SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON 2019

SIMONA HALEP - CORI GAUF // SPECIAL GSP Halep, ciocniri tot mai dese cu valul de adolescente din WTA + 15 superjucătoare care au uimit tenisul la vârste fragede

Simona Halep și Iga Swiatek, puștoaica de 18 ani pe care a învins-o la Roland Garros // foto: Guliver/Getty Images +5   FOTO
Simona Halep și Iga Swiatek, puștoaica de 18 ani pe care a învins-o la Roland Garros // foto: Guliver/Getty Images

Articol de , - Publicat luni, 08 iulie 2019 09:16

Simona Halep (27 de ani, 7 WTA) luptă azi pentru un loc în sferturile de finală cu Cori Gauff, 15 ani, 313 WTA, într-un peisaj în care jucătoarele tinere încep să-și facă din nou loc în fazele de sus ale turneelor de Mare Șlem. 

  • Partida Simona Halep - Cori Gauff va fi liveTEXT&FOTO pe GSP.ro și în direct la Eurosport după ora 16:30, imediat după terminarea meciului Serena Williams - Carla Suarez Navarro

Tenisul feminin are parte din nou în ultimul an și jumătate de o infuzie de tinerețe și exuberanță. Grație adolescentelor care nu mai au răbdare să parcurgă pașii impuși de regulamente și ajung în fazele înalte ale turneelor de Mare Șlem. În 2019, Simona Halep s-a ciocnit de mai multe ori cu valul nou din WTA.

Fie că a fost vorba de Marketa Vondrousova, 19 ani, Iga Swiatek, 18 ani, sau Amanda Anisimova, 17 ani, ea a trebuit să facă fața unor jucătoare dornice să ajungă cât mai repede în vârf. La Wimbledon ea va trebui să înfrunte o jucătoare de 15 ani. Pe Cori Gauff. Conform regulamentelor, americanca de pe locul 313 WTA nu avea cum să intre direct pe tabloul principal de la Wimbledon, pentru că la vârsta sa nu are voie să joace decât 10 turnee profesioniste.

Pentru că a câștigat în 2017 un turneu de Mare Șlem la juniori, Roland Garros, ea a primit și dreptul unui wild card în calificările de la All England Club. Astfel, după trei meciuri câștigate la Roehampton, a ajuns pe grila cu 128 de poziții, devenind, la 15 ani și 122 de zile, cea mai tânără jucătoare care s-a calificat pe tabloul principal la Wimbledon în Era Open.

Cori Gauff în acțiune pe iarba de la Wimbledon // foto: Guliver/Getty Images

Precedentul de la Australian Open

Apoi le-a învins pe Venus Williams, Magdalena Rybarikova și Polona Hercog. „Simona e o competitoare foarte tare, sper ca fata mea să se ridice la nivelul acestei provocări și să-și dea o șansă de a se impune. Dacă va juca un tenis bun, atunci are oportunitățile ei. Dacă va rămâne pozitivă și va lupta așa cum a făcut-o în meciul din turul al treilea, nu avem de unde să știm ce se va întâmpla”, a spus Corey Gauff, tatăl americancei, pentru WTA.

În 2018, la Australian Open, altă fetiță de 15 ani uimea cu parcursul său. Marta Kostiuk din Ucraina a beneficiat de un wild card în calificări, unde a câștigat trei meciuri. Pe tabloul principal a reușit două victorii și a fost învinsă de compatrioata sa Elina Svitolina.

Puștoaicele-minune au determinat reguli stricte

Peisajul cu fete foarte tinere în tenis nu deschide o nouă eră, ci mai degrabă îndeamnă la o întoarcere în arhive, în anii '80, ‘90 și începutul anilor 2000. Pe atunci nu doar că ajungeau în faze înalte, ci și aveau trofee în brațe. Martina Hingis a fost cea mai precoce: elvețianca s-a impus la 16 ani și 117 zile la Australian Open 1997.

Din aceea perioadă cu Martina Hingis, Jennifer Capriati, Serena Williams, având în spate succesele lui Tracy Austin, Steffi Graf, Monica Seles, Arantxa Sánchez Vicario, care s-au impus într-un turneu de Grand Slam înainte de a împlini 18 ani, au început să apară întrebările dacă e nu e cumva prea multă presiune fizică și mentală pe adolescente?

În consecință, a fost introdusă regula eligibilității în funcție de vârstă, o prevedere care a suferit diverse modificări de-a lungul timpului. În principiu, până la 18 ani jucătoarele nu pot să aibă un program complet în circuitul profesionist. Astfel, între 14 și 15 ani nu au voie mai mult de 8 turnee, între 15 și 16 doar 10 turnee, între 16-17 doar 12 turnee și între 17-18 doar 16 turnee.

Dincolo de reguli, Simona va avea dincolo de fileu o jucătoare cu foame de rezultate mari, care servește ca din tun, căreia îi place să dicteze jocul și care își trăiește visul. Indiferent de vârsta ei.

2 adolescenteau ajuns în săptămâna a doua la Wimbledon: pe lângă Gauff este Daiana Iastremska, 19 ani

2004 este ultimul an în care o jucătoare sub 18 ani s-a impus într-un turneu de Mare Șlem. S-a întâmplat chiar la Wimbledon, iar câștigătoarea este Maria Șarapova, care avea atunci 17 ani și 75 de zile

Mari jucătoare precoce, generație după generație

Tracy Austin

Istorie la US Open
A devenit cea mai tânără campioană la US Open din istorie în 1979, la 16 ani și 9 luni, cu victorii la Martina Navratilova în semifinale și Chris Evert în finală. Un titlu pe care avea să-l câștige din nou în 1981. Diagnosticată cu sciatică și alte probleme la spate, s-a retras din tenis în 1983, înainte să împlinească 21. Acum are 56, este comentator de tenis și mamă a trei băieți. 

Andrea Jaeger

Carieră scurtă
În 1980, la 15 ani și 19 zile, ajungea să fie cel mai tânăr cap de serie la Wimbledon, record bătut zece ani mai târziu de Jennifer Capriati. În același sezon, devenea cea mai precoce sfertfinalistă la All England Club, respectiv semifinalistă la US Open. Finalistă la Roland Garros în 1982, la 17 ani, și la Wimbledon 1983, dar o accidentare dură la umăr i-a închis cariera în 1985. Are o diplomă în teologie. 

Jennifer Capriati

Triumf, cădere, triumf
Are 43 de ani, iar în 2012 a fost introdusă în International Tennis Hall of Fame. A debutat profesionist la 13 ani, în 1990, ajungând în semifinale la Roland Garros, calificându-se pentru Turneul Campioanelor drept cea mai tânără din istorie și încheind sezonul pe locul 8. A stabilit câteva recorduri de precocitate, continuate în 1991, când o învingea pe Martina Navratilova la Wimbledon la doar 15 ani.

În 1994 a fost prinsă furând dintr-un magazin, au urmat ani dificili, dar și-a atins vârful carierei în 2001-2002, când a cucerit 3 titluri de Mare Șlem. 

Steffi Graf

Tânără și longevivă
Și-a început cariera profesionistă la 13 ani, în 1983, iar în 1987, la 17, cucerea deja primul ei trofeu de Grand Slam, la Roland Garros. Primul dintr-un total de 22 la simplu. O realizare nemaipomenită a venit în 1988, când a realizat Marele Șlem și a obținut și titlul olimpic la Seul. S-a retras din tenis brusc, în 1999, după finala pierdută la Wimbledon. Căsătorită cu Andre Agassi, au doi copii împreună. 

Arantxa Sanchez

Semnătură pe zgură
A devenit, în 1989, cea mai tânără învingătoare din istorie la Roland Garros, la 17 ani și jumătate, învingând-o în finală pe deținătoarea titlului, Steffi Graf. A dezvoltat o carieră de succes, punctată de alte trei titluri majore și finale disputate. A fost numărul 1 mondial și la simplu, și la dublu și de cinci ori învingătoare în Cupa Fed cu echipa Spaniei. La 47 de ani, e divorțată de două ori și mamă a doi copii. 

Monica Seles

Monica Seles // foto: Guliver/Getty Images

Tornada din Iugoslavia
A preluat în 1990, de la Arantxa Sanchez, recordul de cea mai tânără campioană la Roland Garros. Avea doar 16 ani și jumătate când a reușit această performanță, iar până la 20 cucerise deja 8 titluri de Mare Șlem. Atentatul din 1993, de la Hamburg, cînd a fost înjunghiată de un fan al lui Steffi Graf, i-a întrerupt cariera până în 1995. A revenit și a mai câștigat un singur trofeu de Grand Slam, la Australian Open 1996. Și-a anunțat oficial retragerea în 2008, deși nu mai jucase din 2003. 

Martina Hingis

O recordmenă a precocității

Martina Hingis // foto: Guliver/Getty Images

Începând cu Roland Garros-ul la junioare, în 1993, cucerit la numai 12 ani. În 1996 devenea cea mai tânără campioană de Mare Șlem din istorie, la Wimbledon la dublu, cu Helena Sukova, având 15 ani și 9 luni. În sezonul următor, la 16 ani și 3 luni, triumfa la Australian Open, iar două luni mai târziu promova pe prima treaptă a clasamentului WTA, al reper de precocitate.

S-a retras prima dată în 2001 din cauza accidentărilor, a revenit în 2005, dar în 2007 a fost suspendată 2 ani pentru test pozitiv la un metabolit al cocainei. În 2013 a revenit iar, cu o carieră de succes la dublu, încheiată în 2017 când era lider mondial. 

Venus Williams

Reper pentru vremuri
Încă joacă la 39 de ani, dar a debutat în circuit la 14, în octombrie 1994. A atins prima ei finală majoră în 1997, la US Open, la 17 ani și 2 luni, fiind învinsă de Martina Hingis. Are în palmares 7 asemenea trofee, dintre care 5 la Wimbledon, iar cel mai recent ultim act l-a atins în 2017, la Wimbledon. 

