuală în termeni relaxați, cu un zâmbet pe buze. „Cred că pot să mă bucur mai mult decât în anii precedenți, cu mai puțină presiune și, știind că este ultimul an, voi încerca să scot ce e mai bun din fiecare secundă pe teren și în afara lui”, a spus Dominic.

Sunt mulțumit cu tot ceea ce mi-a oferit cariera, dar au fost și multe lucruri de care am fost privat. De aceea vreau să dau înapoi, mediului înconjurător, oamenilor. Am început deja unele proiecte ecologice și vreau, bineînțeles, să rămân în tenis”, a explicat el.

„Sper ca în viitor când voi merge la turnee să pot urmări și jucători de la academia noastră. Aceasta este ținta, este una înaltă, dar cu siguranță voi fi ocupat”, a conchis austriacul.

Cu 17 titluri ATP în carieră, Dominic Thiem a făcut parte din valul tinerilor care au încercat să-i măture, la figurat, de pe piedestal pe Big 3. Novak Djokovic, Rafael Nadal, Roger Federer, jucătorii care din 2005 încoace au lăsat foarte puține ocazii altor jucători să ajungă la trofeele majore.

Doar Andy Murray și Stan Wawrinka, trei de fiecare, Juan Martin del Potro, Marin Cilic și-au făcut loc între cei trei. Apoi, Thiem a disputat trei finale, două la Roland Garros, ambele pierdute la Nadal, și una la Australian Open, în fața lui Djokovic.

Dominic Thiem și-a luat un adio emoționant de la US Open, mulțumind publicului: „În acel an ciudat 2020, am avut parte de triumf fără voi în tribune”
Dominic Thiem și Rafael Nadal după finala de la Roland Garros 2018 Foto: Imago

Ocazia de neratat de la US Open 2020

La US Open 2020, sub restricții stricte, fără spectatori în tribună, cu Nadal și Federer absenți, Djokovic descalificat în „optimi” după ce lovise neintenționat o arbitră de linie cu mingea în zona gâtului, tabloul s-a deschis. Iar finala au jucat-o Dominic Thiem și Alexander Zverev.

„Am simțit dinainte de meci că ceva nu este cum trebuie”, a povestit austriacul pentru The Athletic într-un interviu video recent. „Nu intram în zonă, în curgere. Așa au trecut primele două seturi – prea tensionate, mulți nervi. Sascha juca foarte bine”, a continuat el.

„Presiunea era foarte mare. Mă gândeam la finalele mele precedente. Poate că era mai puțină presiune când îi întâlneai pe cei mai mari. La acel US Open, în acele circumstanțe, trebuia să câștig și a fost foarte dur”.

Dominic Thiem la US Open 2015 Foto: Imago
Dominic Thiem la US Open 2011 Foto: Imago
Dominic Thiem la US Open 2022 Foto: Imago
Dominic Thiem la US Open 2023 Foto: Imago
Dominic Thiem la US Open 2016 Foto: Imago
+3 FOTO

„Simțeam că fiecare finală de Grand Slam jucată poate fi ultima deoarece călătoria este dură”, a explicat Thiem. „Trebuie să bați jucători valoroși, să rămâi sănătos. Multe lucruri mici trebuie să se adune laolaltă. Atunci, cu Sascha, era acum ori niciodată”.

Până la urmă, a fost „acum”. Un titlu de Grand Slam care va împodobi mereu palmaresul lui Dominic Thiem. Iar în 2024, chiar și după o înfrângere, într-un adio emoționant, a putut simți afecțiunea publicului. Și respectul. De aceea a ieșit din scenă cu zâmbetul pe buze. Tenisul va fi în continuate acolo, iar Thiem va face parte din el. Doar că în alt rol.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Giovanni Becali, atac devastator împotriva lui Chivu și Chiricheș: „Doi trădători! Nepotul meu îl ducea acasă băut și praf și pilaf!”
Superliga
Giovanni Becali, atac devastator împotriva lui Chivu și Chiricheș: „Doi trădători! Nepotul meu îl ducea acasă băut și praf și pilaf!”
Darya, soția selecționerului Rusiei, implicată într-o controversă » Și-a mutat fiicele la școală într-o țară din UE: „Acum sunt acolo!”
Campionate
Darya, soția selecționerului Rusiei, implicată într-o controversă » Și-a mutat fiicele la școală într-o țară din UE: „Acum sunt acolo!”
A venit anunțul mult așteptat! FCSB pune la vânzare pachetele pentru meciurile din Europa League » Cum arată prețurile
Europa League
A venit anunțul mult așteptat! FCSB pune la vânzare pachetele pentru meciurile din Europa League » Cum arată prețurile

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

„N-o spun la modul emoțional!” » Gheorghe Tadici, pe șleau despre Cristina Neagu. A numit 5 capitole la care a excelat și a inclus-o într-un top internațional world-class: „De excepție de la «Mama Natură»”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează