SPORTURI  »  TENIS  »  DOPAJ

Jannik Sinner a ieșit în față pentru prima dată în scandalul de dopaj: „De-asta voi ați fost suspendați și eu nu!”

Jannik Sinner, foto: Instagram janniksin
Jannik Sinner, foto: Instagram janniksin

Articol de - Publicat sambata, 24 august 2024 12:11 / Actualizat sambata, 24 august 2024 12:37

Jannik Sinner (23 de ani, 1 ATP) a oferit primul interviu după scandalul de dopaj în care a fost implicat. El a abordat pe larg subiectul și a susținut faptul că este nevinovat și că nu a avut parte de un tratament preferențial.

  • Jannik Sinner a fost prins dopat, pe 10 și 18 martie, cu o substanță interzisă, pe care susține că a consumat-o din greșeală. Un tribunal independent a acceptat că sportivul a greșit și nu l-a sancționat.
  • Italianul s-a apărat declarând că fizioterapeutul lui și-a aplicat o cremă care conținea clostebol, substanță care este pe lista interzisă, făcând parte din clasa agenților anabolizanți. În timpul unui masaj, substanța interzisă a intrat în contact cu o leziune cutanată a lui Sinner.
  • Tribunalul a considerat că Sinner nu e vinovat, dar i-a retras banii și punctele câștigate la Indian Wells. Din martie până în august, în timpul anchetei, liderul mondial a putut participa la turnee, nefiind suspendat

Jannik Sinner, la ora adevărului după scandalul de dopaj: „Am știut întotdeauna că nu am făcut nimic rău”

Vestea scandalului de dopaj al lui Sinner a luat prin surprindere lumea tenisului. Sportivul italian a primit numeroase întrebări în legătură cu testele pozitive, iar acesta a decis să abordeze pe larg subiectul, în cadrul conferinței de presă premergătoare US Open 2024. Ultimul Grand Slam al anului va începe pe 26 august.

„Este clar că nu este o situație ideală pentru mine înaintea unui Grand Slam. În mintea mea am știut întotdeauna că nu am făcut nimic rău. Am trăit câteva luni cu această problemă, dar mi-am amintit mereu că nu am făcut nimic greșit.

Am respectat mereu regulile anti-doping și voi face asta întotdeauna. A fost un proces foarte lung. Acum, a trebuit să iau niște decizii după verdict. Sunt fericit că totul a ieșit la lumină, într-un fel este o ușurare pentru echipa mea, dar și pentru mine.

Este clar că pregătirea pentru acest Grand Slam nu a decurs perfect din cauza acestor circumstanțe. Am suferit mult în ultimele luni. Eram îngrijorat că s-ar putea afla totul la un moment dat. La început, viziunea mea a fost diferită, dar totul s-a complicat ceva mai mult.

Le-am spus colaboratorilor și avocaților mei că sunt doar un simplu jucător de tenis. Am cooperat cu ei pentru a obține cel mai bun rezultat posibil, mai ales cunoscând nevinovăția mea în acest caz”, a declarat Sinner, citat de puntodebreak.com.

Jannik Sinner: „M-am gândit ce s-ar putea întâmpla în viitor”

Italianul a vorbit despre momentul în care a primit rezultatul testului, iar acesta a fost pozitiv. El a explicat în cadrul aceleiași conferințe de presă pașii pe care i-a urmat.

„Când am fost informat că testul este pozitiv, am încercat mai întâi să aflu ce substanță este. Umberto (n.r. - Ferrara, preparatorul fizic) cunoaște acest proces, are multe cunoștințe de nutriție și farmacie. El a identificat imediat problema și cum ar fi putut ajunge substanța în corpul meu.

M-am gândit la ce s-ar putea întâmpla în viitor în timp ce zilele treceau și eu continuam să joc la diverse turnee. Motivul pentru care am jucat a fost acela că știam cum a pătruns substanța în corpul meu. Am fost crezut și de aceea am putut să joc în continuare după ce am dat toate aceste explicații.

Am fost îngrijorat pentru că este pentru prima, și sper ultima oară când sunt într-o astfel de poziție. Un alt aspect de subliniat: cantitatea din corpul meu, care a fost extrem de mică”, a adăugat Sinner.

Jannik Sinner a ieșit în față pentru prima dată în scandalul de dopaj: „De-asta voi ați fost suspendați și eu nu!”
Jannik Sinner, foto: Imago Images

Sinner susține că nu a avut parte de un tratament preferențial: „Același proces pentru fiecare jucător”

La conferința de presă, întrebat dacă a fost favorizat față de alți jucători care au fost în situația lui, Sinner a explicat faptul că procesul nu diferă în funcție de jucător, ci este același pentru toată lumea.

