Articol de Luminița Paul - Publicat luni, 11 mai 2020 13:52
Numărul 55 la dublu, Raluca Olaru, explică pe larg cum a curs pentru ea perioada din martie până acum, cum și-a schimbat obiceiurile și ce a făcut nou: gătitul, o preocupare interesantă decoperită din nevoie.
Anul acesta, tenisul nu are termen de expirare. Dar nici nu poți gusta din el, e ca un borcan cu dulceață care a fost deschis în ianuarie, sigilat apoi fest cu capacul în martie și pus la păstrare pentru o dată viitoare, încă incertă. Cum a întâmpinat Raluca Olaru această perioadă din care au dispărut meciurile, adrenalina lor, antrenamentele, orele petrecute în sala de forță, călătoriile?
Bucuroasă de timpul liber
La început, a experimentat senzații noi, parcă neîncercate. „Noi nu apucăm să fim prea mult acasă, simțeam că e un moment diferit, dincolo de gravitatea situației, chiar mă bucuram de timpul liber”, povestește ea într-o lungă discuție telefonică pentru Gazetă. „Acasă, mă ocupam de lucruri casnice pentru care de obicei nu aveam timp și a fost așa, cumva ca o vacanță pentru mine în primele săptămâni. Și nu făceam mare lucru în afară de niște exerciții, în rest citeam mult, mă uitam la filme și ieșeam o singură dată pe săptămână pentru cumpărături de supermarket”, adaugă cea care a ajuns pe locul 32 mondial la dublu.
Nu a rămas însă în această stare. „După un timp, am început să mă simt incomod, nu știam să pun punctul pe i, ce mă deranja, dar nu mai dormeam bine, simțeam că pierd vremea, aveam o stare oarecum irascibilă”, explică jucătoarea în vârstă de 31 de ani. ”Atunci mi-am spus că nu mai merge așa și că trebuie să-mi fac un minimum de program. În mod normal, viața mea e una extrem de programată și pe fugă, du-te colo, du-te dincolo și dintr-o dată nu mai aveam niciun deadline, niciun fel de oră”.
„Nu mai rezistam”
Odată planul setat, a urmat punerea lui în aplicare. „Ușor, ușor, nu s-a întâmplat de la început, pentru că nu am reușit. Dar am început să mă trezesc mai devreme, la aceeași oră, să încerc să mă pun la somn la aceeași oră, să fiu mai disciplinată cu exercițiile, în sensul de când să le fac pe parcursul zilei”, explică Raluca. „Am început să dau atenție și altor lucruri pentru care am simțit chef, ca și cum gata, s-a terminat vacanța, hai să mai facem și altceva, chestiuni peste strictul necesar. Ceea ce m-a ajutat mai ales mental, pentru că starea aceea de nefăcut nimic clar nu-mi făcea bine”.
A mai operat o schimbare gândită bine, care, de asemenea, i-a venit în sprijin. „Un lucru foarte important: mi-am dat voie, pe lângă ieșirea săptămânală pentru cumpărături, să mai ies o dată strict pentru aer, să mă plimb, să alerg. Nu mai rezistam, simțeam că o iau razna, asta deși, sincer, am noroc că am ferestre mari, multă lumină în apartament. Dar nu e același lucru, chiar dacă stai la geam. Lucrul acesta m-a ajutat, a făcut o diferență enormă”, punctează ea.
Un proiect nou
Schimbarea, noua rutină și noile activități au avut un efect benefic. „În ultimele săptămâni, e din ce în ce mai bine. Îmi ocup timpul cu diverse lucruri, am și un proiect nou la care lucrez, încă nu pot dezvălui nimic despre el. A fost bine venit pentru că mi-a dat motivație, e vorba despre ceva în care pun pasiune și energie, pe lângă exercițiile fizice, care sunt importante, te țin în formă. Simțeam însă că nu-mi ajung ca să mă simt suficient de activă”, adaugă Raluca.
Iar dacă după 15 mai se va putea relua activitatea fizică, va fi și mai bine. Mai presus de orice însă, cu precauție, ceva de care ea a ținut cont tot timpul în perioada de izolare, de când a revenit în țară de la Indian Wells, la începutul lunii martie. Cât despre concursuri, poate în septembrie. Până atunci, sunt multe alte chestii interesante și utile de făcut. Important e să le descoperi pe cele care ți se potrivesc, iar ea a reușit.
32 e loculcel mai înalt pe care l-a atins românca în ierarhia de dublu, în august 2017, la simplu urcând până pe 53 în 2009
Program adaptat
Exercițiile fizice de apartament (foto) au luat locul pregătirii obișnuite, una mult mai intensă, mai organizată și strictă. ”Sunt tot timpul în discuții cu preparatorul, le fac în casă, mi-am adaptat cumva programul. Ideea e că nici nu trebuie să faci foarte mult fiindcă nu ai nevoie și nici nu ai la dispoziție metodele de recuperare”, detaliază Raluca. ”Iar aici pun masajul, care pentru mine era o formă principală de refacere”.
A fost extrem de precaută
Olaru rememorează momentul în care a aflat de anularea primului turneu, cel de la Indian Wells. „Tocmai terminasem antrenamentul, mă întorsesem la vestiar, iar una dintre jucătoare, reprezentantă a nostră în relația cu WTA, ne-a spus, <Fetelor, vedeți, că se anulează turneul>. Inițial, nu mi-a venit să cred”, rememorează ea. Nu știa ce să facă, mai era un turneu în Mexic, la Guadalajara, pe care îl avea în plan dacă nu se legau lucrurile la Indian Wells.
După două zile, când au început să se închidă granițele, a decis să revină acasă. „Am stat în izolare în primă fază, ca să fiu sigură că nu sunt infectată de pe drum, să nu cumva să răspândesc, apoi, după ce a trecut pericolul, totul a fost OK. Atitudinea mea și îngrijorarea s-au schimbat semnificativ după evoluția lucrurilor în Europa. Chiar dacă la noi era la început, am fost extrem de precaută", explică Raluca.
”În primele săptămâni am citit mult ca să văd despre ce e vorba, articole, până când am cules informația care era de cules și apoi deja tot ce citeam mai mult mă stresa, mă îngrijora, îmi dădea starea aceea de anxietate...” - Raluca Olaru
„E ciudat să nu faci nimic”
„Mi-e dor să joc, să mă duc liniștită la teren, să îmi fac antrenamentele, să lucrez la o chestie sau alta”, subliniază câștigătoarea a 9 titluri WTA la dublu. „Sunt sigură că pentru mulți dintre noi este așa, mai ales că la noi activitatea este complet întreruptă. E ciudat să nu faci nimic, după ce erai obișnuit cu o grămadă de obiective, zilnice, nu vorbesc de cele pe termen lung. Simt lipsa, dar cred că e cel mai important să trecem cu bine peste această perioadă, să fim sănătoși cu toții și să gestionăm cât de bine posibil situația astfel încât perioada în care trebuie să stăm deoparte să fie cât mai scurtă”, conchide.
Reținere față de călătorii
Odată ce se va decide reluarea activității în circuitele mondiale, fie că va fi septembrie sau mai târziu, rămâne o problemă importantă, crede românca. „Din punctul de vedere al călătoritului, nu văd cum ne-am putea relua activitatea în condiții de siguranță. Și dacă ar fi, să spunem, opțiunea de a ține competițiile fără spectatori, ca să nu fie mulți oameni în același loc, oricum suntem destul de mulți, jucătorii, antrenori, cu staff-ul, organizatorii, mulți oameni care trebuie să călătorească, să ajungă acolo, nu?”, detaliază Olaru. „Depinde foarte mult de cum evoluează lucrurile, văd că deocamdată nici specialiștii nu au un răspuns exact. Cred că mulți jucători, eu sunt între ei, nu vor începe să călătorească dacă nu se simt în siguranță să o facă”.
”Dacă situația e Ok, suntem în nu știu ce lună, pericolul a trecut, sigur, interesul tuturor este să ne reluăm activitatea. Cel devreme septembrie, nu văd cum ar fi viabil în august”- Raluca Olaru
Gătitul, rețete vechi și noi
O provocare interesantă pentru actualul număr 55 mondial a fost aceea de a-și prepara singură mesele zilnice
„A fost o mare adaptare pentru că înainte de întâmpla extrem de rar să gătesc acasă”, dezvăluie Raluca. „Durează mult, pentru mine zilele sunt lungi, mai devreme de 8 seara nu mă întorc acasă într-o zi normală de antrenament și recuperare. Să mă apuc atunci de gătit, mâncat, spălat vase... nu se potrivea cu odihna de care aveam nevoie”. Izolarea a pus-o însă în fața unei situații noi, în care a trebuit să-și pregătească singură mesele zilnice.
„Nu aveam nici experiență, dar nevoia te învață. bineînțeles, urmez rețete, nu fac de capul meu, o întreb pe mama tot felul de chestii. Ușor, ușor, am făcut-o și pe asta!”, se amuză. Ce a gătit și i-a ieșit bine? „Mai multe. Paste mai făcusem și sunt destul de simple, eu oricum sunt mare fan de spaghete aglio olio, le ador. Am făcut un pilaf, care, deși pare banal, crede-mă, se face foarte greu, procesul este îndelungat. Am făcut o ciorbă pentru prima oară, de pui”, enumeră.
E mândră în mod special de o creație recentă. „Am făcut o rețetă nouă pentru că deja începuseră să se repete, mi-am zis, hai, să caut pe internet, să fie ceva diferit. Și am găsit ceva care m-a atras din prima, de la poză. Un pui cu sos alb, de smântână, cu roșii uscate și spanac. (foto) Total atipic pentru că eu nu mănânc în general mâncare cu sos. Dar arăta apetisant... (râde), ingrediente OK și părea destul de ușor și a ieșit foarte bine!”, încheie Raluca.
