Articol de GSP - Publicat miercuri, 01 februarie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 01 februarie 2012 15:53
Capsula lui Djokovici, bula lui Nadal şi acum antrenarea undelor cerebrale cu Mike Bryan. De multe ori jucătorii vorbesc despre atingerea în zona mentală perfectă. Cel mai bine despre acest lucru pare să ştie Mike Bryan, care merge de ceva timp la o clinică numită Neurotopia din California. Conform unuia dintre fondatorii săi, James Seay, Neurotopia a început ca un grup medical care oferea terapie pentru simptomele cronice asociate cu migrenele, contuziile, ADHD-ulşi ADD-ul.
Undele cerebrale ale pacienţilor erau înregistrate pentru a se vedea unde există iregularităţi. Există probleme la concentrare sau la recuperarea după stres sau la procesarea rapidă a informaţiilor. Tratamentele oferite erau pentru a reechilibra undele cerebrale, a le antrena ca pe orice muşchi din corp. În următorul an, Neurotopia a început să lucreze cu cei de la sporturile extreme, care aveau nevoie ca reacţia şi concentrarea să fie ascuţite pe o perioadă lungă de timp. De aici, compania a început să lucreze cu sportivi de toate felurile, de la cei din Nascar, cei de la golf şi de la baseball.
"Creierul, ca orice altceva crede că e perfect. Noi încercăm să rezolvăm probelmele care apar. În cazul sportivilor încercăm să îmbunătăţim zonele care trebuie să fie puternice", a spus Seay.
"E destul de sălbatic", spune Mike Bryan care a trecut deja prin 20 de sedinţe la Neurotopia. Tehnologia de care dispun cei de acolo e un pic futuristă şi funcţionează în următorul mod. Pe capul pacientului sînt plasaţi nişte senzori care citesc creierul în timp ce dă un test simplu în care i se cere să recunoască stimuli vizuali şi să apese pe nişte butoane cînd le vede. Din rezultate se face un profil al creierului şi personalităţii pacientului şi este repartizat în diverse categorii care includ, recuperarea după stres, concentrare şi viteza de reacţie. Apoi de la acest profil se pornesc sedinţele de terapie. Alţi senzori se pun pe cap şi pacientul este plasat în faţa unui ecran pe care pare că se desfăşoară o urmărire de maşini, cu excepţia că nu există butoane de control în faţă, iar pacientul este rugat doar să se concentreze. Ideea e că atunci cînd mişti maşina, asta te ajută inconsţient să te concentrezi mai bine sau să te relaxezi, depinde de situaţie.
"Atrenînd anumite unde să lucreze mai mult la un un anumit timp putem schimba lucrurile pe care mintea le crede reacţii normale", a spus Seay. "Am reuşit să mişc maşina foarte bine. La început mereu ieşeam de pe pistă, intram în vreun obstacol, dar acum reuşesc să o duc uşor spre finish", spune Mike.
"Am simţit şi diferenţa pe terenul de tenis. Simt că pot să mă concentrez o perioadă mai lungă de timp.şi am simţit că pot intra în zonă, atunci cînd am nevoie de ea. Am vrut ca mintea mea să fie relaxată atunci cînd corpul lucrează şi aşa mă simt. Pot să intru într-o stare mentală optimă şi că pot să-mi controlez reacţiile, cînd ratez vreo lovitură şi , în plus, dorm şi mai bine", a adăugat Mike.
Antrenarea creierului la atleţi e în etapele incipiente şi nimeni nu ştie unde o să ducă şi ce va dezvălui. Bob Bryan nu a vrut să se supună unor astfel de şedinţe."Bob e sceptic cu privire la orice. Nu crede nici măcar în stretching", a spus Mike.
"Am vrut să fiu ca Federer, dar cred că am nevoie de ajutor şi pe celelalte fronturi", a încheiat glumind Mike.
Sursa: tennis.com, (Brain Game de Steve Tignor)
Imagini scandaloase la Slobozia - Farul! Ce a putut să-i facă un copil lui Colțescu