Articol de Remus Dinu - Publicat luni, 14 septembrie 2020 03:30 / Actualizat luni, 14 septembrie 2020 12:21
Dominic Thiem (27 de ani, 3 ATP) e noul campion de la US Open! Austriacul l-a învins în finală pe Alexander Zverev (23 de ani, 7 ATP), după un meci de colecție, tranșat în cinci seturi, scor 2-6, 4-6, 6-4, 6-3 7-6 (6), și întins pe durata a patru ore și cinci minute.
- Chinuit de probleme musculare în tie-break-ul setului decisiv, Thiem a găsit resurse nebănuite și a închis partida la cea de-a treia minge de meci avută. Austriacul și-a adjudecat astfel primul titlu de Mare Șlem din carieră, după ce pierduse precedentele trei finale;
- Zverev a fost extrem de aproape de victorie în două rânduri. A condus cu 2-0 la seturi și break în setul trei, însă austriacul a revenit și a trimis meciul în setul cinci. În decisiv, Zverev a avut 5-3, dar nici de data aceasta n-a reușit să găsească linia de sosire;
- După 17 ani, Dominic Thiem devine primul jucător care se impune într-o finală de Grand Slam după ce a fost condus cu 0-2 la seturi. În 2004, la Roland Garros, Gaston Gaudio revenea și câștiga cu 3-2 o finală de poveste cu Guillermo Coria. Totodată, e pentru prima oară în Era Open când un jucător revine de la 0-2 în finală la US Open.
That winning feeling 😀@ThiemDomi I #USOpen pic.twitter.com/7Gy9SFaTJY
— US Open Tennis (@usopen) September 14, 2020
Ce încurcate sunt căile tenisului! Pe cât de indestructibil părea Thiem în semifinala cu Medvedev, pe atât de fragil a fost o bună parte din meciul pentru titlu cu Zverev. De la case de pariuri și până la specialiști de renume din tenisul mondial, aproape toată lumea îl considera favorit pe austriac în finala de la New York.
La 27 de ani abia împliniți, astrele păreau că s-au aliniat pentru Thiem, cel care aștepta de ani buni primul său succes major. Cu o experiență superioară față de cea a lui Zverev - tocmai a disputat cea de-a patra finală de Grand Slam a carierei - dar și fără Djokovic, Federer și Nadal prin preajmă, numărul trei mondial era excelent poziționat înaintea finalei.
Pierduse un singur set pe durata turneului și arătase un nivel excelent, în special în victoria cu Medvedev. Contra rusului, Thiem a fost precum o stâncă pe toată durata meciului, eliminându-l minimum de seturi pe cel care devenise favorit la trofeu după eliminarea lui Djokovic. Totuși, în primele două seturi ale meciului cu Zverev, Thiem a fost doar umbra jucătorului care ajunsese în ultimul act fără să clipească.
Setul 1: Thiem, „sugrumat” de presiunea finalei
Crispat, temător în majoritatea momentelor, apăsat, parcă, de cele trei finale de Grand Slam pierdute anterior, Thiem și-a pierdut serviciul încă din game-ul trei al partidei. Schimbat față de restul turneului n-a fost doar Thiem, ci și Zverev. Dar transformarea neamțului, aflat la prima finală majoră a carierei, a fost una pozitivă, care a trezit în el versiunea de care avea nevoie pentru un meci cu o asemenea miză.
Zverev, care în semifinala cu Pablo Carreno Busta revenise pentru prima oară în carieră de la 0-2 la seturi, a dejucat excelent tactica lui Thiem. Austriacul plănuia să-l țină pe Zverev captiv în schimburi lungi și să dicteze ritmul de pe linia de fund, exact așa cum procedase în semifinala cu Medvedev. Doar că neamțul s-a prins rapid de planul tactic al adversarului său. A fost agresiv încă din startul meciului, a pedepsit fiecare moment de pasivitate al lui Thiem și a profitat și de interminabilele greșeli neforțate ale austriacului.
Pentru că nervozitatea interioară a lui Thiem tocmai aici și-a făcut simțită prezența: loviturile sale adânci și-au pierdut din profunzime: au fost trimise fie prea scurt, fie s-au dus afară sau în burta fileului. Thiem n-a fost ajutat nici de serivciu, iar o altă armă de temut a sa - backhand-ul cu o mână - a fost mai ineficientă ca niciodată.
Pierdut în morișca erorilor neforțate, Thiem a cedat primul set în puțin peste 30 de minute (2-6). Și-a pierdut serviciul de două ori, nu și-a procurat nici măcar o minge de break și a asistat neputincios la recitalul dat Zverev, care „împrăștia” forehand-uri năprasnice din cele mai incomode zone ale terenului.
- Sursă foto: Pete Staples/USTA
Setul 2: Zverev domină, Thiem încasează
Austriacul mai pierduse set și în fața lui Marin Cilic, însă gluma s-a îngroșat în momentul în care, în doar câteva minute, tabela arăta 5-1 în favoarea lui Zverev. La jumătatea setului secund, Domi contabilizase doar 7 lovituri direct câștigătoare și peste 20 de greșeli neforțate, un raport groaznic pentru elevul lui Nicolas Massu.
