SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

SPECIAL GSP Thomas Muster, fost număr 1 ATP, face o analiză tăioasă a tenisului actual: "Cel care pescuiește în același lac va fi mereu adversarul meu"

FOTO: Guliver/GettyImages +2   FOTO
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat luni, 12 noiembrie 2018 19:12

Thomas Muster (51 de ani), cel mai valoros jucător austriac din istorie, spune că tenisul actual s-a schimbat și că rivalitățile există, dar nu ies la suprafață

Mereu a avut ceva de foc în interiorul său. Dincolo de jocul care era cel mai bine pus în valoare pe zgură și care uneori părea monoton, istovitor, temperamentul său arunca scântei sau flori neașteptate. Campion la Roland Garros în 1995 și lider mondial în februarie anul următor, dar și cu două semifinale la Australian Open și trei "sferturi" la US Open, Muster încă este reperul tenisului austriac.

Ajuns la 51 de ani, pe care i-a împlinit pe 2 octombrie, continuă să fie conectat la tenis, să urmărească ce se întâmplă atât în circuitul masculin, cât și în cel feminin. Și să formuleze o opinie jumătate tăioasă, jumătate tristă despre vremurile actuale ale sportului său favorit.

Austriacul deplânge felul în care s-a schimbat relația sportivilor cu media. "În ziua de astăzi nu se poate spune adevărul fiindcă într-o secundă ești disecat în mediul digital", s-a revoltat el în declarații culese de Tiroler Tageszeitung în cadrul unei conferințe recente. "Totul este fotografiat, pus pe Instagram. Înainte era mult mai bine, puteam spune orice. Acum trebuie să fie corect politic, ceva cu care nu sunt de acord", a afirmat Muster.

"Lumea pierde bunul simț"

Cel care detestă rețelele sociale. "Nici nu știți cât mă bucur că nimeni nu știe unde sunt. Am interes zero în a vedea cine face un duș sau unde merge în vacanță. Ceea ce mă preocupă e că lumea pierde bunul simț. Dacă îi iei smartphone-ul unui copil, e ca și cum l-ai omorî. Asta îmi provoacă frică. Nu e necesar să fie public tot ce faci. Niciodată nu mi-a plăcut să acaparez această atenție, nu înțeleg de ce m-au transformat într-un idol. Știu că am făcut o treabă bună, dar mereu au existat lucruri mai importante decât tenisul", a mărturisit campionul de Grand Slam.

El crede că epoca actuală a modificat inclusiv caracterul jucătorilor. "Sigur că există rivalități în tenis, dar rămân undeva, în interior. Acum vedem multe mesaje pe rețelele sociale, discursuri lungi la festivitățile de premiere, fiecare repetă ce bun a fost celălalt... prostii. Cel care pescuiește în același lac cu mine va fi mereu adversarul meu", a decretat Muster. "Mi-ar plăcea să văd din nou un jucător care să sară peste aceste legi nescrise, dar cred că ar avea consecințe mult prea mari".

Austriacul nu are însă rețineri în a spune ce crede. Așa cum nu a avut nici de-a lungul carierei. "Lumea crede că banii au distrus tenisul și sunt de acord sută la sută cu această afirmație. Tenisul și-a pierdut sufletul, e ca o mașină fără motor, nu mai e nimic înăuntru", a încheiat el. 

De acord cu "regula prosopului"

Săptămâna aceasta se desfășoară la Milano ATP NextGen Finals, turneul care îi adună pe cei mai buni tineri și unde se probează, în formă experimentală, noi reguli. Una dintre ele este ca jucătorii să-și ia singuri prosopul de pe un stativ și să nu-l mai ceară de la copiii de mingi. Stefanos Tsitsipas și Andrei Rublev s-au declarat împotriva acestei variante. Muster e însă de altă părere.

"Mi se pare o idee grozavă. Nu vreau să văd cum un jucător are nevoie continuu de prosop timp de patru ore, e imposibil să transpiri atât de mult. Sunt chestiuni în care un jucător e implicat direct, precum ceasul care arată secundele dinainte serviciului. Nu mi se pare necesar să ai 13 gesturi de rutină înaintea unui serviciu, ca Rafa Nadal, devine ceva aproape nevrotic", a spus austriacul.

Omul din umbră pentru Sevastova

"Am supervizat cariera Anastasijei Sevastova timp de patru sezoane, dar e ceva ce aproape nimeni nu știe", a spus el în aceeași conferință. "Ea s-a retras la un moment dat, nu mai avea nimic de dat, dar am adus-o înapoi în lumea tenisului și acum o antrenez prin telefon. Și o fac gratis, dar nimeni nu trebuie s-o știe", a spus Muster.

Jucătoarea letonă, actualmente numărul 12 mondial, s-a îndepărtat de tenis în 2013 din cauza problemelor fizice – "aveam necazuri cu spatele, cu mușchii, mă accidentam des și nu eram mulțumită" - , dar s-a întors în 2015 și de atunci are rezultate mult mai bune. În perioada de pauză a studiat management în Austria. 

CV Thomas Muster

  • Născut pe 2 octombrie 1967 la Leibnitz
  • Stângaci, rever cu o mână
  • Numărul 1 ATP (12 februarie 1996)
  • Total premii în carieră 12,2 milioane de dolari
  • Turnee de Grand Slam: titlu la Roland Garros 1995, semifinale la Australian Open 1989, 1997, Roland Garros 1990, sferturi la Australian Open 1994, Roland Garros 1998, US Open 1993, 1994, 1996
  • De 4 ori calificat la Turneul Campionilor – 1990, 1995, 1996, 1997
  • 44 de titluri în palmares, între care 8 de Masters, și alte 11 finale jucate
  • Căsătorit cu Caroline Ofner din 2010, au o fiică, Maxime, născută în 2009. A mai fost căsătorit cu prezentatoarea australiană Jo Beth Taylor, între 2000 și 2005, ei având un fiu, Christian, născut în 2001

Vezi și: A luat foc dintr-un motiv incredibil! Alexander Zverev își pune la colț rivalii NextGen: "Copiii de mingi sunt acolo să ne aducă mingile, încetați cu asta!"

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Noutati auto
Imperiul sub asediu: chinezii vor fabricile din Germania la care renunță Volkswagen
Svitolina și Monfils, imaginile săptămânii la Australian Open » Cum au fost surprinși pe coridor, după victoriile mari de azi: „Avem noi, ucrainencele, asta!”
Tenis
Svitolina și Monfils, imaginile săptămânii la Australian Open » Cum au fost surprinși pe coridor, după victoriile mari de azi: „Avem noi, ucrainencele, asta!”
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile
Superliga
Stadion de 64 milioane de euro într-o localitate de 4.000 de locuitori! CNI a demarat licitațiile

„S-a degradat de la an la an, mi-era milă de el” » Drama tulburătoare a lui Vasile Ardeleanu, spusă de trei dintre foștii lui coechipieri. Câți bani i-ar fi dat Lăcătuș

Singur în Emirate » Titularul de la Rapid, „uitat” în Dubai! Ce s-ar fi întâmplat la îmbarcarea spre România


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează