SPORTURI  »  TENIS  »  HALEP, DEPISTATĂ POZITIV

EXCLUSIV Simona Halep, testare inteligentă la US Open » Explicațiile specialiștilor: „Se comandă atunci când există informații sau bănuieli, suspiciuni”

Simona Halep / Sursă foto: Guliver/Getty Images
Simona Halep / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat sambata, 22 octombrie 2022 16:57 / Actualizat sambata, 22 octombrie 2022 18:42

Gazeta Sporturilor a aflat că Simona Halep (31 de ani) a fost depistată pozitiv cu o substanță interzisă în urma unei testări inteligente, pe 29 august 2022, după meciul pierdut în turul I la US Open, 2-6, 6-0, 4-6 cu Daria Snigur (Ucraina, 124 WTA). Jucătoarea noastră a fost informată de testul pozitiv pe 7 octombrie.

Specialiști consultați de GSP au explicat ce înseamnă testare inteligentă:

„Simona era foarte testată și pe toate tipurile de probe biologice, foarte des pe sânge. A fost o testare inteligentă, care se comandă atunci când există informații sau bănuieli, suspiciuni. Sau când este planificat un control la un meci, iar sportivii sunt selectați în funcție de performanțele fizice, de exemplu”.

Substanța în cauză este roxadustat. Potrivit directorului Agenţiei Naţională Anti-Doping, Gabriela Andreiașu, roxadustat este un medicament anti-anemie, care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de celule roșii din sânge. Astfel, este absorbit mai mult oxigen și organismul rezistă mai mult la efort sau în cazul patologiilor, ajută la refacerea organismului.

Patrick Mouratoglou, primul mesaj după anunțul că Simona Halep a fost depistată pozitiv » Ce a scris după 18 ore + Răspunsul jucătoarei
HALEP, DEPISTATĂ POZITIV
Patrick Mouratoglou, primul mesaj după anunțul că Simona Halep a fost depistată pozitiv » Ce a scris după 18 ore + Răspunsul jucătoarei

Ce program a avut Simona Halep în luna august

Înainte de US Open, Halep era în formă, dar a avut și unele momente de epuizare fizică. După semifinala pierdută la Wimbledon, cu Elena Rybakina, 3-6,3-6, pe 7 iulie, Simona a plecat într-o scurtă vacanță în Grecia, cu fostul ei soț, Toni Iuruc.

Sezonul pe hard l-a început la Washington. Turul I, pe 1 august, victorie cu Cristina Bucșa (24 de ani, locul 123 WTA), iberica născută la Chișinău, scor 6-3, 7-5.

În turul 2, Simona a avut un meci cu probleme cu Anna Kalinskaya (23 de ani, 71 WTA), disputat pe 3 august. Halep a abandonat în setul secund, la scorul de 5-7, 0-2.

Simona a acuzat o stare de rău din cauza căldurii. Fostul lider mondial a cerut în mai multe rânduri intervenţia medicului, care i-a administrat vitamine atât în primul set, cât și în cel de-al doilea.

După ce a stat mai multe secunde cu un prosop cu gheață pe față, fostul lider mondial a decis să nu mai continue partida.

Conform ProSport, fizioterapeuta WTA care a asistat-o pe Simona a diagnosticat incapacitatea organismului româncei de a-și menține temperatura normală ca urmare a vasodilatației periferice și deshidratării (stare de slabiciune, amețeală, greață, anxietate, dureri epigastrice).

10 meciuria jucat Simona Halep în perioada 1-29 august

Cu puțin timp înainte ca Simona să decidă că e cazul să se retragă, fizioterapeuta i-a administrat sportivei noastre un supliment complex de vitamine, pentru a evita un posibil șoc caloric sau o pierderea a conștienței, a scris la vremea respectivă portalul spotmedia

Pe 8 august, Simona a revenit pe teren și a spulberat-o pe Donna Vekici,scor 6-0, 6-2, în primul tur de la Toronto. Turneu pe care l-a și câștigat, după ce le-a mai învins pe Shuai Zhang (6-4, 6-2), pe Jil Teichmann (6-2, 7-5), pe Coco Gauff (6-4, 7-5), pe Jessica Pegula (2-6, 6-3, 6-4), iar în finală pe Beatriz Haddad Maia (6-3, 6-2, 6-3). Ultimul act de la Toronto a avut loc pe 14 august. 

Epuizată fizic, Simona s-a mutat la Cincinnati, iar pe 17 august, a întâlnit-o în turul inaugural pe Anastasia Potapova (Rusia, 54 WTA). Halep s-a impus 6-4, 3-6, 6-3, după un alt meciul teribil, care a durat două ore și 15 minute. Simona a avut evidente probleme la piciorul stâng. 

”Doar am luptat până la final, ea e o luptătoare de asemenea, o jucătoare puternică, amândouă am avut un meci foarte bun, eu am fost obosită, dar e mereu minunat să termin cu o victorie”, a declarat Simona Halep după meci. 

Românca s-a resimțit fizic și s-a retras înaintea partidei cu Veronika Kudermetova, pe care urma să o dispute în ziua următoare. Organizatorii au precizat că Halep s-a retras din cauza unei accidentări la coapsa dreaptă. 

Din acel moment, Halep a avut la dispoziție 10 zile să-și regenereze resursele fizice pentru a se prezenta într-o formă bună la US Open. Pe 29 august Simona a fost testată anti-doping, iar pe 15 septembrie a anunțat că nu va mai participa la niciun turneu în 2022.

Simona Halep spunea că se simte „extenuată mental”

Fostul lider mondial și-a explicat decizia într-o amplă postare publicată pe contul ei de Instagram. Simona Halep, aflată în plin proces de divorț de Toni Iuruc, spunea că se simte „extenuată mental” și, în plus, că are nevoie de timp pentru a se recupera după intervenția chirurgicală suferită la nas. 

„Nu știu cât de lungă va fi perioada de recuperare, în acest moment nu mă gândesc la nimic altceva în afară de recuperare. Ceea ce este cert este că nu voi mai putea juca în acest an la niciun turneu. 

Sezonul 2022 este încheiat pentru mine. 2022, ai fost un an interesant, plin de evenimente. Ne vedem pe teren, 2023! Încă simt că mai am multe de dat pe terenul de tenis și mai am obiective de îndeplinit”, e o parte din mesajul postat de Simona, pe 15 septembrie.

Pe 7 octombrie, Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a confirmat că Simona Halep a fost suspendată provizoriu în temeiul articolului 7.12.1 din Programul antidoping de tenis din 2022.

Ce e Roxadustat, substanța cu care a fost depistată pozitiv Simona Halep: e din clasa EPO

Roxadustat, o substanță interzisă în sportul profesionist, cu care care Simona Halep a fost testată pozitiv la US Open 2022, este un medicament împotriva anemiei. Acesta este, de regulă, comercializat sub denumirea de Evrenzo și este indicat pentru tratamentul pacienților adulți cu anemie simptomatică asociată cu boala cronică de rinichi (CKD), potrivit site-ului de specialitate medicines.org.uk, citat de Libertatea

Roxadustat este un inhibitor al HIF prolitil-hidroxilază care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și de globule roșii. Medicamentul se administrează pe cale orală. 

Pe lista antidoping a WADA, substanța găsită la Halep în sînge face parte din categoria eritropoietină, care ajută la oxigenarea sîngelui. Eritropoietină definește o clasă de substanțe interzise, intrate în lumea sportului în urmă cu două decenii, în special printre atleți, la acea vreme.

Citește și alte știri despre Simona Halep: 

Lumea tenisului e solidară cu Simona Halep » Ce mesaje a primit după ce a fost depistată pozitiv

Stere Halep rupe tăcerea după ce Simona Halep a fost depistată pozitiv: „Nu a luat niciodată vreo substanță” » Cum se simte sportiva

Citește și:

„M-am transferat la o echipă imensă!” » „Tricolorul”, în premieră după mutare: „Voi juca în cupele europene”
Nationala
„M-am transferat la o echipă imensă!” » „Tricolorul”, în premieră după mutare: „Voi juca în cupele europene”
4 pentru România! Cine vine selecționer dacă Edward Iordănescu nu semnează » Soluția „Briliantul” și alte 3 variante ȘOC în culise
Nationala
4 pentru România! Cine vine selecționer dacă Edward Iordănescu nu semnează » Soluția „Briliantul” și alte 3 variante ȘOC în culise
Ianis Hagi, luat la mișto de britanici: „O pungă de ceapă” » Jenant: cu cine a fost asemănat decarul României
Euro 2024
Ianis Hagi, luat la mișto de britanici: „O pungă de ceapă” » Jenant: cu cine a fost asemănat decarul României

Superliga 2024-2025, programul complet » FCSB - U Cluj, CFR - Dinamo, UTA - Rapid în prima etapă! + Când se joacă „Derby de România”

Record ALL-TIME pe GSP în luna iunie: 5,75 milioane de utilizatori și-au luat informațiile din Gazeta Sporturilor! Vă mulțumim!


Comentarii (14)
John.dies.at.the.end
John.dies.at.the.end  •  23 Octombrie 2022, 17:13

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

doubleti
doubleti  •  23 Octombrie 2022, 10:40

Mie "mi-a plăcut " mult de tot declarația lui nea jiji, expertul pe toate domeniile, care apropo, nu înțeleg de ce nu a primit pana acum Premiul Nobel, ca doar este "cel mai expert" din istorie. Revenim, întrebat ce părere are de cazul Halep, el a tranșat discuția asa: "ii i-a banii câștigați? Nu? Atunci sa fie sănătoși." Deci, absolut totul la acest individ se rezuma numai și numai la bani. Nu Onoare, nu Sentimente, nu Caracter. NUUU, la el e vorba doar de bani.

sughibughi
sughibughi  •  23 Octombrie 2022, 09:08

cazul este incheiat, urmeaza doar sentinta

Vezi toate comentariile (14)
Comentează