Articol de Luminița Paul - Publicat miercuri, 21 august 2019 16:01
Noah Rubin, numărul 195 ATP și creatorul platformei Behind The Racket, vorbește despre fața lipsită de strălucire a sportului.
A cucerit titlul la Wimbledon, la juniori, în 2014, pe când avea 18 ani. Acum, la 23, a trecut prin experiențe diferite care i-au revelat partea dificilă, nevăzută uneori a sportului. Dincolo de Top 10 și de trofee strălucitoare, există realitatea de zi cu zi, zbaterea, accidentările, depresia, efortul continuu – motiv pentru care americanul a decis să creeze o platformă pe Instagram unde cei care au ceva de împărtășit despre ceea ce au trăit sau trăiesc în tenis să o poată face. Se numește "Behind The Raquet" și, din ianuarie 2019, a adunat 59 de postări. Adică 59 de povești, fiecare impresionantă în felul său. Au scris acolo de la Rubin însuși la Petra Kvitova, dar și Madison Keys, Dustin Brown, Timea Babos, Andrei Rublev, Nicole Gibbs.
"Te simți tot timpul ca un ratat"
Proiectul a stârnit interes, iar Noah și-a expus ideile într-o discuție cu Daily Telegraph, atrăgând atenția asupra a ceea ce crede el că nu e în regulă în tenisul de astăzi. Pentru o primă măsură, americanul a răspuns aproape fără să respire: „Sezoane mai scurte. Unsprezece luni e ceva brutal. În orice sport există o pauză necesară. Dacă nu ești în Top 50, încerci să aduni cât mai multe puncte și ești forțat să joci prea multe turnee. Și nu faci decât să te rănești”.
O parte importantă este și permanentă luptă psihologică. "Singurătatea, eșecul – te simți tot timpul ca un ratat. Oamenii îl văd pe Federer ridicând un trofeu, dar nu văd challenger-ul din Mexic. Există probleme reale în circuit, văd multe persoane luându-și pauze. Depresia e cel mai des întâlnită, e mult alcool și abuz de substanțe pentru că așa reușesc oamenii să-și gestioneze viața în tenis”, a dezvăluit, contondent, Rubin.
Un sport care să genereze bani
Problema banilor e nelipsită din conversație. Americanul crede că diferența între vârfuri și ceilalți e nenecesar de mare. „Cei care câștigă un Grand Slam primesc 485.000 de dolari extra. Nu e nevoie, dacă dai acești bani celor care pierd în calificări, înseamnă o mie-două în plus, ceea ce e grozav, le acoperă cheltuielile”, explică Noah. El adaugă că tenisul nu mai generează atât de mulți suporteri ca altădată. „În afara Grand Slam-urilor, sunt scaune goale peste tot. Trebuie să construim un sport care să genereze bani”, conchide tânărul jucător, care zilele acestea participă în calificări la US Open.
Fără cinci seturi
„Sportul moare, nu mai găsim aceeași intensitate, aceeași dragoste sau fani noi. Nu-l poți obliga pe un puști de opt ani să se uite la un meci timp de patru ore", crede Rubin. "Nimeni nu vrea asta. Nu avem nevoie de partide de cinci seturi, nu avem. Indiferent ce spune lumea, nu e necesar așa ceva. E absurd”.
„Cunosc mulți jucători care, pentru a face față și a se pregăti pentru o nouă săptămână de tenis petrec 12 ore bând. Eu nu, nu am băut niciodată”
- Noah Rubin
Citește și:
România întâlnește Rusia pentru un loc la Fed Cup Finals » Ce presupune noul format al competiției
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”