Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru - Publicat miercuri, 26 august 2015 00:00
Numărul 2 mondial colaborează cu australianul din martie 2015, iar relaţia lor profesională a evoluat permanent în aceste 5 luni ♦ Ei lucrează împreună în cadrul programului adidas Development, care se va încheia la finele anului
Din 2013, de cînd a început ascensiunea impresionantă a Simonei Halep, şi pînă acum, jucătoarea română a colaborat cu 7 antrenori. Unii au avut rol de consultant, alţii au acoperit şi partea de hitting partner în cadrul pregătirii. Unii au rezistat mai mult, alţii mai puţin. Chiar foarte puţin. Cu Darren Cahill însă pare să fi existat încă de la început o bază de respect şi înţelegere reciprocă. Colaborarea lor, începută anul acesta, în martie, o dată cu turneul de la Indian Wells, a fost facilitată de faptul că Simona se află sub contract cu adidas.
Firma germană de echipament sportiv a înfiinţat în 2005 adidas Player Development Program, menit să-i sprijine pe jucătorii proprii. Asta presupune angajarea unor antrenori şi preparatori fizici care să le ofere sfaturi şi asistenţă tehnică.
"Are multă experienţă"
Deşi s-au antrenat în SUA, timp de cîteva săptămîni, încă din primăvară, Halep nu i-a solicitat sfatul pe teren decît începînd cu turneul de la Madrid. Ce a apreciat românca la tehnicianul australian? "Felul lui de a fi, omul din el, în primul rînd, și apoi antrenorul. E un antrenor foarte bun și îmi place felul în care îmi explică, înțeleg tot. Simte prin ce trec, are multă experiență", spunea Simona pentru Gazetă în aprilie. Chiar dacă, între timp, ea s-a despărţit de Victor Ioniţă şi l-a avut alături pe Daniel Dobre doar pe durata Wimbledon-ului, Cahill a rămas acolo.
Dialog, nu monolog
"Au fost mai multe încercări cu antrenori, e greu să reuşeşti din prima şi atunci cauţi pînă găseşti persoana cu care să te înţelegi, alături de care să te simţi cel mai bine în relaţia de colaborare. Am asistat la antrenamentele de la Miami ale lui Darren Cahill şi m-a impresionat maniera lui de a lucra. Este un antrenor extraordinar", spunea şi managerul româncei, Virginia Ruzici. Esenţa comunicării dintre sportiv şi tehnician a ieşit cel mai clar la iveală la Toronto şi la Cincinnati. Au fost discuţii calme, nu monologuri, cu contact vizual, cu receptivitate şi atenţie la sfaturi din partea Simonei. De fiecare dată, ea i-a adresat mulţumiri publice, prin mesaje postate pe Twitter.
Colaborarea în aceşti termeni nu va putea dura însă decît anul acesta. Australianul a anunţat marţi seară, tot prin intermediul Twitter-ului, că adidas Player Development Program va fi sistat pe data de 31 decembrie 2015. Poate Simona să-l angajeze cu contract complet? Şi îşi doreşte Cahill să fie antrenor full-time?
Rolul lui Cahill
"Treaba mea diferă de la un jucător la altul. Programul funcţionează cel mai bine atunci cînd există o echipă la faţa locului. Din cînd în cînd, e cineva care nu are antrenor pe moment, iar noi putem umple acest gol, îl putem îndrepta în direcţia potrivită", a descris Cahill ceea ce face în cadrul adidas Player Development Program. "Partea grozavă este aceea că ai ocazia să lucrezi cu o varietate de jucători, atît femei, cît şi bărbaţi. E o recompensă mare. Şi nu doar jucători, ci şi antrenorii şi echipele lor. Nu căutăm să ne ocupăm de cineva full-time, ci ne repartizăm munca între jucători diferiţi". Din program mai fac parte Mats Merkel şi Gil Reyes, al doilea ca preparator fizic. Sven Groeneveld a fost iniţial în echipă, dar a părăsit-o în noiembrie 2013 pentru a o antrena pe Maria Şarapova.
"Trebuie să asculţi jucătorul"
Darren Cahill, 49 de ani, a lucrat cu foarte mulţi jucători de-a lungul vremii şi a învăţat cîte ceva de la fiecare. "Din perspectiva antrenorului, cel mai important lucru e să-i asculţi pe cei cu care colaborezi. Trebuie să-i asculţi, să înveţi de la ei şi împreună cu ei să găseşti calea pe care trebuie mers pentru a obţine evoluţia. Şi asta necesită timp. Mai important decît atît, nu poţi intra în munca de antrenor cerînd respect. Acesta se cîştigă în timp", crede Cahill.
"Trebuie să fii capabil să porţi o conversaţie de substanţă despre joc şi despre încotro se îndreaptă acel anumit jucător. Şi despre cum se poate obţine îmbunătăţirea. Şi mai cred că următorul cel mai bun lucru după a fi jucător tu însuţi este să fii antrenor. Primeşti energie, inima îţi bate mai repede, mintea e în alertă înaintea fiecărui meci", a încheiat el.
Între două extreme
Cahill a devenit antrenor la puţin timp după ce a renunțat la cariera profesionistă, în 1994. Între 1998 și 2001, el l-a ajutat pe Lleyton Hewitt să cîștige trofeul la US Open în 2001 și să devină cel mai tînăr număr unu mondial din istorie. Apoi i s-a alăturat lui Andre Agassi (foto), cu care a colaborat între 2002 și 2006, timp în care americanul a devenit cel mai în vîrstă număr unu mondial și a cîștigat trofeul de la Australian Open în 2003. De cînd s-a alăturat programului adidas, el a fost alături de jucători ca Murray, Verdasco, Wozniacki, Baghdatis, Hantuchova sau Ivanovici. În acest sezon, pe lîngă Simona, el i-a mai consiliat pe Angelique Kerber, pe Jerzy Janowicy și pe Ernests Gulbis.
Experiență anterioară
În trecut, Cahill a mai lucrat cu o jucătoare din România. Sorana Cîrstea a beneficiat de ajutorul australianului pe o perioadă lungă de timp. Alături de el, ea a reușit să joace unul dintre cele mai bune turnee ale carierei la Toronto 2013. Cu firea lui calmă și numeroase discursuri motivatoare, Darren i-a adus Soranei liniștea de care avea nevoie. În concursul de categorie Premier 5, ea a reușit să le învingă pe Caroline Wozniacki, 10 WTA, pe Jelena Jankovici, 14 WTA, pe Petra Kvitova, 7 WTA, și pe Na Li, 5 WTA, fiind învinsă în finală de liderul WTA, Serena Williams.
L-a refuzat pe Federer
Tehnicianul australian a avut o perioadă de probă chiar cu Roger Federer, la începutul lui 2009. Cei doi s-au pregătit împreună la Dubai, acolo unde elveţianul are o casă. Pînă la urmă, Cahill nu s-a putut angaja la o colaborare full-time, motivînd prin aceea că are doi copii, că este legat de Las Vegas şi că nu poate călători pe durata unui an întreg. A acceptat, în schimb, oferta de a intra în adidas Player Development Program, în martie 2009.