Dezorientat, Thiem a încercat să se trezească din pumni, a recuperat un break, însă germanul n-a clipit când a servit a doua oară pentru set. Serviciul i-a funcționat neamțului mult mai bine decât de obicei, iar jocul din spate a căpătat dimensiuni remarcabile. Germanul a găsit câteva unghiuri imposibile din poziții complicate și și-a păstrat cumpătul în momentele în care Thiem încerca să se „cațere” înapoi în set.
Pe scurt, Zverev a profitat pe durata primelor două seturi exact de atuurile care i-au lipsit în anii precedenți: un serviciu solid și echilibrul mental atât de necesar într-o finală de o asemenea importanță. Bonus: neamțul și-a dominat adversarul și la fileu, a știut când să rupă ritmul cu câte o scurtă, mai toate venirile sale în față fiind sortite succesului. 6-4 în favoarea lui Zverev, iar trofeul înclina din ce în ce mai mult spre vitrina sa.
Setul 3: În căutarea Thiempului pierdut
Setul trei a continuat, până la un punct, pe aceleași coordonate. Zverev a făcut break rapid și s-a instalat la conducere. 2-1 pentru el și doar patru game-uri de adjudecat până la victorie. Cumva de nicăieri, neanticipat, finala de la New York a asistat la o tresărire de orgoliu a lui Thiem, care și-a dat seama că nu mai are ce să piardă și a lăsat în spate KO-urile încasate în primele două seturi.
A început să-și recapete din agresivitatea inexistentă până atunci și a pus din ce în ce mai multă presiune pe Zverev, care n-a mai putut menține ritmul din primele două manșe. Presiunea exercitată de Thiem a dat roade. La 4-5, neamțul a făcut cel mai slab game din meci pe propriul serviciu, iar finala era relansată.
- Sursă foto: Pete Staples/USTA
Setul 4: Zverev scapă meciul de sub control, decisivul e consecința logică
Thiem a prins aripi după câștigarea setului trei. A revenit la jocul său de regularitate etalat tot turneul, iar neîncrederea a început să se strecoare, treptat, în evoluția lui Zverev. Germanul și-a pierdut intensitatea, iar Thiem a simțit imediat vulnerabilitatea evidentă venită din cealaltă parte a fileului. Domi a prins curaj, a început să lovească mult mai precis și n-a mai greșit aproape deloc, destabilizând, game cu game, jocul oponentului său.
Austriacul a servit primul, a fost mereu în față pe tabelă, iar situația l-a intimidat pe neamț. În timp ce Thiem a pierdut, atenție!, doar două puncte pe propria servă tot setul, adversarul său a început să-și facă din ce în ce mai greu serviciul. În cele din urmă, a clacat, iar un break i-a fost de ajuns lui Thiem pentru a trimite meciul în decisiv.
Setul 5: Nivel ireal de tenis, Thiem iese la suprafață și câștigă trofeul
2-2 la seturi, iar Thiem, care venea cu ascendentul moral al ultimelor două seturi câștigate, era din nou favoritul cert al finalei, la fel ca înainte de startul partidei. Break-ul austriacului din game-ul inaugural vine firesc. Limbajul trupului lui Zverev denotă o cădere aproape iremediabilă, iar Thiem zburdă pe teren și nu i-ar mai trebui decât să-și țină serviciul câteva game-uri pentru a pune mâna pe trofeu.
Miza meciului își spune însă cuvântul și-l aduce din nou pe Thiem într-o scurtă perioadă nefastă, care-i permite neamțului să-și recupereze break-ul și să-și recalibreze jocul. Au urmat cele mai spectaculoase momente ale finalei: nivelul ambilor jucători a fost la cote maxime, cei doi oferind câteva schimburi de o intensitate aparte.
Extrem de agresiv, Zverev și-a recăpătat tonusul pierdut în precedentele două seturi și, la 4-3 în favoarea sa, a reușit un game de excepție pe serviciul lui Thiem, în care l-a surprins pe austriac cu câteva veniri agresive la fileu. Zverev a preluat conducerea, a condus cu 5-3, însă, copleșit de emoții, n-a reușit să închidă meciul pe propriul serviciu.
😱😱😱 pic.twitter.com/Lyvim5Vg2s
— US Open Tennis (@usopen) September 13, 2020
Chiar și fără spectatori în tribunele pustii de pe „Arthur Ashe”, presiunea a fost insuportabilă în ultimele game-uri. Zverev a risipit avantajul, iar Thiem, grație unor passing shot-uri de excepție, a trecut în avantaj și a servit pentru trofeu la 6-5. A venit rândul austriacului să rateze șansa de a închide meciul, care a intrat în tie-break-ul decisiv.
Prelungirile decisivului au fost cu atât mai dramatice cu cât Thiem a început să acuze probleme medicale. Austriacul s-a confruntat cu crampe și a șchiopătat vizibil în ultimele minute din meci, însă, chiar și în aceste condiții, a rezistat eroic și a câștigat tie-break-ul la șase, adjudecându-și primul Grand Slam al carierei.
- Sursă foto: Pete Staples/USTA
No words. pic.twitter.com/9WyIG1zliL
— US Open Tennis (@usopen) September 14, 2020