SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON 2009

Legende la Wimbledon, atunci şi acum (partea I)

Articol de GSP - Publicat marti, 30 iunie 2009 00:00

Cei mai buni jucători de tenis din istoria Wimbledon, Rod Laver, Bjorn Borg şi John McEnroe au rămas aproape de terenul de tenis şi după încheierea carierei. În trecut au dat naştere multor comentarii, acum ei sînt cei care dezbat meciurile.

Rod Laver
Rodney George "Rod" Laver, născut pe 9 august 1938, în Rockhamton, a fost de şapte ori la rînd tenismenul Nr. 1 al lumii, între anii 1964-1970. Este singurul jucător de tenis care a câştigat de două ori toate cele patru titluri de  Grand Slam, în acelaşi an: prima oară la amatori, în 1962 şi, a doua oară, ca profesionist în 1969. Laver este considerat unul dintre cei mai buni tenismeni ai tuturor timpurilor.

A stabilit recordul de 31 de meciuri câştigate consecutiv, la Wimbledon, între 1961 şi 1970, record care a fost întrecut de Björn Borg, în 1980. După ce s-a retras, în 1978, Laver a jucat în turneele de seniori. La trei ani după ce s-a retras, australianul a intrat în International Hall of Fame.

2000, curtea centrală din Melbourne Park, care astăzi găzduieşte Australian Open, îi poartă numele. Laver, alături de o altă tenismenă de succes, Margaret Court, a primit o diplomă cu portretul său, alături de inscripţia "Australia Post Australian Legends Award".

În prezent, din cauza unui atac suferit în timpul unu interviu, Laver este forţat să stea departe de terenurile de tenis, însă este un mare fan al lui Roger Federer şi îi urmăreşte cariera pas cu pas.

Titluri la Wimbledon: 1961, 1962, 1968 şi 1969
Titluri de Grand Slam cîştigate: 11


Bjorn Borg
Suedezul Bjorn Borg, născut pe 6 iunie 1956, este unul dintre cei mai mari tenismeni din istoria acestui sport şi cel mai bun jucător din lume pe zgură. El a câştigat 11 titluri de Grand Slam la simplu, între 1974 şi 1981 (5 la Wimbledon şi 6 la French Open).

În 9 ani de carieră Bjorg a câştigat 41% din turneele de simplu la care a participat (11 din 27) şi 89.8% din turneele de Grand Slam, la simplu. Cele şase titluri la French Open reprezintă un record all-time pentru un jucător de tenis.

În 1978 Borg l-a întâlnit, pentru prima dată în carieră pe Johm McEnroe, în semifinala openului de la Stockholm, unde a fost învins. Borg nu a pierdut nici un set într-o ediţie de French Open, performanţă reuşită în era open numai de Ilie Năstase şi Rafael Nadal.

Cu cele 11 titluri de Grand Slam câştigate, Bjorn Borg este pe locul patru, după Pete Sampras (14), Roger Federer (14) şi Roy Emerson (12).

John McEnroe şi Bjorn Borg s-au întîlnit, după 20 de ani de la "Meciul secolului", în 2000, la Singapore. Borg, în vârstă de 44 de ani şi McEnroe, 41 de ani au fost adversari la Turneul Campionilor.

"Am foarte multe emoţii pentru că Bjorn este ... cel mai mare rival al meu", a spus John McEnroe înainte de meci.

Astăzi Bjorn Borg are o scoală de tenis unde pregăteşte viitori campioni: "Pregătesc cîţiva copii de 14-17 ani. Sper să dau Suediei cîţiva jucători de valoare", a spus Borg.

Titluri Wimbledon: 1976, 1977, 1978, 1979, 1980
Titluri de Grans Slam cîştigate: 11

John McEnroe
John Patrick McEnroe s-a născut pe 16 februarie 1959. A câştigat şapte titluri de Grand Slam la simplu, trei la Wimbledon şi patru la US Open, nouă la dublu şi unul la dublu mixt. Principalii lui rivali au fost Bjorn Borg, Jimmy Connors şi Ivan Lendl. În 1999 a intrat în International Tenis Hall of Fame.  După o absenţă de 12 ani din circuitul profesionist, McEnroe a reintrat în competiţii în 2006 şi a devenit cel mai vîrstnic jucător de tenis care a câştigat un titlu ATP, cel de la San Jose.

În 1980, McEnroe a jucat prima finală la Wimbledon ca profesionist. El l-a întîlnit pe Bjorn Borg care vroia să cîştige al cincilea titlu la Wimbledon. În setul patru, într-un tiebreak ce a durat 20 de minute, McEnroe a salvat cinci mingi de meci şi a cîştigat setul cu 18-16. În final Borg a cîştigat meciul care a fost calificat de ESPN ca "cea mai bună finală de la Wimbledon".

McEnroe s-a retras din turneul profesionist la finalul anului 1992 pe locul 20.

După retragere a rămas în lumea tenisului, ca şi comentator pentru CBS, NBC, USA şi ESPN. În septembrie 1999 a devenit căpitanul echipei de Cupa Davis a Americii cu care a învins Zimbabwe şi Cehia. În semifinale SUA a pierdut în faţa Spaniei. În noiembrie 2000 s-a retras de la echipa de Cupa Davis, după 14 luni în care a fost antrenor, în locul lui venind Patrick McEnore, fratele lui.

În iulie 2004, a început un talk show pe CNBC, intitulat "McEnroe". Showul nu a avut succes şi a fost anulat după cinci luni. Deţine o galerie de artă în Manhattan. Mulţi specialişti în tenis sînt de părere că nivelul de joc al lui McEnroe îi permite să joace şi acum într-un turneu profesionist. 

În 2006, McEnroe a revenit în circuitul ATP şi a jucat două turnee la dublu. În primul, a jucat cu Jonas Bjorkman şi au cîştigat SAP Open, în San Jose. Această victorie este o performanţă: McEnroe a cîştigat titluri la dublu în patru decade diferite şi este în competiţie cu Tom Okker pentru locul doi la cele mai multe titluri cîştigate la dublu, din istorie.

John McEnroe este, în prezent, comentator sportiv pentru BBc şi NBC.

Despre favoritul publicului la Wimbledon 2009, Andy Murray, McEnroe a spus: "La 22 de ani (cît are Murray acum) cîştigam Wimbledonul. Cred Murray are şansa să îl cîştige. Federer este, fără îndoială, unul dintre cei mai mari jucători de tenis din lume. Nadal, este un jucător extraordinar. Modul în care a jucat Federer pînă acum îl face greu de învins", a comentat McEnroe principalii favori'i de la Wimbledon 2009. 

"Nu îi pot da nici un sfat lui Andy. După ce am pierdut, în 1980, în faţa lui Borg am cîştigat trei ani la rînd. Lecţia pe care am învăţat-o atunci a fost foarte importantă", a mai spus John McEnroe.

Titluri Wimbledon: 1981, 1983, 1984
Titluri de Grans Slam cîştigate: 7

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont
Superliga
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (17)
 •  10 Noiembrie 2009, 15:55

Ala din poza nr. 1,cu care ilustrati articolul, e Boris Backer dobitocilor nu Rod Lever

 •  01 Noiembrie 2009, 13:20

in poza sunt boris beker ,mc enroe si bjon borg

 •  27 Iulie 2009, 18:44

Domnu' inginer,bre , prea mult seamana Rod Laver cu Boris Becker in poza???

Vezi toate comentariile (17)
Comentează