SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, SUSPENDATĂ

EXCLUSIV Expert biochimist, întrebări delicate în cazul Halep: „De ce ai luat suplimente din China? Nu găseai unele mai curățele?” + de ce crede că teoria profesorului francez nu are valoare

Simona Halep a fost suspendată patru ani / Sursă foto: Raed Krishan (GSP)
Simona Halep a fost suspendată patru ani / Sursă foto: Raed Krishan (GSP)

Articol de - Publicat miercuri, 13 septembrie 2023 19:31 / Actualizat joi, 14 septembrie 2023 11:12

Simona Halep, 31 de ani, a primit o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj. Doctorul biochimist Dorel Tocitu, șeful serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului din cadrul Institutului Național de Cercetare Sportivă, a vorbit la GSP Live despre cazul Simonei Halep.

  • ITIA a făcut anunțul marți după-amiază. Decizia nu este definitivă. Dubla campioană de Grand Slam poate face apel la TAS în termen de 21 de zile. 
  • Suspendarea Simonei va expira pe data de 6 octombrie 2026. În acel moment, Halep va avea 35 de ani.
  • Halep a transmis că va face apel la TAS și că va ataca în instanță compania care a produs suplimentul pe care ea îl consideră „contaminat cu roxadustat“. 
Patrick Mouratoglou s-a activat pe Twitter! A răspuns imediat acuzațiilor: „E uimitor”
HALEP, SUSPENDATĂ
Patrick Mouratoglou s-a activat pe Twitter! A răspuns imediat acuzațiilor: „E uimitor”

Dr. Dorel Tocitu, expert biochimist, întrebări delicate în cazul Simona Halep

- Domnule Tocitu, cum v-a picat vestea suspendării Simonei Halep pentru 4 ani? E o suspendare drastică, iar în România există o suspiciune generată de faptul că suspendarea a fost dată cu mare întârziere… 
- E greu de digerat așa ceva, dar nu trebuie să judecăm după regulile tribunalelor. Controlul doping are alte reguli. Tribunalul respectiv a argumentat un pic acum despre ce este vorba. Dacă vă uitați pe interviurile pe care le-am dat de la începutul cazului am spus că este o greșeală de a te apuca să te lupți cu acești coloși. Ne uităm la ce au făcut alții înainte. Când Sharapova a fost prinsă cu meldonium a zis: „Ce? Meldonium? Păi eu iau de 16 ani substanța asta! Aoleo, de anul ăsta e pe listă? Nici n-am știut. Eram beată de la Revelion, când m-am uitat în februarie pe lista interzisă era târziu”. Înțelegeți?! Nimeni nu s-a apucat să spună că e absolut nevinovată, că e contaminată… După aceea, la întrebarea cu ce ești contaminată spui că e o substanță care nici nu se prea produce în fabricile de medicamente, se produce în laboratoare clandestine.

- Vă referiți la roxadustat? 
- Da, da. După aia, văd că toată lumea uită că chinezii, cred că la biatlon, au venit cu firma care furnizase suplimentele și firma a recunoscut ea: „Domn’e, noi nu stăpânim bine procesul de producție. Ăsta (n.r. - sportivul) e nevinovat, nu știu ce, cutare!”. Nici n-a contat treaba asta. Știți ce spune regulamentul? Sportivul este răspunzător de orice substanță care se găsește în corpul lui. Și, gata, am încheiat! Că e vinovat, că e nevinovat, că a luat substanța cu magiun de prune, nu contează! Acolo regulile sunt altele decât regulile din tribunalul penal. Ăsta e primul aspect.

- Și altul? 
- De la început a fost o strategie greșită. Și acum e. Ok, TAS poate să țină cont și să reducă puțin din suspendare. Dar va fi greu pentru că și acum lucrurile vor merge așa. „Auzi, tu ai dreptate, ești nevinovată, dar trebuie să ne răspunzi la niște întrebări. Cine ți-a recomandat această substanță și cum a ajuns ea în corpul tău?”.

