Articol de Luminiţa Paul - Publicat joi, 13 iunie 2019 10:35
SIMONA HALEP // Trecerea de la zgură la suprafața verde schimbă nu doar culoarea, ci și jocul. Cum vor fi următoarele săptămâni pentru Simona Halep și cine se va adapta mai bine?
Nu există zone intermediare, circuitul propune o schimbare abruptă de la lenta zgură la iarba cea rapidă și capricioasă. Cinci săptămâni de verde în total, ultimele două fiind rezervate celui de-al treilea turneu de Mare Șlem al anului, Wimbledon-ul. Pentru unii adaptarea este rapidă, fără denivelări, altora le trebuie însă mai multe meciuri pentru a intra în ritm.
Cum ar putea fi această perioadă pentru cea mai valoroasă jucătoare română, Simona Halep?
Întorcând un pic roata timpului, până în 2013, anul de explozie în circuit, se vede că a cucerit primele ei două titluri în săptămâni consecutive, Nurnberg și s-Hertogenbosch. Și pe aceste două suprafețe, zgură, apoi iarbă. Nu doar a ajuns cu trenul din Germania în Olanda, ci a făcut o trecere lină și de succes între cele două culori.
Apoi, în 2014, după finala de la Roland Garros, a atins semifinalele de Wimbledon, cea mai bună performanță a ei la All England Club, iar dacă nu ar fi fost accidentarea la gleznă poate ar fi obținut mai mult.
Un turneu sau două
În timp, analiștii au pus-o mereu pe listă la un parcurs lung la Wimbledon și la evoluții bune pe iarbă în general. Au existat meciuri memorabile, precum cel cu Johanna Konta din 2017, dar și momente mai puțin inspirate. Au existat ani în care nu a jucat deloc între Paris și Londra, cum s-a întâmplat în 2016 și 2018, în ceilalți participând la un singur turneu.
Sezonul trecut a avut nevoie de un timp pentru a digera, chiar și parțial, succesul de la Roland Garros, de aceea a sărit peste concursurile pe iarbă dinainte de Wimbledon. Anul acesta va fi la Eastbourne, competiție de categorie Premier, care debutează pe 23 iunie și la care a cerut un wild card și i-a fost acordat.
"Mare provocare"
"Mingea nu sare de două ori la fel. E cu adevărat dificil să rămâi jos, să joci fiecare minge, să nu aștepți, de fapt, nimic pentru că nu știi niciodată exact unde va sări mingea și unde va veni. E întotdeauna o mare provocare să joci pe iarbă", spunea Simona anul trecut, după înfrângerea în turul al treilea în fața lui Su-Wei Hsieh.
"Nu pot juca cel mai bun tenis al meu aici, dar sper să îmbunătățesc în anii următori, să am rezultate mai bune în viitor". Întrebată în continuare de ce nu poate evolua la vârf pe covorul verde, a explicat că "trebuie să stau jos pe picioare și mai aproape de teren pentru că mingea vine repede".
Anul acesta s-a oprit în sferturi de finală la Roland Garros, apoi a venit repede acasă. Înainte de a pleca spre Marea Britanie și spre iarbă, va participa în acest weekend, pe 15 iunie, la o întâlnire demonstrativă la Cluj-Napoca, alături de Marius Copil. Cei doi vor juca împotriva soților italieni Flavia Pennetta și Fabio Fognini meciuri de simplu feminin, respectiv masculin și o partidă de dublu mixt.
Iar primele indicii ale adaptării pe suprafața verde vor veni la Eastbourne.
Halep va păstra rutina
"După câteva zile libere, voi merge să mă antrenez pe iarbă", spunea ea după eliminarea de la Roland Garros. "E deja probabil al șaptelea an în care fac aceste lucruri venind de pe zgură pe iarbă. M-am obișnuit. Pentru toată lumea e la fel. Nu voi face nimic special, îmi voi păstra rutina și voi încerca să fiu cât mai pregătită pentru Wimbledon. Sper să am un rezultat bun", a încheiat Halep.
Vezi și: Simona Halep a ajuns într-o situație nemaiîntâlnită în ultimii 3 ani, la finalul sezonului pe zgură
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”