„Fiecare jucător testat pozitiv trebuie să parcurgă aceeași pași. Nu există scurtături sau tratament preferențial. Înțeleg frustrarea altor jucători, dar poate motivul pentru care au fost suspendați este că nu știau exact cum a pătruns substanța în corpul lor. Eu am știut imediat și am fost conștient de ce s-a întâmplat.

Nu m-am antrenat 2-3 zile, dar motivele au fost întemeiate și am putut în continuare să joc.”

„Ți-e teamă că reputația ta poate fi pătată?” » Răspunsul lui Sinner

„Este o întrebare bună. Personal, am crezut întotdeauna că am continuat să joc tenis pentru că eram conștient că nu am făcut nimic rău. Știam că sunt curat și mi-am propus întotdeauna să fiu un jucător corect.

Oricine mă cunoaște știe că nu aș fi încălcat niciodată regulile. A fost o perioadă foarte grea pentru mine și echipa mea. Acum știu cine este prietenul meu și cine nu, pentru că prietenii mei nu ar face niciodată așa ceva.”

Reputația mea nu este ceva pe care să-l pot controla, voi vedea în continuare cum vor decurge lucrurile.

- Jannik Sinner, lider ATP

Circuitul ATP se revoltă, după ce Sinner a fost testat pozitiv și apoi iertat de suspendare

Nick Kyrgios a fost cel mai critic jucător la adresa liderului ATP și consideră motivarea acestuia drept ridicolă. Sinner a fost depistat cu clostebol, un agent anabolizant. Proba a fost recoltată în martie, iar italianul s-a apărat susținând că a fost contaminat printr-o cremă folosită de fizioterapeutul lui pentru a-i trata o rană la unul dintre degete.

„Ridicol. Indiferent dacă a fost un accident sau a fost planificat. Ești testat de două două ori cu o substanță interzisă (steroid)... Ar trebui să dispari pentru doi ani. Capacitățile tale au fost îmbunătățite. Cremă de masaj... Da, drăguț.

Accident? Chiar credeți că fizioterapeutul a folosit cremă de masaj care l-a făcut să pice două teste la steroizi anabolici?”, a scris Nick Kyrgios pe rețele de socializare.

Denis Shapovalov, un alt nume cunoscut din circuitul ATP (locul 105), a comentat și el dur subiectul: „Reguli diferite pentru jucători diferiți. Nu-mi pot imagina ce spun jucătorii contaminați pentru că au fost contaminați cu diferite substanțe”.

„Tenisul e o glumă”, a scris și Gastao Elias, 310 ATP.

Ce spunem despre jucătorii care au fost suspendați pentru că nu s-au prezentat de 3 ori la teste antidoping și nu au fost niciodată depistați pozitiv?
- Lucas Pouille, fost loc 10 ATP în 2018

„Cine ți-a făcut o nedreptate nu rămâne cu o datorie față de tine, ci cu o pierdere față de el însuși” a fost citatul din Nicolae Iorga pe care l-a postat Simona Halep, în ziua în care a apărut vestea că Sinner a fost iertat de suspendare.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Victor Pițurcă e convins că FCSB a greșit grav cu transferul lui Daniel Bîrligea: „Cum să dai două milioane pe el?”
Superliga
Victor Pițurcă e convins că FCSB a greșit grav cu transferul lui Daniel Bîrligea: „Cum să dai două milioane pe el?”
FCU Craiova a câștigat acasă, dar a încheiat meciul din Liga 2 în huiduielile asistenței. Secvențele din final i-au scos din sărite pe fani
Liga 2
FCU Craiova a câștigat acasă, dar a încheiat meciul din Liga 2 în huiduielile asistenței. Secvențele din final i-au scos din sărite pe fani
În seara în care Cristina Neagu și-a anunțat retragerea, Dinamo a câștigat lejer la debutul în Liga Campionilor
Handbal
În seara în care Cristina Neagu și-a anunțat retragerea, Dinamo a câștigat lejer la debutul în Liga Campionilor

„Mi-a spart o vioară Stradivarius în cap!” » Giovanni Becali, dezvăluire ca-n filme: „Avea fiecare câte un cuțit la gât!”

Gafă INCREDIBILĂ a președintelui Klaus Iohannis la ceremonia de decorare a sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice și Paralimpice de la Paris! A citit greșit de pe foaie


Comentarii (28)
monika.
monika.  •  26 August 2024, 08:26

Afara cu dopatii din sport! Fair play!

Numeuser
Numeuser  •  25 August 2024, 07:45

Tenisul, sportul alb închis. Nimic mai mult decât o afacere cu mult dopaj, corupție, politică, cam toate mizeriile pe care se presupune că nu le susține. Motiv pentru care am renunțat de mulți ani să îl mai urmăresc.

Papanica
Papanica  •  24 August 2024, 19:53

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (28)
Comentează