Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru - Publicat duminica, 27 aprilie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 26 aprilie 2014 23:59
Românul şi partenerul său, Jean-Julien Rojer, s-au impus dramatic în penultimul act în faţa perechii Jamie Murray-John Peers: 2-6, 7-6 (3), 10-8.
Din tribune alunecă o tăcere ceţoasă spre zgura pe care se află patru oameni, doi îmbrăcaţi în portocaliu şi gri, doi în albastru şi negru. Jamie Murray, fratele stîngaci al mai celebrului Andy, serveşte pentru victoria sa şi a colegului John Peers, un australian puternic, care trimite mingea ca din catapultă.
Dincolo de fileu, Horia Tecău şi Jean-Julien Rojer ştiu că muchia dintre înfrîngere şi rămînerea în meci e la fel de subţire ca un fir de aţă. E 40-30, adică minge de meci, de fapt, chiar două, pentru Murray şi Peers.
Au revenit de pe muchie
Tocmai de aceea îndrăznesc, n-au altă şansă. Adversarii greşesc la prima ocazie şi, dintr-o dată, arena prinde viaţă. Sînt cîteva mii de oameni în tribună care se scutură de liniştea de pînă atunci şi încep să încurajeze. Horia finalizează următorul punct şi gata, e 6-6, urmează tie-break-ul, pericolul fierbinte a fost îndepărtat.
Primul set revenise perechii britanico-australiene cu 6-2, Tecău şi Rojer încă erau amorţiţi după frigul de cu o seară înainte şi puţinele ore dormite. "Energia nu era cum trebuie, ne-a fost greu să intrăm în meci, terminaserăm foarte tîrziu partida din sferturi", a explicat Horia. "Trebuia să facem ceva, să aducem publicul alături de noi, să strige, să ne ajute să cîştigăm".
Cele două mingi de meci salvate au fost apăsarea de buton care a schimbat atmosfera din politicoasă în incendiară. Tecău şi Rojer au cîştigat tie-break-ul cu 7-3, apoi şi supertie-break-ul decisiv cu 10-8, emoţii împrăştiate pe zgura peste care se lăsa umbra înserării.
"N-am fost prea alerţi la începutul meciului", a spus şi Rojer, "iar adversarii noştri au jucat foarte bine tactic. Din fericire, Horia joacă acasă şi, din momentul în care s-a implicat publicul, totul a mers mult mai bine. Era ceea ce ne trebuia, o atmosferă fabuloasă".
Spre al treilea trofeu
Este a treia finală consecutivă de dublu de la Bucureşti pe care Horia o va disputa. Pe precedentele două le-a cîştigat, în 2012 cu Robert Lindstedt, iar în 2013 cu Max Mirnîi. Azi, el şi Juls vor întîlni puternica pereche Mariusz Fyrstenberg- Marcin Matkowski, pe care o cunosc foarte bine, chiar dacă nu au întîlnit-o de cînd joacă împreună.
Polonezii i-au învins pe Denis Istomin şi Lukas Rosol cu 3-6, 6-3, 11-9. "Împărţim acelaşi antrenor, pe John-Laffnie de Jager, aşa că el poate să plece deja acasă", a glumit Tecău. "Sînt foarte periculoşi, chiar dacă n-au cîştigat multe meciuri anul acesta. Ştim ce să facem împotriva lor şi ştim că trebuie să jucăm mai bine decît în semifinale".
2 titluri au împreună anul acesta Tecău şi Rojer, Zagreb şi Casablanca, şi o finală, Rotterdam
12.350 de euro şi-au asigurat finaliştii de la dublu, cîştigătorii de azi urmînd să primească 23.500
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”