Articol de Luminița Paul - Publicat miercuri, 24 noiembrie 2021 17:39 / Actualizat miercuri, 24 noiembrie 2021 17:39
Simona Halep se alătură de azi altor numeroase vedete ale sportului său, de la Chris Evert, Venus Williams sau Arina Sabalenka până la Alexander Zverev și Grigor Dimitrov, predând lecții de tenis pe platforma TopCourt.
Decorul e familiar și însorit, deșertul californian cu palmierii, yucca și tufișurile țepoase de agava. Locul: Indian Wells, în urmă cu câteva luni, în timpul turneului WTA1000 găzduit de pitorescul orășel american.
Simona, în șort alb și tricou cu mâneci scurte galbene, coada de cal agitându-se la fiecare lovitură, exclamă un pic rușinată: „Și acum am ratat”. O ia apoi de la capăt, sub îndrumarea prietenoasă, încurajatoare a tehnicienilor care se ocupă de filmările pentru TopCourt.
Dreptunghiul auriu e terenul
Dacă ați observat un dreptunghi auriu în dreptul numelui fostului lider mondial în clasamentul publicat pe site-ul oficial al WTA, există o explicație: înseamnă că Halep, la fel ca alte zeci de jucători și jucătoare, oferă fanilor lecții de tenis prin intermediul unei platforme care a crescut exponențial în ultima vreme.
Mai exact, de când au început să fie urcate în spațiul virtual video-uri ale unor sportivi importanți, explicând cum execută lovituri, vorbind despre psihologia tenisului, despre felul cum se pregătesc înainte de meciuri.
De astăzi, românca în vârstă de 30 de ani, dublă campioană de Grand Slam, își face debutul oficial acolo unde deja au stârnit interes legende precum Chris Evert, dar și vedete tinere, așa cum este Iga Swiatek, învingătoarea de la Roland Garros 2020.
O experiență pe care Simona a descris-o în termeni laudativi, subliniind pentru Gazetă că a fost un pic stresată la început, apoi captivată de provocarea de a explica pe cât de clar posibil pentru fani cum să lovească un rever, spre exemplu.
15 dolari pe lună
Platforma online de învățare are deja vechime pe piața de specialitate, fiind lansată cu speranță, dar și rezerve în iunie 2020. Pe atunci, conta pe nume precum Sloane Stephens, frații Bob și Mike Bryan sau Fernando Verdasco, iar site-ul specializat MyTennisHQ aprecia că videourile jucătorilor „sunt bine produse, iar aceștia vorbesc despre background-ul lor, exerciții favorite și își împărtășesc întâmplările favorite”.
Între timp, dubiile par să fi rămas în urmă, iar fondatorul TopCourt, Taylor Meyer, explica pentru Forbes că numărul utilizatorilor a crescut imens până în prezent, fără a dezvălui însă cifre. Ce se poate vedea este că videourile adună mii de vizualizări, iar veniturile au un pronostic de dublare de la an la an.
Este cert totuși că interesul a explodat după ce a devenit partener oficial atât al WTA, cât și al ATP. „Cred, în primul rând, că acest lucru ne va ajuta să ne îndeplinim misiunea și să creștem acest sport”, puncta Meyer în Forbes. Pentru a accesa platforma, e nevoie de un abonament în valoare de 15 dolari pe lună.
Fan al „behind the scenes”
„Când am văzut-o prima dată, am fost uimită de cât este de intimă și revelatoare, în același timp„, mărturisea Chris Evert, câștigătoare a 18 trofee de Mare Șlem în carieră, care între timp a devenit și investitor al TopCourt, la fel ca Venus Williams.
„Nu spun că ai lecții de tenis gratis pentru că plătești un preț, dar este extrem de mic pentru ceea ce primești: strategii, sfaturi, metode antrenament, tot ce are nevoie să știe un jucător de tenis”, a adăugat ea.
Venus Williams împărtășește entuziasmul compatrioatei sale, spunând că favoritele ei sunt video-urile „behind the scenes” fiindcă sunt „amuzante și le oferă fanilor șansa de a-i cunoaște mai bine pe jucători, la un nivel ceva mai personal”. Sora mai mare a Serenei a ales să predea și lecții de începător absolut, spre exemplu la serviciu: „cum să țină racheta, ce grip să aleagă, cum să arunce mingea, plasamentul picioarelor”.