- Există un răspuns… 
- Nu prin contaminare, prin colagen. Am citit despre domnul de la Paris (n.r. - profesorul Jean-Claude Alvarez). Eu am spus teoria asta la vremea respectivă, dar asta s-a terminat. Atunci se putea spune așa. Omul responsabil de suplimente fusese părăsit de iubită, a aflat că aia e o vagaboandă cunoscută pe internet, plângea că primise o lovitură extraordinară și avea pe masă două categorii de substanțe. Substanțele pe care trebuia să le dea Simonei și roxadustatul pe care-l lua el ca să nu se sufoce din cauza supărării. Pentru că plângea și nu vedea bine i-a dat Simonei roxadustat. Ăsta e un om care ia asupra lui responsabilitatea, iar la întrebarea cum a ajuns substanța în corpul sportivei apare răspunsul: „Uite, nenorocitul ăsta mi l-a dat”. Îl întrebi apoi pe ăla dacă n-a știut ce face. „N-am știut, eram turbat, m-a părăsit iubita. A fost o greșeală și n-am putut să repar nimic”. Concluzia e că ăla e dat afară din sport pe viață, ia și niște bani și s-a terminat. Am găsit vinovatul, am găsit cum a ajuns, sportiva e nevinovată.

„Valoare nu are decât ce spune laboratorul acreditat”

- În cazul Simonei a venit acest profesor din Franța și a spus că a identificat sursa. E pulberea de colagen pe care ea o ia. O pulbere aparent fabricată cu ingrediente din China. 
- Prima întrebare este: de ce ai lua un supliment venit din China când știm că în China, pornind de la hormonul de creștere, sunt probleme complicate?! De ce n-ai lua un supliment mai curățel?! Chiar din China vrei să le iei?!

- Poate nu ai un produs provenit din alt loc. 
- La întrebarea asta nu avem un răspuns. Nici ea nu are. Sigur, o să vină unul și o să spună: „Eu am experimentat suplimentul și am văzut că se îmbunătățesc performanțele”. Și așa mai departe… Ați văzut că cele 51 de probe de sânge sunt făcute în speranța că, dacă există ceva în favoarea sportivului, să se ia o decizie în favoarea sportivului.

- Practic, este o circumstanță favorizantă pentru sportivul judecat? 
- Da. În plus, laboratoarele alea nu sunt acreditate. La doping nu poate să vorbească orice laborator. Eu mă duc la un laborator de toxicologie al armatei din România. Dotat, bun, cu specialiști, tot ce vrei. Ăia îmi spun ceva. Dar ce îmi spun ăia nu are nicio valoare! Valoare are numai ce spun laboratoarele acreditate, iar aceste laboratoare ați văzut ce au spus. Ok, profesorul francez a spus: „După metoda mea, am găsit contaminare”. Laboratorul acreditat a zis: „După metoda mea acreditată n-am găsit”. Valoare nu are decât ce spune laboratorul acreditat, să fim bine înțeleși. Ceilalți sunt doar pentru a ne consulta, să înțeleagă ea (n.r. - Simona Halep) cum au ajuns substanțele în corpul ei. Are de răspuns la niște întrebări grele și nu trebuie să-și întrebe nici avocatul, nici pe profesor, ci pe bandiți ai domeniului. Înțelegeți ce spun?

- Nu. La cine vă referiți? 
- Nu mă refer la nimeni. Nu vreau să dau exemple că e dimineață, iar dimineața nu m-am trezit de tot. Trebuie să te consulți cu ăia care au făcut treaba asta.

- Cu stafful? 
- Nu. Nu acuz pe nimeni din staff. Au citit și ei diferite prostii de pe internet. La cursuri, le spun studenților mei: „90 la sută din informațiile de pe internet sunt false!”. Tu nu trebuie să te lași păcălit de lucrurile alea. E o greșeală monumentală. Am citit în ziar o chestie. Că o strategie de dopaj sau o combatare a acestei strategii antidoping nu se face nici la Stejarii, nici la Constanța.

- Cătălin Tolontan a scris… 
- Ați văzut că știe?! El sugerează, dar eu spun mai direct că sunt la capătul vieții și le spun un pic mai abrupt. “Iubito, întreabă-i pe ăia! Pe doctorul Fuentes (n.r. - Eufemiano Fuentes, doctorul spaniol implicat într-un scandal gigantic de dopaj în ciclism și atletism), sunt unii mari, dacă vrei să întrebi. Și tu ești nume mare, poți deschide multe uși la niște specialiști, evident, între ghilimele”. Dar până la urmă și ăia sunt specialiști, să nu credeți că sunt neica nimeni. Neica nimeni e ăla din Franța la care s-a dus. Și-a găsit un prieten, ăla i-a zis: “Lasă că te recomand eu! Vorbește profesorul, te scoate din belea”. Dar vă aduceți aminte că în primele zile ale scandalului spusese o doamnă de la Regina Maria că Simona nu ia nicio pastilă, nici un supliment alimentar.

Dacă au avut probe atât de puternice ca să-i dea 4 ani de suspendare Simonei Halep, de ce a fost nevoie de un an pentru o decizie?
HALEP, SUSPENDATĂ
Dacă au avut probe atât de puternice ca să-i dea 4 ani de suspendare Simonei Halep, de ce a fost nevoie de un an pentru o decizie?

„Sportivul e vinovat pentru orice substanță din corpul său”

- Nu-mi amintesc… 
- Da, bineînțeles. A zis că ia doar două pastile. Un anticoncepțional și o pastilă mică de tiroidă. Nu ia suplimente nutritive. Toate declarațiile astea făcute de-a lungul și timpului și toată solidarizarea asta i-au făcut mai mult rău decât bine. Credeți-mă.

- Credeți că mai există vreo șansă de a scăpa fără suspendare la TAS? 
- Sharapova, cu ceva mai mulți bani și cu o notorietate mai mare, s-a dus la TAS? Da sau nu? Putea să obțină o sentință favorabilă într-un tribunal civil, să dea o sumă de bani, obținea o decizie civilă.

- Am verificat acum. S-a dus la TAS. 
- Și ce a făcut? Nimic. Ea ar fi avut șanse să întoarcă situația cu meldoniumul ăsta, dar a priceput repede despre ce e vorba. Drept dovadă, nu a negat nimic, ba chiar a zis: „Nu doar că-l iau, îl iau de 15 ani”. Dintr-o dată a fost o altă judecată. Din momentul în care tu pui la îndoială laboratoarele… A câștigat cineva împotriva laboratorului cu proba B pozitivă?! Niciodată!

- S-a discutat despre faptul că sportivul nu știe ce i se dă și că e victima unui sistem care dopează. 
- Depinde. Cum să nu știe ce i se dă? Are în față 14 pastile. Întreabă: „Pentru ce mi le dai?”. Păi, asta e pentru colagen, asta e să nu faci bătături. Sigur că poate fi păcălit ușor, sportivul nu are posibilitatea de a verifica, de a face analize. Nici nu are timp. Atunci el merge cu niște oameni în care are încredere. Unii îl și pregătesc pentru ziua în care a picat testul pozitiv. Ce spui în ziua aia? Și el repetă zi de zi ca să nu se bâlbâie în ziua respectivă. Nu așteaptă, știe că a comis ceva rău. Dar, repet. Pentru orice substanță dopantă găsită în corpul sportivului este vinovat sportivul. Chiar dacă i-a dat-o cel mai mare doctor. De aici începe discuția. Dacă tu colaborezi de la început și spui că ți-a dat-o doctorul… „Eu le aveam pe astea, dar când m-am dus la el mi-a schimbat și mi-a zis că nu sunt bune astea din America, sunt bune astea din China fără verificare de doping. Eu le-am luat pentru că am crezut în doctor, nu contează dacă din motive sentimentale, profesionale. Le-am luat pe astea din China”. Cine ți le-a dat? Ăsta și cu ăsta. Dacă ai colaborat, atunci spui că sportivul e în afară de subiect, a fost în mâna sistemului. Sistemul câștigă bani. Atunci sportivul primește un an și jumătate de suspendare, iar la apel rămâne un an. Dar când ai pornit lupta împotriva laboratoarelor acreditate…O acreditare se obține extrem de greu, cu probe în dublu orb, vai de mine! O asemenea greșeală (n.r. - a laboratorului) poate să nenorocească destinul unui sportiv de legendă. Dumneavoastră credeți să aia dorm liniștiți?! Toată lumea a sărit: „De ce nu dă, domnule, odată verdictul?!” Păi, nu-l dau pentru că și ăia se gândesc. Ideea e că Simona nu s-a dus de la început unde trebuia. Și, din ce citesc, nici acum nu s-a dus unde trebuie.

Cine este doctorul Tocitu

Doctorul biochimist Dorel Tocitu (66 de ani) este șeful serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului din cadrul Institutului Național de Cercetare Sportivă. De aproape 40 de ani lucrează cu sportivi de mare performanță din natație, atletism, handbal, box, fotbal, judo, kaiac-canoe, polo sau biatlon, iar la un moment dat Cornel Dinu l-a numit afectuos „vrăjitor în sânge”.

Stilul conversațional al doctorului Tocitu nu e pe gustul adepților unor discuții super formalizate. Limbajul său e mereu pigmentat cu expresii și exemple neconvenționale, cu unele mici excentricități, dar expertiza biochimistului e de necontestat. Iar doctorul român ridică noi semne de întrebare în cazul suspendării Simonei Halep, la câteva ore după ce un profesor toxicolog francez a susținut într-un interviu pentru L’Equipe că „sportiva este nevinovată”.