Albumul carierei
Izolarea i-a oferit timp jucătoarei pentru a strânge poze din diverse etape, dar și pentru ”o mai mare introspecție asupra lucrurilor, oricare ar fi ele”
- Raluca, am văzut că în perioada aceasta ai făcut un album interesant, personal, cu poze din toată cariera ta. Cum ți-a venit ideea?
- Era ceva ce îmi doream de mult să fac. Astăzi, pentru că facem atât de multe fotografii, mi se pare complicat din punctul de vedere al stocării lor. Nu sunt niciodată toate în același loc, să poți să le vezi, răsfirate, unele-s pe telefon, altele pe laptop și așa mai departe.
- Și cum a decurs?
- A fost un proces foarte lung. Am căutat chiar și pe internet poze de când eram mai mică pentru că nu aveam de atunci, din acea perioadă, le-am pus cap la cap, apoi am făcut o selecție pentru album fiindcă în total erau mult mai multe. A fost foarte frumos. Mă gândesc că în perioada acesta, având mai mult timp la dispoziție, cu toții am avut o mai mare introspecție asupra lucrurilor, oricare ar fi ele, iar uitatul la poze cumva mi-a reluat cariera de la început și până acum. "Să sărbătoresc ce e de sărbătorit"
- Ce a reieșit din această introspecție?
- E o bucurie pentru că îmi place să mă uit la poze, să retrăiesc clipe de fericire, momente frumoase, unele pot fi și banale, nu contează. De aceea am și încurajat lumea să se uite prin albume în perioada aceasta fiindcă simt că sunt multe lucruri pe care le trecem cu vederea în haosul acela cu care eram obișnuiți. Mereu ne gândeam la următoarea chestie, ce vrem să obținem, ce e în plus, ce obiectiv vine... Iar partea de recunoștință, de apreciere a ceea ce am realizat mi se pare extrem de importantă. Mi se părea și înainte, de ani buni încerc să fac lucrul acesta, să sărbătoresc ce e de sărbătorit, să văd, să observ, să punctez când am trecut o etapă sau când a fost un moment special, de bucurie.
- În ce fel te ajută?
- Făcând asta ești într-o relație mult mai bună cu tine, ai mai multă energie pentru țintele viitoare, lucrurile se leagă ca un puzzle și aspectul acesta mi se pare esențial.
- Mai ales că voi rareori aveți timp să vă bucurați după un succes.
- Nici nu mai spun câte finale am jucat și trebuia să ajung la turneul următor. În aceeași zi trebuie să zbori în altă parte, dimineața, când te duci la finală, ai făcut înainte checkout-ul, bagajele strânse, lăsate la recepție sau luate la club, după caz. E un mediu în care se trăiește pe repede înainte.
9 titluri la dubluare Raluca Olaru în palmares, cel mai recent cucerit la Strasbourg 2018, împreună cu Mihaela Buzărnescu
Teancuri de cărți, sudoku și desen
Și când pleacă la turnee, Raluca duce cu ea o valiză mică în care se află cărți, iar obișnuința lecturii și-a făcut loc și în perioada de izolare. „Am un teanc de cărți strânse din ultimele luni, care mi se par superinteresante. Una dintre ele este Atomic habits, care, mai ales în perioada asta mi se pare... huh, perfectă pentru că îți aduce aminte de obiceiurile pozitive, cum să faci să le păstrezi și să nu cazi în capcana formării unora negative”, spune ea despre volumul scris de James Clear.
Atomic habits
Autor James Clear
Apărută în România: 2019
Editura Trei
Număr pagini 272
Preț: 49 de lei
„Calea succesului e o carte la care mă întorc din timp în timp pentru că mi se pare foarte bine scrisă și cu multe învățăminte”, adaugă ea. „Romane nu am citit pentru că acum în casă am mai mult cărți de self help sau knowledge”. Preocupările în care atenția este solicitată au inclus în această perioadă, de asemenea, „multe integrame sau sudoku. Am și desenat, pe hârtie, frumos, foarte relaxant”.
Mai atrasă de filme
În afară de cărți, o variantă bună de a petrece timpul acasă e vizionând filme și seriale. Raluca nu face excepție. „Sunt la zi cu Blacklist, pe care îl urmăresc de mult și tot apar episoade. A ieșit pe 30 aprilie și un nou sezon, final, din Blindspot, pe care de asemenea l-am urmărit. Îmi plac de-astea cu FBI, ce să fac”, spunea ea, râzând.
„Sau mă uit la comedii romantice, pe Netflix sau la televizor. Mă simt mai atrasă de filme pentru că au o finalitate, mă uit două ore sau cât e, trec prin mai multe stări, povestea se termină, există o încheiere”, explică sportiva. „Serialele, în schimb, multe mi se par trase de păr. În același timp, se termină brusc un episod și vrei să vezi ce urmează, apoi îți dai seama că au trecut 3 ore și tu te-ai uitat la seriale”.
Citește și alte știri din tenis
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”