Articol de Roxana Fleşeru - Publicat marti, 13 martie 2018 09:34
Americanca Amanda Anisimova, 16 ani, a impresionat la Indian Wells, iar azi va încerca să treacă unul dintre cele mai dure teste în confruntarea contra cehoaicei Karolina Pliskova, în optimile de finală de la Indian Wells.
Sezonul acesta mai mult ca niciodată aduce sub lumina reflectoarelor tinere care lovesc din ce în ce mai puternic și care știu foarte bine ce vor de la tenis. După perioada maturității în circuitul profesionist, pare că vine din nou una a copiilor-minune.
Adolescentele par că nu mai au răbdare, deși deocamdată federația internațională încă le ține în frâu impunându-le un număr redus de turnee. Cu toate acestea, tinerele speranțe sunt remarcate și primesc invitații.
După ce la Australian Open s-a remarcat Marta Kostiuk, 15 ani, care a ajuns până în turul al treilea, acum, la turneul de la Indian Wells, cea care a impresionat este americanca Amanda Anisimova.
Jucătoarea în vârstă de 16 ani a reușit să le învingă până în optimi de finală pe Pauline Parmentier, pe Anastasia Pavliucenkova și pe Petra Kvitova, una dintre cele mai în formă jucătoare ale începutului de an.
De 20 de ani în SUA
Amanda provine dintr-o familie cu origini ruse, care s-a mutat în 1998 în SUA cu speranța ca fiica lor Maria, pe atunci de zece ani, să aibă mai multe oportunități.
"Soția mea avea rude care locuiau aici de multă vreme. Ne-au invitat și pe noi și ne-a plăcut. Ne atrăgea foarte mult și Spania, dar mereu în Europa dacă te muți din țara ta ești privit ca un străin, pe când în SUA nu e așa. E o țară unită, cu oameni din toate colțurile lumii, iar după câțiva ani aici te simți ca acasă", a spus Konstantin Anisimov pentru New York Times în 2017. La Moscova el lucra în domeniul bancar, traseu pe care fiica sa Maria l-a urmat.
Sacrificiul părinților
La patru ani de la sosirea în SUA, a venit pe lume Amanda, în Freehold Township. Ea a început să joace tenis la vârstă de doi ani, iar timp de alți cinci nimeni nu a intervenit asupra tehnicii sale.
Olga și Konstantin au învățat împreună cu fiicele lor tainele acestui sport, iar acum tatăl a ajuns antrenor. "Părinții ei au sacrificat multe", spune Nick Saviano, unul dintre mentorii americancei la academia căruia se antrenează Amanda. Anisimova a beneficiat de la o vârstă fragedă de o echipă cu preparator fizic, cu antrenor sau cu manager, ea fiind reprezentată de celebra firmă IMG.
"E foarte determinată să devină o jucătoare mare, iar părinții săi s-au devotat acestei idei în totalitate. Are calități incredibile, lovește minunat de pe linia de fund a terenului. Poate să vină la fileu și e îndemânatică la voleu, are o atingere foarte bună, e o atletă minunată și o jucătoare cu multă forță. E ca și cum mingea explodează atunci când pleacă din racheta sa, iar acest lucru o ajută să lovească direct câștigător dintr-una care pare normală", a explicat Saviano pentru New York Times.
Anisimova a explicat și ea că uneori adversarele sale par că nu pot face față forței pe care o pune în jocul său.
Ținta: numărul unu și toate trofeele de Mare Șlem
Amanda a renunțat complet să mai joace în concursurile de juniori, perla carierei sale va rămâne trofeul de la US Open în 2017. După ce a câștigat la New York a devenit profesionistă, iar la cinci luni de la acest eveniment deja impresionează. "Vreau să devin numărul unu în lume și să câștig toate turneele de Mare Șlem, câte unul din fiecare ar fi minunat", a spus ea pentru New York Times.
A debutat pe tabloul unui turneu de Mare Șlem la seniori în 2017, pe când avea doar 15 ani, la Roland Garros, grație unui wildcard. Însă a pierdut în primul tur la japoneza Kurumi Nara. Deocamdată este singura experiență pe grila unei astfel de competiții. La Indian Wells, în optimi de finala se va duela cu a cincea jucătoare a lumii, Karolina Pliskova.
Fără presiune
Chiar dacă se implică foarte mult în cariera fetei lor, Olga și Konstantin susțin că nu pun presiune pe Amanda. "Presiunea e un aspect important, iar ea crește atunci când apar rezultatele. E greu să rămâi pe același drum, să nu o iei razna. Am văzut mulți părinți care au pierdut busola, iar poveștile lor s-au terminat urât", a spus Konstantin pentru New York Times.
Deși vorbește rusa cu părinții săi, Olga și Konstantin, Amanda nu a fost niciodată în țara lor. "Nu m-am gândit niciodată să reprezint Rusia. Îmi doresc să ajung să o vizitez, ca să înțeleg mai mult din cultura rusă", a spus ea în 2017 pentru New York Times.
Se gândește ca după tenis să urmeze o carieră în medicina, și se pregătește urmârind serialului Grey's Anatomy. Până acolo o aștepta un viitor luminos pe terenul de tenis.
149este locul pe care-l ocupa Anisimova înainte de turneul de la Indian Wells
26 de jucătoare
de jucătoare are SUA în Top 200 WTA
1.80 mînălțime are Amanda Anisimova
122.456 $a câștigat în carieră americanca. Premiul pentru atingerea optimilor de finală la Indian Wells fiind de 88.125 de dolari
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”