După patru decenii în care a analizat celular organismele sportivilor, Dorel Tocitu nu poate fi acuzat de apartenență la o conspirație occidentală împotriva românilor. Acum 10 ani, biochimistul dădea o declarație controversată: „Nu am nicio obligație să reclam un sportiv în al cărui sânge descopăr substanțe interzise. Moral, singura remușcare ar fi aceea că românul iese abia pe locul 4, 5, deși a muncit de 10 ori mai mult decât alții și nu a beneficiat de ajutorul științific și tehnologic al sportivilor din străinătate”.

Simona Halep, suspendată 4 ani. Comunicatul oficial al ITIA

ITIA confirmă că un tribunal independent a suspendat-o pe Simona Halep pentru o perioadă de 4 ani, din cauza încălcării Programului Anti-Doping. Dubla campioană de Grand Slam, în vârstă de 31 de ani, a fost găsită vinovată pentru două încălcări separate. Prima, cu substanța interzisă roxadustat, la US Open 2022. A doua este legată de iregularitățile din pașaportul său biologic. 

Tribunalul Independent Sports Resolutions, întrunit pe 28 și 29 iunie 2023 la Londra, a ascultat opiniile specialiștilor și pe cele ale reprezentanților lui Halep. Halep în persoană a prezentat dovezi în fața curții. Pe 11 septembrie 2023, tribunalul a confirmat că a găsit-o vinovată pe jucătoare pentru încălcarea a două articole: 

- prezența roxadustatului în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open 
- folosirea unei substanțe sau unei metode interzise pe durata anului 2022, rezultat bazat pe colectarea a 51 de probe de sânge oferite de jucător prin programul antidoping. 

Tribunalul a transmis că nu există niciun motiv să pună sub îndoială concluzia unanimă la care au ajuns cei 3 experți. Concluzia a fost că „cel mai probabil dopajul” este explicația pentru iregularitățile găsite în cazul lui Halep. Tribunalul a ascultat argumentul Simonei Halep, că un supliment ar fi fost contaminat, dar asta nu ar fi putut determina volumul de roxadustat prezent în proba pozitivă 

- Comunicatul ITIA

Citește și alte știri despre Simona Halep: 

Andrei Pavel, șocat în telefon de verdictul primit de Simona Halep: „Cum? E singurul cuvânt pe care pot să ți-l spun”
SUSPENDARE
Andrei Pavel, șocat în telefon de verdictul primit de Simona Halep: „Cum? E singurul cuvânt pe care pot să ți-l spun”
Ilie Năstase pentru GSP, după suspendarea pe 4 ani a Simonei Halep: „Dacă era americancă, nu avea parte de acest tratament. Drastic!”
INEDIT
Ilie Năstase pentru GSP, după suspendarea pe 4 ani a Simonei Halep: „Dacă era americancă, nu avea parte de acest tratament. Drastic!”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Handbal
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (64)
Misu1950
Misu1950  •  15 Septembrie 2023, 09:49

Acum, dupa aparitia "motivarii" sentintei, apare si mai nostim acest Dorel...

rololiv
rololiv  •  14 Septembrie 2023, 17:36
Postat de rololiv pe 13 Septembrie 2023, 22:27

Doctorul Dorel, ajuns in atentia publica, s-a gandit ca trebuie sa impresioneze ca sa il mai caute lumea si sa devina si el "vedeta". Asa ca a trecut tare pe golaneli de doi bani, adica la nivelul educatiei sale: Sarapova "beata de revelion", un personaj iscat de imaginarul sau "*** cunoscuta pe internet". Sigur mai sunt si altele, dar nu mai avea sens sa explorez ***. In concluzie, nici biochimia nu poate scoate *** din om!

Interesant! Deci, comentariile se modereaza pt continut "vulgar", iar cenzura se aplica inclusiv reproducerii cu citate ale grobianismelor d-lui Tocitu! Care, insa, stau bine mersi, expuse unui numar mult mai mare de cititori decat niste parlite de comentarii! Sunt grave facturi de logica aici, dar daca ar trebui sa explic cui li se datoreaza ele ar urma o noua "moderare"...

maoru
maoru  •  14 Septembrie 2023, 16:35

Expertule, vezi ca suplimentele sunt made in Canada. Toti habarnistii vorbesc, specialistii in nimic.

Vezi toate comentariile (64)
Comentează