SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON 2024

Secretul lui Djokovic, un kinetoterapeut francez: „Cu Novak am intrat într-o altă dimensiune. Are o putere și o forță interioară unice”

Novak Djokovic în acțiune FOTO Guliver?GettyImages
Novak Djokovic în acțiune FOTO Guliver?GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 12 iulie 2024 13:00 / Actualizat vineri, 12 iulie 2024 15:58

Novak Djokovic (37 de ani) luptă vineri pentru a zecea finală a carierei la Wimbledon, deși a suferit o operație la genunchi doar cu o lună în urmă. ♦ Jurnaliștii de la L'Equipe au discutat cu omul care l-a ajutat pe sârb să se recupereze atât de rapid.  ♦ Kinetoterapeutul Jean-Georges Cellier a vorbit despre timpul petrecut alături de fostul lider mondial.

Novak Djokovic îl întâlnește vineri după-amiază în semifinalele turneului de la All England Club pe italianul Lorenzo Musetti (22 de ani și 25 ATP). Când s-a retras înainte de sferturile de finală de la Roland Garros din cauza unei accidentări la genunchi, nimeni nu se aștepta ca sârbul să joace, mai ales să ajungă atât de departe.

A fost operat pe 5 iunie la meniscul genunchiului drept, iar cei de la clinica unde Novak a suferit intervenția chirurgicală i-au recomandat un kinetoterapeut care putea face minuni

Jean-Georges Cellier (66 de ani) și-a anulat toate planurile și a răspuns prezent la convocarea echipei lui Novak. „Să-l tratezi pe Novak Djokovic, unul dintre cei mai mari sportivi de pe planetă în prezent, este ceva ce nu poți refuza”, a spus Cellier pentru L'Equipe.

Oamenii din echipa lui Novak erau în contact și cu un kinetoterapeut din Dallas, dar a fost ales Jean-Georges Cellier pentru CV-ul său bogat cu nume mari care au trecut peste accidentări mult mai grave decât cea a lui Novak.

Cuvinte de laudă pentru Novak Djokovic: „Un om cu atâta voință nu știam că există”

Printre ei fotbalistul Djibril Cissé, sprinterul francez Jimmy Vicaut sau jucătorul de rugby Matthieu Jalibert.

„Am lucrat cu o mulțime de mari sportivi, campioni olimpici, dar un om cu atâta voință nu știam că există. O mulțime de sportivi au impresia că își dau singuri mijloacele, dar cu Novak am intrat într-o altă dimensiune.

El are o putere și o forță interioară unice. La Belgrad, Novak habar nu avea că ar putea juca la Wimbledon, dar deja lucra la umăr. Este o mașină. Nu face acest efort pentru că este accidentat; este filosofia lui de viață, echilibrul lui”, a povestit Cellier.

Kinetoterapeutul i s-a alăturat lui Novak la Belgrad după cinci zile de la operație și l-a însoțit în capitala Serbiei, în Muntenegru și la Londra. „A fost o aventură memorabilă pe care nu o voi uita prea curând", a spus el pentru sursa citată.

Două ore de exerciții pentru a merge normal

Cellier a povestit cum a fost prima întrevedere cu Novak Djokovic în Serbia. El spune că a găsit un bărbat „stresat" care „nu se simțea foarte bine" după operație.

„Dar el mi-a arătat imediat o încredere imensă. Timp de o lună, Novak s-a bazat pe mine. I-am dat multe dureri musculare, iar lui i-a plăcut", spune fizioterapeutul, care se bazează pe o „abordare globală". „Trebuia să ne gândim la revenirea lui în competiție, nu doar la menisc", a mai subliniat Cellier.

7 trofeeare Novak Djokovic la Wimbledon cucerite în 2011, 2014, 2015, 2018, 2019, 2021, 2022

Progresele au fost spectaculoase. „După două ore de exerciții, a simțit imediat o îmbunătățire", admite fizioterapeutul. Novak reușise să meargă normal, iar acest lucru l-a bucurat enorm pe câștigătorul a șapte trofee la Wimbledon.

Cellier l-a însoțit pe sârb și la Londra, dar a plecat pentru că lucrurile sunt rezolvate pentru cel care are în palmares 24 de titluri de Mare Șlem și care este la un pas de a zecea finală pe iarba londoneză.

În cealaltă semifinală de pe tabloul masculin se întâlnesc Carlos Alcaraz și Daniil Medvedev, acesta fiind primul meci al zilei pe Terenul Central, care urmează să debuteze de la ora 15:30.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu, replică acidă pentru un antrenor din Superligă: „Nu am făcut nimic? Era prea mic!”
Nationala
Mircea Lucescu, replică acidă pentru un antrenor din Superligă: „Nu am făcut nimic? Era prea mic!”
Cine este „nora” Nadiei Comăneci: a apărut cu fiul fostei gimnaste la JO 2024
Stiri extrasport
Cine este „nora” Nadiei Comăneci: a apărut cu fiul fostei gimnaste la JO 2024
Romania nu renunță la bronzul din proba de sol de la Jocurile Olimpice! Măsura extraordinară la care apelează Federația și COSR
Jocurile Olimpice
Romania nu renunță la bronzul din proba de sol de la Jocurile Olimpice! Măsura extraordinară la care apelează Federația și COSR

Pe ce loc este România în clasamentul medaliilor la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

Ce se întâmplă când un sportiv refuză medalia la Jocurile Olimpice » Două cazuri celebre în istorie


Comentarii (1)
BlackOnix
BlackOnix  •  13 Iulie 2024, 08:01

Mare om,mare caracter! Discursul lui la sfarsitul meciului cu Rune, a fost pe cat de memorabil pe atat de inteligent! Jos pălăria, domnule Djokovici!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează