Articol de Remus Dinu, Valentin David (video) - Publicat joi, 27 octombrie 2022 09:07 / Actualizat joi, 27 octombrie 2022 11:38
Nisa nu este doar locul care găzduiește cea mai mare academie de tenis din Europa, cea a lui Patrick Mouratoglou, unde Simona a stat aproape întreg anul 2022. Dar Nisa e și locul unde surse din fosta ei echipă au spus că intenționa să se mute. Deodată însă, a venit știrea că a fost prinsă dopată. „Cel mai mare șoc al vieții mele”, a spus ea, citată inclusiv de marele ziar francez de aici, „Le Monde”.
- Simona Halep a picat un test anti-doping la US Open 2022. Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an. Jucătoarea noastră a fost informată de testul pozitiv pe 7 octombrie.
- Gazeta Sporturilor e singura publicație din România care a trimis o echipă la Biot, acolo unde se află academia deținută de Patrick Mouratoglou
Substanța activă roxadustat, descoperită în proba Simonei, „prelevată în timpul US Open”, cum a relatat presa internațională, poartă numele comercial de Evrenzo. Așa se numește medicamentul. Dar se găsește el?
În UE a fost introdus în 2021, însă în România lipsește. E o moleculă foarte puternică, care ajută organismul să producă hormonul EPO, pentru a combate cazurile de hipoxie, insuficientă oxigenare. Cum e în Franța?
„Recent că un jucător de tenis a fost detectat pozitiv”
Spre deosebire de România, farmaciile din Nisa aproape că trec neobservate. Aici e teritoriul select al cafenelelor, restaurantelor și celelalte atracții locale, pentru turiști și pentru rezidenți.
„Aș dori să achiziționez o cutie de Evrenzo, o pot lua chiar și dacă nu am prescripția unui medic?” Farmaciștii ascultă cerința noastră, își verifică produsele disponibile, iar răspunsul lor e unul comun, spus fie în franceză, fie într-o engleză globalizată: produsul nu este disponibil deloc pe teritoriul Franței.
Nici în farmacia „internaționalizată”, situată în aeroportul din Nisa, nu e mai simplu. Un farmacist între două vârste își așază mai bine masca pe față, trece pe lângă colega ce părea că nici nu ne ascultă și merge să verifice într-un catalog stufos. Caută Evrenzo. Se întoarce tot cu un răspuns negativ.
„Medicamentul se prescrie în tratamentul pentru anemie, nu există aici, nu e vândut deloc în Franța. Și chiar dacă s-ar vinde, ați avea nevoie de o prescripție medicală specială din partea medicului”.
„E un medicament periculos, evitat, de ce nu se comercializează aici?”, întrebăm noi.
Farmacistul mai verifică o dată dacă masca îi acoperă în întregime nasul, apoi trece de la registrul gros din sertar la calculatorul de pe tejghea. Citește câteva dintre reacțiile adverse ale roxadustatului, apoi se înflăcărează brusc: „Chiar am văzut recent că un jucător de tenis a fost detectat pozitiv la medicamentul ăsta, e interzis la sportivi! Da, despre roxadustat era vorba”.
EPO e un vechi musafir în marile cazuri de dopaj ale lumii. Acum două decenii, cicliști și atleți l-au folosit și unii au fost prinși. Crește capacitatea de efort și scade timpul de refacere.
Roxadustat e interzis pentru un sportiv și să-l aibă asupra sa
Mai târziu, pe măsura progresului științei medicale, nu s-a mai administrat EPO artificial, ci s-au creat medicamente extrem de utile, pentru oamenii suferinzi, care să ajute organismul să-l producă el însuși. Un astfel de medicament a fost descoperit în sângele Simonei.
La sportivi însă, roxadustat e prohibit pentru că oferă un avantaj sensibil și atacă ceea ce WADA numește „dreptul fiecărui sportiv de a concura într-un mediu liber de dopaj”.
Fiind interzis atât în timpul competiției, cât și în cel al antrenamentelor, sportivii nu pot consuma niciodată roxadustat. Conform regulamentului WADA, e interzisă și posesia lui de către sportivi sau cei din staff. Depistarea Simonei Halep cu roxadustat e o lovitură și pentru sistemul complex, de antrenament și management al sportivilor, conceput de unul dintre cei mai de succes lideri din sport: Patrick Mouratoglou.
Antrenorul Simonei Halep, atent să arate că în trei decenii n-a avut niciun sportiv dopat
În cea de-a doua comunicare a sa, Mouratoglou a avut grijă să precizeze, chiar în debutul mesajului, că „În aproape 30 ani de când lucrez cu tot felul de sportivi și atleți nu am întâmpinat o astfel de situație”.
El declară că va continua să fie un sprijin pentru Simona Halep, însă se referă, explicit, și la propria afacere sportivă, la oamenii cu care lucrează: „În primul rând aș vrea să spun ce șoc s-a produs în echipa noastră de când Simona m-a anunțat de testul pozitiv de la US Open”.
În același timp, nu a acordat nici un interviu, a închis porțile presei, nu a lămurit în nici un fel structura echipei Simonei Halep și nu a detaliat, pînă în acest moment, cine îi oferea acesteia medicamentele necesare sau întăritoarele de efort.
La baza de aici, de pe Malul Mediteranei, continuă să se lucreze într-un ritm intens, dar sub cea mai mare presiune posibilă în lumea sportului, univers unde eșecul este parte a jocului, dar înșelăciunea, nu.