Articol de Roxana Fleşeru, Luminița Paul - Publicat marti, 23 februarie 2021 09:46 / Actualizat marti, 23 februarie 2021 10:54
Sârbul Novak Djokovic (33 de ani, 1 ATP) a adunat din nou critici la Australian Open, după ce în turul al treilea a vorbit despre o accidentare gravă la mușchii abdominali, iar apoi a parcurs drumul până la trofeul de Grand Slam cu numărul 18
Între Australian Open 2020 și Australian Open 2021, triumfurile cu numărul 17 și 18, Novak Djokovic a adunat mai multe episoade controversate, care au contribuit la portretul de antierou al circuitului ce începuse să se contureze cu mulți ani în urmă.
Cea mai recentă ispravă a sârbului în vârstă de 33 de ani a fost o accidentare cu multe semne de întrebare. Djokovic a spus la finalul celor cinci seturi jucate cu Taylor Fritz în turul 3 că nu crede că va mai putea intra pe teren la următoarea partidă, pronunțând chiar termenul de ruptură. Cu toate acestea, a fost prezent la meciurile care au venit.
De aici au început speculațiile, mulți s-au întrebat cum este posibil să se refacă atât de repede, alții au insinuat că poate nu a fost atât de serios accidentat. Americanul a indus și el starea aceasta, evidențiind că loviturile lui Novak au fost mai ascuțite în decisiv.
Novak Djokovic: „Mereu se va pune la îndoială ce spun"
Deși în timpul turneului nu a mai dorit să discute despre accidentare, după încheierea lui, liderul mondial a dezvăluit că a fost vorba despre o ruptură de mușchi oblic abdominal, iar ieri, după o sedință foto pe plaja Brighton, a precizat că inițial a avut 1,7 cm, dar a ajuns la 2,5.
„Mereu se va pune la îndoială ce spun sau ce fac, m-am obișnuit și accept că nu pot mulțumi pe toată lumea. Dacă mă frustrează? Sigur, am sentimente ca toți oamenii, nu-mi place când cineva mă judecă sau mă critică. În același timp, accept că toată lumea are dreptul la o opinie", a spus Djokovic.
Depinde de natură
Jurnaliștii spanioli de la puntodebreak.com au consultat un fizioterapeut ATP, care a spus că nu e atât de ușor de dat un verdict dacă se poate juca tenis cu o asemenea accidentare. „Depinde cât de profundă este ruptura și dacă este contra sau pe aceeași direcție cu fibrele musculare. Dacă e contra lor e aproape inposibil să lovești o minge de tenis, dacă e în aceeași direcție se poate juca, dar cu multă durere", a spus acesta.
El a adăugat că există diverse tratamente pentru a potoli durerea, cum ar fi analgezice puternice sau chiar infiltrațiile combinate cu adrenalina meciurilor, care diminuează senzațiile de disconfort.
Djokovic nu ar fi primul jucător care duce un turneu cu o ruptură musculară abdominală, în 2009, Rafael Nadal a jucat cu una de 2,8 cm, spaniolul oprindu-se în semifinale.
Motive diverse
De unde atâtea discuții atunci? La începuturile carierei sale, sârbul a adunat multe retrageri din meciuri. „Nu-l mai crede nimeni pentru că a strigat de prea multe ori lupul", spunea australianul Sam Groth.
Jurnaliștii sârbi sunt de părere că Nole este tratat așa de presa internațională și de anumiți fani pentru că a stricat dihotomia Nadal-Federer, împiedicându-i pe aceștia să aibă cât mai multe trofee de Mare Șlem.
Unii susțin că lui Novak i s-a făcut în presa occidentală imaginea unui om arogant, încrezut, care suferă de un sindrom mesianic, care urlă și rupe tricoul și care mereu invocă tot felul de scuze când pierde. Pe de altă parte, presa din Serbia susține că Nole e privit ca un erou acasă, dar și în India și în câteva țări din Asia.
O altă explicație sună mai mult a conspirație, Djokovic nefiind plăcut pentru că vine dintr-o țară mică din estul Europei, una care în mintea occidentalilor este asociată cu războiul din 1990. „E clar că imaginea lui a avut de suferit după Adria Tour. A greșit, dar intențiile sale au fost bune. Mereu vrea să îmbunătățească imaginea țării sale și promovează unitatea în Balcani. Mi se pare admirabil că are un antrenor croat. Balcanicii au o imagine proastă în orice colț al lumii, iar asta îl apasă și pe el în unele momente”, a spus fostul jucător australian Paul McNamee pentru The Age.
Novak Djokovic a încercat mulți ani să se lupte cu aceste lucruri, însă la Australian Open pare că s-a împăcat cu tot ce i se întâmplă: „Încerc să evit lucrurile negative, care se scriu sau se spun, dar ele ajung într-un fel sau altul la mine. Mă dor, nu pot să neg asta, dar de-a lungul timpului am reușit să nu mai fiu atât de sensibil la ele și să mă concentrez pe lucrurile care contează".
”Djokovic este un tip cu o inimă imensă și cu intenții bune în tot ce face. Mi se de necrezut că nu a primit niciun sprijin din partea ATP, mai mult l-au discreditat”- Paul MacNamee, fost jucător australian
„E cineva acolo, sus, care vede toate aceste nedreptăți pe care media i le face. A încercat să-i apere pe jucători, dar tot el a fost atacat pentru nu mai era nimeni altcineva. Apoi i-au pus la îndoială accidentarea, dar vă spun că unii oameni pot suporta durerea mai bine decât alții”- Goran Ivanisevic, antrenorul lui Novak Djokovic
Episoadele controversate din ultimul an cu Novak Djokovic în prim-plan
- Adria Tour și cazurile de coronavirus. Liderul ATP a organizat un eveniment demonstrativ, programat inițial între 13 iunie și 5 iulie 2020, cu 5 etape în țări din fosta Iugoslavie, când circuitul ATP era oprit. Prima rundă, cea de la Belgrad, a trecut cu bine. A surprins însă de la început faptul că au existat spectatori în tribune, fără măști și fără distanțare, jucătorii, între ei nume grele precum Thiem, Zverev, Dimitrov, au luat parte și la acțiuni în afara terenurilor, chiar și la o seară în club, iar criticile au apărut imediat. Partea a 2-a, cea de la Zadar, a culminat cu nedisputarea finalei, după ce Dimitrov a plecat precipitat spre Monaco, anunțând că a testat pozitiv la coronavirus. Restul etapelor au fost și ele anulate. După bulgar, au avut confirmarea infectării Ciorici, Troicki, Djokovic și Goran Ivanisevic, antrenorul sârbului.
„Un show horror. Iresponsabilitate enormă și imensă imaturitate. A fost o neglijență totală, mi-e greu să găsesc cuvinte"- Bruno Soares
„A fost o greșeală, dar toată lumea a învățat din erori. În realitate, am văzut fani veseli, copii fericiți, de aceea am uitat că nu trebuie să facem poze sau să-i îmbrățișăm pe puști. Toată lumea regretă, dar e OK acum"- Dominic Thiem
- Părerea despre vaccin. Novak și-a exprimat, în luna iulie, reținerea față de un vaccin anti-COVID-19. Ulterior, într-o discuție cu New York Times, a explicat că „media internațională a scos din context, spunând că aș fi complet împotriva vaccinurilor de orice tip. „Problema mea e să nu fiu forțat să-mi pun ceva în corp. Ceva ce nu aș dori. Pentru mine e inacceptabil. Dar nu sunt împotriva vaccinurilor, cine sunt eu să vorbesc despre asta în comparație cu oamenii care se ocupă cu așa ceva și salvează vieți în toate colțurile lumii?"
- Fondarea PTPA. Cu câteva zile înainte de startul US Open, Novak și alți câțiva jucători, între ei și nume importante precum Milos Raonic sau Diego Schwartzman, au pus bazele unui nou organism, Professional Tennis Players Association. Acest for ar urma să se ocupe mai mult de sportivi, de nevoile lor și interesele lor. Atât Rafael Nadal, cât și Roger Federer și-au exprimat, prin postări pe rețelele de socializare, opoziția față de această inițiativă, argumentând că ATP are planuri noi, care au nevoie de timp pentru a fi puse în practică. Multă lume a reclamat și momentul, neinspirat ales, pentru anunțarea înființării PTPA.
- Descalificarea de la US Open. Un incident total neașteptat a întrerupt parcursul sârbului la US Open 2020. Acesta a fost descalificat din meciul contra lui Pablo Carreno Busta din „optimi", la 5-6 în primul set, după ce a lovit cu mingea în gât, fără intenție însă, un arbitru de linie, pe Laura Clark. Oficialii au aplicat regulamentul, însă Nole a petrecut 7 minute pe teren încercând să-i convingă pe arbitrul US Open Soeren Friemel și pe supervizorul Andreas Egli să nu-l scoată din competiție. Momentul a fost interpretat diferit, de la neglijență, neatenție până la iresponsabilitate de lumea tenisului.
„Incredibil, Djokovic a lovit neintenționat, dar stupid o arbitră de linie" -Martina Navratilova
- Fondul de ajutorare a jucătorilor mai slab clasați. La puțin timp după oprirea circuitului, în aprilie, Djokovic, în calitatea sa de atunci de președinte al Consiliului Jucătorilor, a avut ideea ca tenismenii de top să contribuie cu o sumă de bani pentru a-i ajuta pe cei mai rău clasați. Se stabiliseră și cuantumurile, în funcție de poziția în clasament. Inițiativa nu a fost însă îmbrățișată la fel de entuziast de toată lumea, Thiem sau Pella opunându-se.
„Nu există jucător de tenis care să lupte pentru supraviețuire, chiar și cei mai slab clasați. Nu moare nimeni de foame. Sunt mulți care nu sunt deloc profesioniști. Nu văd de ce le-aș da bani" - Dominic Thiem
Citește mai multe știri din tenis:
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”