Articol de Remus Dinu - Publicat vineri, 24 mai 2024 14:44 / Actualizat vineri, 24 mai 2024 15:17
Gazeta Sporturilor publică astăzi prima reacție dinspre Agenția Națională Anti-Doping, după dezvăluirea de impact făcută de Mihaela Buzărnescu la emisiunea Open GSP. Jucătoarea de 36 de ani a povestit cum, în urmă cu trei ani, aflată la un turneu în Mexic, a testat pozitiv la o substanță interzisă, contaminarea provenind, conform lui Miki, dintr-un aliment oferit de organizatori.
Mihaela Buzărnescu, unul dintre vârfurile tenisului feminin românesc din ultimii 10-15 ani, a trecut printr-o situație ingrată în plină pandemie, în timpul turneului de la Guadalajara din 2021. Sportiva a fost înștiințată că a ieșit pozitivă la un test doping, însă fiind vorba de un caz particular, nu s-a pus problema suspendării acesteia.
Surse din cadrul ANAD au detaliat pentru site-ul Gazetei Sporturilor pe marginea cazului ce a avut-o protagonistă pe Miki Buzărnescu, încadrând ipostaza respectivă în tipologia cazurilor atipice.
„Mai mult ca sigur că a avut o probă cu clenbuterol până în 5ng/ml”
GSP i-a întrebat pe reprezentanții ANAD și dacă au luat act la acel moment de situația întâmpinată de Buzărnescu.
„Nu este obligatoriu să știm pentru cazurile atipice.
Mai mult ca sigur că a avut o probă cu clenbuterol până în 5ng/ml și se raportează ca rezultat atipic, adică nu este pozitiv. Se demarează o investigație și sportivul/sportiva trebuie să facă dovada că a călătorit în acele zone, cum a ingerat și alte dovezi care să fie evaluate de autoritatea de gestionare a rezultatelor.
Exista o notă de informare a WADA pe contaminarea cu clenbuterol și alte substanțe, lucrurile sunt explicate acolo”, au transmis reprezentanți de-ai Agenției Naționale Anti-Doping, pentru Gazeta Sporturilor.
👉 Iată ce spune WADA, pe site-ul oficial, despre contaminările cu clenbuterol:
„În cazurile de clenbuterol, ractopamină, zilpaterol sau zeranol sau metabolit(ii) acestora la o concentrație egală sau sub (≤) 5 ng/mL, laboratoarele acreditate de WADA trebuie să raporteze rezultatul ca o constatare atipică, iar Autoritatea de Gestionare a Rezultatelor trebuie să efectueze o investigație, în conformitate cu articolul 5.2 din Standardul Internațional pentru Gestionarea Rezultatelor (ISRM), pentru a determina dacă acea constatare poate fi atribuită ingerării de carne contaminată”.
Conform steroizi.ro, clenbuterolul este cel mai cunoscut arzător de grăsimi din lumea steroizilor anabolizanți, deși acesta nu-i un steroid propriu-zis, ci un beta-2-agnost, un medicament pentru tratamentul astmului bronșic.
Una dintre victimele celebre ale Clenbuterolului este fostul mare ciclist Alberto Contador. Acesta a pierdut un Tur al Franței și unul al Italiei, după ce a fost depistat cu această substanță interzisă și suspendat retroactiv timp de 2 ani. Ciclistul a motivat că ar fi mâncat o friptură din carne de vită de la un producător basc, care ar fi fost infestată cu această substanță folosită pe scară largă în creșterea vacilor din America de Sud, dar NU și în Europa.
Mihaela Buzărnescu la Open GSP: „Și eu am fost depistată pozitiv, în Mexic”
„O singură dată mi s-a întâmplat să-mi iasă o testare pozitivă, într-o cantitate mică. Eram în Mexic, la un turneu WTA. Acolo, carnea de pui era contaminată, trebuia să avem grijă la ce mâncăm, era scris asta peste tot.
Fiind după pandemie, noi în perioada acelui turneu nu aveam voie să ieșim din hotel, iar mâncarea era susținută de organizatori, nonstop, mâncam la hotel sau la bază. Am fost testată și, când am plecat la alt turneu, mi-a venit rezultatul. A fost pozitiv. A trebuit să completez mai multe hârtii, în care să spun tot ce am mâncat în fiecare zi, unde, cantitățile pe care mi le aminteam.
Au făcut cercetări după și s-a dovedit că era din cauza cărnii de pui pe care o primisem la concurs. Astfel, a fost totul anulat. În rest, nu m-am temut niciodată la testări pentru că știam că nu aveam ce să iau care să mă expună la testări”, a precizat Mihaela Buzărnescu la Open GSP.
Mexicul este una dintre țările aflate sub supraveghere WADA. La fel ca în China și Guatemala, în Mexic au existat cazuri de doping depistate în masă, după ce sportivii au ingerat alimente ce conțin substanțe interzise. Clenbuterolul, de exemplu, interzis în Europa, este prezent de obicei în carnea din țările din America Centrală și de Sud.
VIDEO. Emisiunea integrală Open GSP cu Mihaela Buzărnescu, prima ediție
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!