Articol de Cosmin Nistor (video) - Publicat marti, 11 iunie 2019 18:00
Ion Țiriac a analizat recent încheiatul turneu de la Roland Garros. Cel mai bogat om din România a vorbit despre cauzele nereușitei Simonei Halep (27 de ani, 8 WTA) și a criticat actuala generație de jucătoare.
- Cum vi s-a părut actuala ediție de la Roland Garros?
-Să mă gândesc cum îmi aleg cuvintele. Generația actuală este una dintre cele mai fluctuante, zburătoare. S-ar putea să fie o generație în formare, pentru că am văzut acele jucătoare de 17-18-19 ani. Golul lăsat după surorile Williams și Sharapova, mari personalități în tenis, s-a umplut oarecum cu Simona Halep pe care o avem noi, cu talentul ei și spiritul ei de luptătoare. Dar tenisul s-a cam transformat, în special la feminin.
- În ce sens?
- Adică foarte multe multe n-au învățat la școală, doar s-au uitat la TV să o vadă pe Serena cum joacă. Acum, la kilogramele pe care le are, rupând mingea, nu prea mai e talent, nu prea mai e nimic.
- Cu Simona ce s-a întâmplat?
- Vine după o perioadă în care a fost din nou accidentată, luni de zile s-a antrenat și nu prea. Bate 6-1, 6-0, pierde 2-6, 3-6. Asta este! A fost un an și jumătate numărul 1 în lume și ne-a făcut cadou acest lucru. Vine de pe altă planetă, pentru că noi nu am semănat nimic ca să culegem jucători ca Năstase și Halep. Așa că nu avem cum să ne așteptăm că o să rămână o viață întreagă numărul 1 și că va fi înlocuită cu Halep 2.
- Analizați puțin prestația ei.
- A jucat slab! A jucat sub nivelul ei. Un sfert de finală la Roland Garros nu este o performanță în cartea mea de adrese. Nu e nici o contraperformanță. A jucat și la Roma cum a jucat, la Madrid din păcate, bătând-o pe actuala mare campioană fără drept de apel, nu a avut acea scânteie.
- Halep ar fi jucat chiar cu Barty în semifinale, cum ar fi fost?
- Cu oricine ar fi jucat ar fi putut câștiga 6-2, 6-2. Simona are armele, are tot ce îi trebuie să câștige. Dar trebuie să aibă și orele alea de antrenament în spate. Pe care nu le are acum din diferite rațiuni. Finala feminină de la Roland Garros a fost una dintre cele mai slabe pe care eu le-am văzut. Vă rog să-mi scuzați sinceritatea. N-a fost una care să mă excite. Trebuia să plec după 4 game-uri. Am și făcut-o! Nu a fost nimic din Sharapova - Halep, din Williams și așa mai departe. Noi suntem obișnuiți cu Steffi Graf, cu Navratilova și Evert. Cu personalități marcante.
Fiecare jucătoare a câștigat Grand Slam-uri. Muguruza a luat două trofee, cehoaicele au luat și ele, Halep a luat și ea unul. Acum vine o Barty, care are un singur merit. E australiancă. Ăia nu știu să scrie, să citească. Dar de fiecare dată când cineva iese de acolo, iese cu bagajul de cunoștințe tehnice de la A la Z.
- Dar vedeți vreo jucătoare din tânăra generație care să vină la nivelul Serenei sau Șarapovei?
- Atenție, de fiecare dată le-am comparat cu trecutul. Și e bine, dar tenisul s-a transformat mult și terenul a devenit și mai mic. Jucătoarele stau și mai aproape. Și nu fac nimic, decât o cârpesc cât se poate de mult. Lucru care nu s-a întâmplat în finală. Acolo părea că se joacă cu încetinitorul. Jocul l-a dirijat această australiancă de la început până la final. Cu cine? Cu Vondrousova, care a câștigat de două ori cu Simona Halep. Cum Dumnezeu a făcut-o? Nu îmi dau seama. N-am văzut niciunul dintre aceste meciuri. E o generație tânără, în formare, și s-ar putea să facă acel click destul de repede. Pentru că au ajuns destul de în față, iar toate celelalte consacrate au dispărut după un tur, două sau trei.
- Spuneați mai devreme că prezența lui Halep pe primul loc a fost un cadou. Să înțelegem că Simonei îi va fi greu să revină în top?
- Nu știu! Simona are 27 de ani, mai are încă 6 ani buni de jucat, care, în cartea mea de adrese, sunt 6 ani, cu 4 ore de antrenament pe zi. Dacă e dispusă și o ține fizicul, face ce vrea. Aici e cheia, dacă are bagajul fizic. Toată lumea vorbește. Și ieri discutam cu prietenii mei despre Nadal. El are tot ce îi trebuie, cu o singură remarcă, este cu 2-3-4% mai lent decât acum 5 ani. Ajunge cu o fracțiune de secundă întârziere și trimite mingea afară cu un metru sau doi. Păi, el acum 5 ani, dacă o trimitea afară, o trimitea cu câțiva centimetri. Dar e acolo unde e, pentru acea voință ieșită din comun. Revenind la Halep, dacă va face și ea ce face Nadal, în 6 luni de zile va fi unde vrea.
- Totuși, după Simona Halep ce vine?
- Spun așa: noi avem o poliță mare de plătit tenisului. Și nu am început-o noi, cu 3 finale de Cupa Davis. Și înainte de noi, România era o țară care se descurca. Sigur, cu Ilie Năstase tenisul a explodat. Avem o poliță de plătit pentru trecut. Am tras alți jucători după noi? Da, a venit Ruzici. Au venit alte finaliste și multe altele. România a avut 34 de turnee mici de 10.000 de dolari. S-au născut mulți jucători de acolo. Chiar dacă unele dintre fete jucau 3-5 turnee aici și restul în străinătate. Dar alea 5 le jucau la Bacău, la Zalău, la Brașov. Și atunci am întâlnit 34 de primari atenți la sport. Acum nu mai sunt. Unde e pericolul?
- Vă rog!
- Halep a fost și este un motor senzațional. Dar ce faci când dispare? Dispar și Begu, Sorana, și Niculescu. Toate sunt pe acolo ca vârstă. Cu cine rămânem? Eu la juniori la Paris am văzut un singur român. Iar la fete nu știu dacă a fost cineva. Nici la tenis, ca și în alte sporturi, nu am semănat deloc. Tenisul are și o situație specială. Pentru anumite rațiuni, Federația nu funcționează de 4 ani. E suspendată, sunt procese între un membru și altul. Eu, personal, Ion Țiriac - 80 de ani, am sarcina morală să încerc să fac ceva. Vin din sportul ăsta, voi încerca. Din păcate nu mai am mult timp și pentru tenis. Dar îmi aloc 6 luni de zile, ca să fac motorul să pornească. După care să vină alții să-l ducă mai departe.
Vezi și:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”