Serena Williams

20 de ani și continuă
Anul acesta se împlinesc două decenii de când cucerea primul ei titlu major, la US Open 1999, la 17 ani și 11 luni. Lumea o aștepta pe Venus să triumfe mai repede, însă mezina i-a luat-o înainte. Acum, la aproape 38 de ani, are 23 de trofee de Grand Slam în vitrină și foame pentru mai multe.

Maria Sharapova

Maria Sharapova // foto: Guliver/Getty Images

Ultima campioană adolescentă
E cea mai recentă campioană de Mare Șlem adolescentă, după ce în 2004 cucerea Wimbledon-ul la 17 ani și 2 luni, învingând-o în finală pe Serena Williams. Își făcuse debutul în circuit în 2001, la 14 ani, dar disputase primul sezon întreg în 2003, când a și câștigat primul ei titlu, la Tokio. Încă este activă, dar chinuită de accidentări și cu o suspendare pentru dopaj ispășită în 2017. 

Alte jucătoare cu succese timpurii

Jelena Dokic

Dominată de tată
Are acum 36 de ani, s-a retras din tenis în 2014, dar în 1999, la Wimbledon, s-a vorbit intens despre ea după ce o elimina pe Martina Hingis în primul tur cu 6-2, 6-0. E în continuare singura dată când un lider mondial a cedat în fața unei jucătoare venite din calificări pe iarba londoneză. Avea numai 16 ani.

În 2000, urca până în semifinale tot la Wimbledon și în meciul pentru bronz la JO de la Sydney. Un viitor frumos, compromis însă de un tată abuziv

Ana Kournikova

A deschis drumul
A avut o carieră scurtă, forțată să se încheie la numai 21 de ani din cauza unor probleme serioase la spate. La 14 ani și 10 luni, în aprilie 1996, debuta în Cupa Fed și câștiga un meci, cea mai tânără din istorie cu asemenea reușită.

Ana Kournikova // foto: Guliver/Getty Images

În sezonul următor, la 16 ani abia împliniți și la debutul la Wimbledon, avansa până în semifinale, iar în 1998 cucerea primul titlu de Grand Slam la dublu, la Australian Open, cu Martina Hingis. Acum are 38 și gemeni cu Enrique Iglesias. 

Mirjana Lucic

Revenirea din infern
Acum în vârstă de 37 de ani, croata a avut o ascensiune meteorică la finele anilor 90. A câștigat titlul la dublu la Australian Open 1998 la 15 ani, împreună cu Martina Hingis. De asemenea, s-a impus în primul concurs WTA în care a intrat, Bol 1997, apărându-și trofeul un an mai târziu, la cei 16 ai ei. A devenit cea mai jună jucătoare din istorie care și-a păstrat un titlu. La 17 ani, disputa semifinala la Wimbledon 1999. Din cauza problemelor personale, a ieșit din prim-plan, dar aproape 18 ani după prima ei semifinală majoră a atins-o pe a doua, la Australian Open 2017.

Nicole Vaidisova

Pierdere de interes
Are 30 de ani, e mamă și de două ori retrasă din tenis. La 17 ani și o lună, în mai 2006, se califica în semifinale la Roland Garros, cu victorii la Amelie Mauresmo și Venus Williams pe traseu. Mai târziu în acel sezon, în august, devenea a 12-a cea mai tânără jucătoare din istorie clasată în Top 10. Cucerise primul ei titlu la Vancouver 2004, pe când avea 15 ani și 4 luni. Au apărut accidentări, interesul pentru tenis a scăzut și în 2010 s-a retras, revenind în 2014, dar rezistând doar până în 2016. 

Melanie Oudin

Prea multe accidentări
La 27 de ani, e deja retrasă din tenis, motivul fiind potopul de accidentări și probleme de sănătate. În 2009 însă, la 17 ani, ajungea în "optimi" la Wimbledon venind din calificări și în sferturi de finală la US Open, cu un wild card, cu victorii la Elena Dementieva, Maria Șarapova și Nadia Petrova, fiind la momentul respectiv cea mai tânără jucătoare ajunsă în acea fază la New York de la Serena în 1999. A fost considerată viitoare stea a tenisului american, așteptare niciodată împlinită însă.

Vezi și: VIDEO 3 detalii interesante despre exuberanta Cori Gauff: de la admirația pentru surorile Williams până la contractul de un milion de dolari

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Oferta care l-a scos din sărite pe Gigi Becali: „Niciodată acolo!”
Superliga
Oferta care l-a scos din sărite pe Gigi Becali: „Niciodată acolo!”
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”
Superliga
Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”
Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării
Superliga
Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Gigi Becali aruncă pe piață un scenariu incredibil: „Steaua o să fuzioneze cu ei, eu așa am auzit” » Cine ar fi în spatele mutării

Triunghi amoros la FCSB: „Ngezana i-a furat iubita româncă. Ei îi plac ăștia mai puternici”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează