SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Jannik Sinner e noul lider mondial! » Primul italian din istorie care atinge poziția de vârf

Jannik Sinner este noul număr 1 mondial Foto: Imago
Jannik Sinner este noul număr 1 mondial Foto: Imago

Articol de - Publicat marti, 04 iunie 2024 19:43 / Actualizat miercuri, 05 iunie 2024 04:43

Campionul de la Australian Open, Jannik Sinner, 22 de ani, va deveni lunea viitoare numărul unu mondial, al 29-lea jucător din istorie care ocupă această poziție și primul italian. Retragerea lui Novak Djokovic de la Roland Garros, accidentat, i-a facilitat ascensiunea.

Istoria se rescrie, își adaugă un nou capitol începând din data de 10 iunie 2024, atunci când Jannik Sinner va fi în vârful clasamentului mondial.

Scenariul acestei ascensiuni era posibil încă de la startul Roland Garros-ului, iar pe măsură ce au trecut zilele, condițiile s-au simplificat. Dacă Sinner cucerea titlul, iar Novak Djokovic părăsea tabloul fără să atingă fazele cele mai înaintate, italianul își asigura o premieră a carierei. Una istorică.

Novak Djokovic s-a retras de la Roland Garros! Verdict dur al medicilor, după RMN-ul efectuat azi
ROLAND GARROS
Novak Djokovic s-a retras de la Roland Garros! Verdict dur al medicilor, după RMN-ul efectuat azi

Jannik Sinner profită de retragerea lui Novak Djokovic de la Roland Garros și devine noul număr 1 mondial

Ceea ce s-a împlinit, până la urmă, mai devreme, după ce accidentarea dură suferită de campionul sârb, ruptură de menisc la genunchiul drept, l-a obligat să se retragă de la Roland Garros – și probabil la o absență de durată din circuit.

Djokovic se calificase în sferturi, după victoria eroică, rotunjită în 5 seturi, în fața lui Francisco Cerundolo, cu critici la adresa organizatorilor din cauza terenului, pe care l-a apreciat drept „alunecos”.

În conferința de presă care a urmat, a explicat că a avut o problemă ușoară în ultimele două săptămâni, dar că totul s-a agravat când a alunecat și a căzut, în setul al treilea al meciului cu argentinianul.

Verdictul medical a venit în urma unei rezonanțe magnetice și a fost extrem de dur și dureros pentru Novak.

Jannik Sinner, noul lider ATP: „Este visul oricărui jucător! Îi doresc lui Novak Djokovic recuperare rapidă”

Absența lui îl ridică însă pe Sinner mai devreme decât s-a calculat. Italianul a aflat după victoria în fața lui Grigor Dimitrov, 6-2, 6-4, 7-6 (3), reușită în primul sfert de finală masculin al zilei.

Anunțat de Fabrice Santoro, fostul jucător francez, apoi întrebat ce simte, și-a luat câteva secunde bune înainte de a răspunde, absorbind energia venită din aplauzele și ovațiile publicului. Totul cu un surâs pe chip.

Ce pot să spun? Întâi, este visul oricărui jucător să ajungă numărul unu în lume. Pe de altă parte, să aflu că Novak s-a retras și văzând cât de dezamăgitor este pentru toată lumea, îi doresc o recuperare rapidă.

429de săptămâni a petrecut Novak Djokovic în fruntea ierarhiei ATP, cele mai multe din istorie, masculin și feminin

În același timp, încerc să nu mă gândesc prea mult la asta. Este un turneu la care am avut probleme în trecut, în special în ultimii doi ani, așa că sunt fericit să mă aflu în semifinale, voi savura acest lucru, voi încerca să joc cel mai bun tenis al meu.

Mulțumesc echipei mele pentru că face posibil acest proces, fără ei este imposibil și de asemenea, fără voi”, a spus Jannik, întorcându-se spre public. „Este un moment special pentru mine și mă bucur să-l pot împărtăși cu voi, cu italienii care au urmărit la televizor și vom vedea ce pot face în continuare”, a încheiat el.

Jannik Sinner, istorie continuă din vara lui 2023

Sinner făcuse deja istorie pentru țara sa, Italia, la începutul anului, devenind jucătorul cel mai bine clasat, mai sus decât reperul fixat de Adriano Panatta, care ajunsese pe poziția a 4-a în august 1976.

Jannik a adunat însă puncte în ultimele 52 de săptămâni care l-au ajutat să urce. Până în august 2023, nu cucerise niciun titlu de Grand Slam sau Masters 1000. De atunci, a câștigat șase trofee, între ele Australian Open 2024 și Toronto 2023 și Miami 2024, din categoria Masters.

Jannik Sinner e noul lider mondial! » Primul italian din istorie care atinge poziția de vârf
Jannik Sinner cu trofeul de la Toronto Foto Imago

De asemenea, triumfuri în turneele ATP 500 de la Beijing și Viena 2023, Rotterdam 2024. A disputat și ultimul act la ATP Finals 2023.

Pe 1 aprilie a urcat până pe locul 2 mondial, iar de lunea viitoare va fi al 29-lea jucător din istorie care devine lider ATP, primul fiind Ilie Năstase, pe 23 august 1974.

După Carlos Alcaraz, e doar al doilea jucător născut în anii 2000 care atinge vârful. Și rămâne de văzut cât timp va sta acolo, ce rivalități se vor activa sau naște în timpurile de schimbare ale circuitului masculin.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Reacția fotbalistului luat de guler de Dorinel Munteanu: „Suntem obișnuiți!”
Superliga
Reacția fotbalistului luat de guler de Dorinel Munteanu: „Suntem obișnuiți!”
Dinamo poate pierde 1 milion de euro » Ultimele informații despre acest caz care le dă fiori „câinilor”
Superliga
Dinamo poate pierde 1 milion de euro » Ultimele informații despre acest caz care le dă fiori „câinilor”
Neil Lennon a semnat » Unde s-a angajat la o lună după despărțirea de Rapid
Campionate
Neil Lennon a semnat » Unde s-a angajat la o lună după despărțirea de Rapid

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (3)
Freyya
Freyya  •  05 Iunie 2024, 13:11

boring to the core

Husar.Vasile.Alexandru
Husar.Vasile.Alexandru  •  05 Iunie 2024, 06:03

Roland Garros

iahim
iahim  •  04 Iunie 2024, 21:47

Ilie Nastase a fost primul lider ATP in 1973, cand s-a infiintat acest clasament! Desi are, doar, doua Grand Slem-uri, la simplu, Forest Hills 1972, Roland Garros 1973, romanul a fost cel mai bun tenisman din lume in anii 1972 si 1973.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează