Articol de GSP - Publicat sambata, 23 noiembrie 2019 15:02
„Domnul Covaliu, va purta steagul Simona?” Președintele Comitetului Olimpic, Mihai Covaliu, în spatele Simonei, dă din cap că da. Lumea aplaudă. „E înregistrată!”, spune Simona Halep și se bucură ca un copil merituos.
Recunoașteți probabil scena de la primirea Simonei Halep la Aeroportul Otopeni, pe 15 iulie, după câștigarea turneului de la Wimbledon. Iar steagul este cel care se va afla în fruntea sportivilor români la Tokyo, la ceremonia de deschide a Jocurilor Olimpice din 2020.
Înainte de Jocurile Olimpice va fi însă FED CUP, pentru prima dată cu formatul nou, preluat după modelul Cupei Davis. Cu meci de calificare – în februarie, România - Rusia – apoi turneu final în aprile, 12 naționale, la Budapesta.
Simona Halep este indispensabilă echipei României. Ultima confruntare din FED Cup, cu Franța, a dovedit-o. Dar stai! Internetul s-a aprins emoțional când a descoperit declarația lui Ion Țiriac de la SportEd Talks: „Simona mi-a zis că nu vrea să vină să joace la Fed Cup pentru că se concentrează pe Jocurile Olimpice”
Și a mai zis Țiriac ceva, care are cu totul altă relevanță când vine de la președintele Federației Române de Tenis: „Dacă nu jocă Help, pierdem cu rusoaicele cu 5-0.”
Simona Halep - un om cu o voință de fier, afectat în ultimele luni de probleme medicale, poate câștiga sau pierde un Grand Slam împotriva tuturor. Dar care păstrează un nivel al valorii la care pierde sau câștigă încă peste orice altă jucătoare de tenis din România.
„După Halep, Sahara! Tenisul dispare”, a spus Țiriac la Prietenii lui Ovidiu.
Am vrea să ne reprezinte, nu vrem deșert, mai ales când este vorba despre echipa României, să ne reprezinte musai și la Budapesta și la Tokyo. Am vrea să răzbune toate frustrările, să nu piardă decât la Ashleigh Barty și doar dacă Barty e pe primul loc când o bate. Am vrea să o întindem ca pe elastic, să o bată pe cealaltă „românca nostră”, Bianca Andreescu, pentru că atunci când joacă împotriva Simonei e prea canadiancă.
Și sigur am vrea să nu mai aibă personalitate, să ne asculte pe noi „românii care o susținem”, să se mobilizeze exact atunci când pică psihic și să fie gata să suporte durerile de gleznă sau de spate, „dacă țara i-o cere”. Am vrea fie gata să acopere „pierderile” celorlalte sporturi la care memoria nostră ancestrală ne spune că eram campioni indiscutabili.
Noi, chibiții, vrem toate astea ACUM. Și știm și de ce pierde, când pierde, avem mereu explicații: nu are preparator psihic ok, nu avea antrenor de top sau nu are o echipă de psihologi care să-i țină moralul așa cum cer comentatorii de la meciurile ei sau analiștii de prima mână a tenisului.
Nu cred că Ion Țiriac vorbește să se afle în treabă, mai ales că după ce ce anunță neparticiparea Simonei la FED Cup mai adaugă un „Vedem!”. Adică nu e ferm convis că Simona va lipsi de la Budapesta, mai e loc de întors.
Miza olimpică poate fi într-adevăr un moment de schimbare de paradigmă. Pentru Simona Halep și pentru cei care o suțin.
Și poate să vină exact pe MAREA AȘTEPTARE românească: aurul olimpic. Să fim acolo, în Olimp, unde se dau laurii. 100 de sportivi și doar un aur la Rio, în 2016, fără ca echipa de gimnastică să traveseze oceanul – mult prea puțin pentru orgoliul nostru călcat în picioare. Horia Tecău și Florin Mergea au luat argintul.
Pragul pentru calificare la Jocurile Olimpice, undeva în primele 50 WTA, pentru Simona înseamnă doar să reușească să se mențină sănătoasă. Pentru celelalte membre ale echipei Olimpice anunțate în decembrie înseamnă greu spre imposibil.
Jucătoarele românce din echipa pentru Olimpiadă, Clasament WTA la zi:
Simona Halep: locul 4
Sora Cîrstea: 74
Irina Begu: 100
Mihaela Buzărnescu: 110
Monica Niculescu: 117
Ana Bogdan: 121
Irina Bara: 164
Alexandra Dulgheru: 825
Citește și:
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”