Articol de Luminiţa Paul - Publicat vineri, 28 decembrie 2018 10:23
Virginia Ruzici, managerul Simonei Halep, a aruncat o privire asupra întâmplărilor din 2018 petrecute în lumea tenisului.
Câștigătoare la Roland Garros în 1978, Virginia Ruzici este conectată la tot ce se petrece în lumea tenisului. Managerul Simonei Halep mărturisește că în 2018 nu mai avut atât de mult timp să stea în tribune sau în fața televizorului, dar a urmărit marile poveștile ale sezonului pe care le-a comentat pentru Gazeta Sporturilor.
Revenirea Serenei Williams
"În 2017 îți spuneam că îi va fi foarte greu la vârsta ei, după ce a născut, să revină ca număr unu mondial, să câștige turnee de Mare Șlem și de altfel s-a dovedit acest lucru, dar jos pălăria pentru că a făcut două finale de Grand Slam la vârsta de 37 de ani, după ce a avut un copil, după ce a avut complicații. Din păcate, pentru ea în finala de la Wimbledon a fost complet out, n-a reușit să intre în meci. Nu a fost ea, a fost pentru prima oară când am văzut-o jucând atât de rău într-o finală. Doar cu serviciul mai reușea să se mențină și să rămână oarecum în meci, cred că a simțit și ea o oarecare presiune, aceea de a o întrece de Margaret Court la numărul de titluri de Mare Șlem.
"A fost foarte determinată la New York, în meciurile care au precedat finala, serviciul mereu o ajută enorm. Este ușor să închizi punctul când servești cu aproape 200 la oră, dar are și variate, are un serviciu doi pe care să bazeze. Nu are nicio lacună, tehnic vorbind. Este una dintre puținele jucătoare care mai intervine și la fileu, face și câte o scurtă, mai folosește un voleu stop. Rămâne una dintre cele mai complete jucătoare din ziua de azi".
US Open și Naomi Osaka.
"La US Open Serena a avut de a face cu o jucătoare care ne-a uimit pe toți la acest turneu pentru că de la Miami Osaka nu mai reușise nimic. Destul de surprinzător, cred că a ajuns la acest US Open, pe o suprafață care-i convine mult, îi permite să-și adapteze jocul cel mai bine, o jucătoare cu lovituri plate care sunt cele mai eficiente pe suprafața de la US Open, ceva mai rapidă ca la Indian Wells.
Osaka și-a găsit o serenitate mentală care i-a permis să-și developeze un tenis extraordinar, fără să simtă o presiune deosebită, cu excepția finalei, când a realizat că e aproape să câștige un titlu de Grand Slam, a simțit un pic fiorii victoriei. Serena a simțit că nu poate să câștige. Ceea ce a făcut ca nervii să nu o mai susțină. Fiind în această stare devastatoare s-a întâmplat ce s-a întâmplat".
O viitoare vedetă în circuitul feminin
"Amanda Anisimova, pentru mine are un potențial strălucitor, din păcate la vârsta pe care o are acum, a fost deja operată la gleznă, după turneul de la Miami. Pentru mine are un tenis impresionant de viitor. Sigur, fiecare cu destinul lui, poți să ai un potențial enorm, dar trebuie să-l și realizezi. Uneori sunt factori exteriori care te împiedică, eu îi doresc să ajungă la nivelul pe care l-am văzut la ea, pentru că e o plăcere să o vezi jucând".
Tinerii care au performat în circuitul masculin
"Haceanov a fost impresionant la final de an, Zverev la fel, sunt predestinați pentru a prelua ștafeta, dar asta nu știm când. Una e să câștigi un turneu la Bercy sau chiar Masters-ul, care se joacă după sistemul cel mai bun din trei, și alta e să câștigi un turneu de Mare Șlem, unde joacă trei din cinci. Haceanov este prototipul jucătorului de astăzi, puternic, înalt, destul de mobil pe toate suprafețele. Nu l-am văzut prea mult pe zgură".
Potențialul lui Zverev și Thiem
"Zverev are un potențial extraordinar și toată lumea spune că este un viitor lider mondial și câștigător de Mare Șlem, asta de câțiva ani. Nu a reușit mare lucru în turneele de Grand Slam, dar închiderea anului și avându-l și pe Lendl alături de el, promite enorm. Thiem este predestinat să câștige într-o zi Roland Garros-ul pentru că are un tenis mai apropiat de zgură, este prototipul jucătorului de zgură, care alunecă cel mai bine. Poate câștiga la Roland Garros, după ce se termină imensa eră Nadal de care nu sunt convinsă că s-a terminat".
Traseul lui Djokovici și Nadal
"Unchiul lui Rafael, Toni, declară că Nadal vrea să mai joace doi-trei ani, îi dorim, la fel și Djokovici, care nu e deloc gata să lase racheta în cui, mai ales cu victoriile în ultimele două turnee de Mare Șlem. Își dorește altele. Atât el, cât și Nadal, deși nu o spun, sunt dornici să atingă cele 20 de titluri ale lui Federer și poate să-l depășească. Avem o generație excepțională, cu jucători extrem de ambițioși. Ar fi fost și Murray dacă nu se accidenta și nu se opera. Era și el capabil să mai câștige pe ici pe colo, un Wimbledon și US Open, se ameliorase și pe zgură".
Viitorul lui Roger Federer
"Nu știu ce să spun, dacă mai poate să câștige un turneu de Grand Slam. Wimbledon-ul rămâne turneul la care Roger ar putea eventual să se impună. Anul acesta luat pauze prea mari. E părerea mea, poate greșesc, el știe mai bine. Are o experiență fenomenală, e cel mai mare fenomen pe care l-am avut în tenis. Este cel mai titrat, cel mai genial, cu tehnica cea mai completă, cel mai mare talent. Sigur au fost și Pete Sampras, McEnroe, Năstase, dar cariera lui Federer rămâne cea mai impresionată. Cunoscându-i ambiția și foamea, putem să ne așteptăm la unele surprize plăcute".