Numărul jucătorilor care se alătură platformei este în creștere, noi elemente sunt pregătite pentru a fi introduse, rămâne de văzut cât de mult vor ajuta toate aceste lucruri la menținerea popularității unui sport încă strâns legat de tradiție.
Sportivi care colaborează pe TopCourt
- Retrași: Chris Evert, Martina Navratilova, Lindsay Davenport, Bob și Mike Bryan
- Activi: Simona Halep, Venus Williams, Arina Sabalenka, Bianca Andreescu, Iga Swiatek, Alexander Zverev, Nick Kyrgios, Andrei Rubliov, Casper Ruud, Grigor Dimitrov, Fernando Verdasco
- Antrenori: Brad Gilbert, Paul Annacone, Nick Bollettieri
Simona, interviu despre proiectul TopCourt
- Simona, ce crezi despre un asemenea spațiu de predare a tenisului și cum a fost pentru tine experiența? Cât de mult ți-a plăcut?
- Nu știam la ce să mă aștept înainte să-mi încep orele de antrenorat pe Topcourt, eram destul de emoționată, de stresată, dar până la urmă s-a dovedit a fi o experiență cu adevărat grozavă. Nu petrecusem prea mult timp ca antrenoare, în ghilimele (râde), de aceea a fost un proces interesant să descompun diferite elemente din tenis care pentru mine sunt ca o a doua natură.
De fapt, a trebuit să mă gândesc la anumite mișcări pe care le fac în timpul unei lovituri pentru a putea explica de ce joc așa cum o fac. Sunt foarte norocoasă să fi avut antrenori excelenți în cariera mea, așa că a fost plăcut să pot folosi parte din cunoștințele pe care le-am căpătat de la ei și să le transmit altor fani ai tenisului care vor să învețe jocul.
Lecție specială pentru slice
- Care a fost partea favorită din tot ce ai făcut în timpul filmărilor pentru Topcourt?
- În postura de jucătoare care a parcurs drumul în sus în clasamentul WTA, am fost nevoită să învăț cum să construiesc punctele, să-mi folosesc viteza și calitățile fizice pentru a învinge adversare care aveau mai multă forță decât mine. Îmi place mult procesul de construcție a punctului și să muncesc spre ținta finală în timp ce mă gândesc la plasament și deplasare.
Cred că va fi interesant pentru fanii Topcourt să învețe acea partea a jocului care necesită abilitate și, cel mai important lucru, răbdare.
- Tu ai ales loviturile pe care să le predai, de ce te-ai oprit tocmai la acestea?
- Am vrut să le predau oamenilor chestiunile de bază ale jocului, așa cum și mie mi-au fost arătate, de aceea m-am concentrat în mare parte pe forehand și backhand. Învăț un element interesant pe care să-l încorporez în jocul meu, reverul slice, așa că am făcut o lecție specială pentru această lovitură la care lucrez și eu la antrenamente pentru a o perfecționa.
Impresionată de Venus
- Te-a făcut această experiență să te gândești că la un moment dat ai putea deveni antrenoare full time?
- Cu siguranță, mă văd lucrând cu copii într-o zi și ajutându-i să învețe jocul pe care îl iubesc atât de mult. Cred că este important din partea jucătorilor profesioniști să impulsioneze sportul, să-l ajute să crească la nivel global pe cât de mult pot. Așa fac și eu prin fundația pe care o am, prin care sunt sprijiniți tineri nu doar din tenis, ci și din hochei pe gheață și gimnastică.
Îmi doresc să petrec mai mult timp în această activitate după ce mă retrag, e ceva ce mă pasionează. Mă văd dând ceva înapoi tenisului în multe moduri, această platformă este unul dintre ele pentru că îi ajută pe oamenii de oriunde să învețe cum să joace.
- Ai urmărit lecțiile, video-urile altor jucători? Dacă da, care dintre ele te-a impresionat mai mult și de ce?
- Am văzut multe dintre interviurile și videourile altor jucători în care vorbeau despre pregătirea lor pentru meciuri, cum să devină mai puternici din punctul de vedere mintal, acestea au fost cele mai interesante pentru mine.
Mi-a plăcut foarte mult s-o ascult pe Venus Williams, pentru că este extrem de sinceră, vorbind despre punctele ei forte, dar și cum lucrează la cele vulnerabile. Bineînțeles, pe Chris Evert și celelalte legende abordând tema longevității din carierele lor.
Citește alte știri din tenis:
Simona Halep confirmă un transfer în staff și următorul turneu: „E oficial”
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”